1953 İran Ajax Operasyonu Neden ve Ne İçin Gerçekleştirildi?

0
Advertisement

1953 yılında Ajax Operasyonu olarak bilinen ve CIA-MI6 işbirliği ile yapılan askeri darbe hakkında bilgi. Darbe kime karşı yapıldı sonucu ne oldu.

1953’te, İran Başbakanı Muhammed Musaddık’ı iktidardan çıkarmak için İran darbesi yapıldı. Darbe, Ajax Operasyonunun takma adıydı. Darbe Ağustos 1953’te CIA ve İngiltere’nin MI6’sı tarafından planlandı.

1953 İran Ajax Operasyonu

1953 İran Ajax Operasyonu

Nedenler

1951’de Muhammed Musaddık, İran Petrol Komitesi’nin başkanıydı. İran halkı tarafından çok desteklendi. O sırada Şah Muhammed Rıza Pehlevi iktidardaydı. Majlis (İran Parlamentosu), İran’daki bir petrol şirketi olan Anglo-Iranian Oil Company olan Anglo-Iranian Oil Company’yi kamulaştırmak için (şirketi kendisine sahip olanlardan ve hükümetin sahip olduğu şirketlerden uzaklaştırmak) oy kullandı.

Muhammed Musaddık, Nisan 1951’de İran Başbakanı seçildi. Başbakanlık konusundaki ilk eylemi petrol ulusallaştırmasını devreye sokmaktı.

İngiliz hükümetinin, Muhammed Musaddık’ı iktidardan kaldırmak için bir darbe planı yaptı. Darbeye yardım etmesi için Birleşik Devletler gizli örgütü CIA’in desteğini almayı başardılar. Darbe Monty Woodhouse tarafından planlandı. MI6 ve CIA tarafından yapıldı ve daha sonra sürgüne giden General Fazullah Zahedi tarafından yönetildi.

1953 İran Ajax Operasyonu

1953 İran Ajax Operasyonu

Darbe Sonrası

Muhammed Musaddık yerine Fazullah Zahedi oyuna girdi, ancak Muhammed Musaddık istifa etmeyi reddetti. Bir askeri diktatörlük kuruldu. İran halkına kötü muamele ettiği bilinen Şah Pehlevi tekrar iktidara geldi. (Pehlevi bundan önce iktidardaydı, ancak o zaman Muhammed Musaddık’ı tekrar iktidara koymak zorunda kaldı.) Bu insanları kızdırdı. Daha sonra 1979’da İran Devrimi’ni başlatacaklardı. Devrim, Ayetullah Humeyni’yi iktidara getirdi.

Advertisement

Birleşik Krallık ve ABD , Mossadegh hükümetinin yerine askeri bir hükümetin başbakanı olarak Fazlollah Zahedi’yi seçti. Daha sonra, Musaddık’ı görevden alan ve Zahidi’yi atanan bir kraliyet kararnamesi, müdahaleciler tarafından hazırlandı ve Şah tarafından imzalandı. Merkezi İstihbarat Teşkilatı , sokak suçlularına, din adamlarına, politikacılara ve İran Ordusu subaylarına Musaddık ve hükümetine karşı bir propaganda kampanyasına katılmaları için rüşvet verirken, zayıf hükümdara darbeye katılması için baskı yapmada başarılı oldu . İlk bakışta, 15-16 Ağustos gecesi Albay Nematullah Nassiri , darbe başarısız görünüyordu. Mossadegh’i tutuklamaya çalışırken İmparatorluk Muhafızları tutuklandı. Şah ertesi gün ülkeyi terk etti. 19 Ağustos’ta, iddiaya göre CIA tarafından ödendiği iddia edilen Şah yanlısı bir çete, Musaddık’ın konutuna yürüdü. Ortaya çıkan CIA belge ve kayıtlarına göre , 19’unda Tahran’ın en korkulan gangsterlerinden bazıları Şah yanlısı ayaklanmaları düzenlemek için tutuldu. . Yaklaşık 800 kişi çatışma sırasında ve çatışmanın doğrudan bir sonucu olarak öldürüldü. Musaddık tutuklandı, yargılandı ve Şah’ın askeri mahkemesi tarafından vatana ihanetten mahkum edildi. 21 Aralık 1953’te, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı ve ardından hayatının geri kalanını ev hapsine aldı. Musaddık destekçileri tutuklandı, işkence gördü veya idam edildi.


Leave A Reply