Gerhard Domagk Kimdir? Hayatı Bilime Katkıları ve Buluşları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Gerhard Domagk kimdir ve ne yapmıştır? Nobel ödüllü pataloğun hayat hikayesi, çalışmaları, keşifleri ve tıp dünyasına katkıları nelerdir?

Gerhard Domagk

Gerhard Domagk

Gerhard Domagk; (1895-1964), sülfa ilaçlarının öncüsü olan prontosili keşfettiği için tıpta veya fizyolojide 1939 Nobel Ödülü’ne layık görülen Alman kimyager ve doktordur. 1930’da bir Alman boya şirketinde çalışırken Domagk, çeşitli azo boyalarının kemoterapötik etkilerini araştırmaya başladı. Boyaları test tüplerine yetiştirerek çeşitli mikroorganizmalar ve hastalık üreten mikroorganizmalarla enfekte deney hayvanları üzerindeki etkilerini inceledi. 1935’te bu boyalardan 1000’den fazlasını test ettikten sonra, bunlardan birinin – prontosilin (sülfonamid-krysoidin) – farelerde deneysel olarak indüklenen streptokok enfeksiyonlarını iyileştirebileceğini açıkladı.

İlginçtir ki, prontosil, test tüplerindeki streptokok bakterileri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip değildi. Ancak etkisini yalnızca vücutta uygulayarak, doğrudan streptokoklar üzerinde etkili olan aktif ajan sülfanilamidi elde etmek için parçalandı. Bu keşif, çeşitli patojenik (hastalık üreten) bakteri türlerinin neden olduğu birçok farklı hastalığı tedavi etmek için klinik olarak yaygın olarak kullanılan çok etkili bir kemoterapötik maddeler grubu olan sülfa ilaçlarından ilkini tanıttı. Günümüzde sülfa ilaçları büyük ölçüde yeni antibiyotiklerle yer değiştirmiş olsa da, idrar yolu enfeksiyonları gibi bazı enfeksiyonları tedavi etmek için hala kullanılmaktadır.

II. Dünya Savaşı sırasında Domagk, tüberküloz tedavisinde etkili ilaçlar bulmak için sülfonamid türevleri üzerinde çalıştı. Bununla birlikte, diğer alakasız ilaçların hastalığın tedavisinde daha etkili olduğu kanıtlandı. Kariyerinin sonuna doğru Domagk, kanserle mücadelede etkili olacak bir madde de araştırdı.

Gerhard Domagk

Advertisement

Hayatı

Domagk, 30 Ekim 1895’te Lagow, Brandenburg, Almanya’da doğdu. Doktorasını 1921’de Kiel Üniversitesi’nden aldı. Greifswald ve Munster üniversitelerinde öğretmenlik yaptıktan sonra Alman boya şirketi IG Farbenindustrie’nin kadrosuna katıldı. Orada 1927’de deneysel patoloji ve bakteriyoloji alanında araştırma direktörü oldu. 1939 Nobel Ödülü’nü aldığında, Alman hükümeti onu kabul etmesine izin vermedi ve 1947’ye kadar ödülü alabildi.

Savaştan sonra, 1947’de Domagk nihayet Nobel Ödülü’nü alabildi, ancak geçen süre nedeniyle ödülün parasal kısmını alamadı. 1951’de 1. Lindau Nobel Ödüllü Toplantısına katılan yedi Nobel Ödüllü’den biriydi.

Domagk, 1959’da Kraliyet Cemiyeti’nin Yabancı Üyesi oldu; kısa biyografisi Royal Society tarafından 1964’te yayınlandı. Odak noktasını tüberküloza ve kansere karşı kemoterapiye çevirdi. Wuppertal’da yaşamaya ve çalışmaya devam etti. Domagk, 24 Nisan 1964’te Schwarzwald, Königsfeld yakınlarındaki Burgberg’de geçirdiği kalp krizinden öldü.


Leave A Reply