Öksüzler Treni Kitap Özeti Konusu Karakterleri, Christina Baker Kline

0
Advertisement

Christina Baker Kline’ın Öksüzler Treni isimli kitabının konusu nedir? Öksüzler Treni kitap özeti, karakterler hakkında bilgi.

Öksüzler Treni

Christina Baker Kline roman için ilham kaynağını, öksüzler treninde seyahat ettiğine inanılan kocasının büyükbabası Frank Robertson’dan alır. Tarihi-araştırırken, New York Halk Kütüphanesi’ndeki bir koleksiyonda, kurucu hastanelerden orijinal yetim listelerine ve çaresiz annelerin çocuklarını neden bıraktıklarını açıklayan notlarına rastlar. Kendi kısmen İrlandalı olduğundan, Baker Kline romanı için İrlandalı bir kahramana karar verir.

Öksüzler Treni

Öksüzler Treni, New York’un en çok satanlar listesindeydi ve kuzeydoğudaki Kitap Kulüplerinde en çok çalışılan kitaplardan biridir.

Kitabın Özeti

Bu kitap iki kadının hikayesidir. Biri, koruyucu ailede yaşayan on yedi yaşında bir kız; diğeri ise çocukluğunda Öksüzler Trenine binen doksan bir yaşında dul bir kadındır.

Molly Ayer, Maine’deki Spruce Harbor’daki evlerinde Ralph ve Dina ile birlikte yaşıyordur. Yıl 2011’dir ve Molly’nin başı kanunla derttedir. Spruce Limanı Halk Kütüphanesi’nden bir kitap çalmaya çalışmıştır ve elli saatlik toplum hizmeti cezasına çarptırılmıştır. Erkek arkadaşı Jack, annesinden, doksan bir yaşındaki Vivian’a, Molly’nin tavan arasını temizlemeye yardım edip edemeyeceğini sormasını ister. Vivian’a, Molly’nin tamamlaması gereken bir okul projesi nedeniyle toplum hizmet saatlerini alması gerektiği söylenir. Molly Vivian ile tanışır ve Molly’nin tavan arasında çalışarak saatlerini tamamlamasına izin verilir.

Advertisement

Molly, dokuz yaşından beri koruyucu ailenin yanındadır. Babası, sekizinci yaş gününden kısa bir süre sonra bir araba kazasında ölmüş ve annesi kocasının ölümünden sonra uyuşturucu ve alkol sarmalının içine girmiştir. Molly annesinden alınıp, koruyucu bakıma verilmiştir. Koruyucu bakım sisteminde bulunduğu yıllarda on iki farklı evi olmuştur. Kendisinden başka kimseye güvenmemeyi öğrenmiş ve insanları ondan uzak tutmak için mesafeli bir karaktere bürünmüştür. Dina ve Ralph ile olan deneyimi dahi tavrını değiştirmeye yetmemiştir. Ralph, Molly’ye yardım etmek ister, oysa Dina ilgilenemeyecek kadar bencildir ve Molly’yi yalnızca katlanması gereken bir yük olarak görür. Bu yüzden Jack ile tanıştığında, onu olduğu gibi sevdiğini anlaması biraz zaman alır.

Molly kısmen Penobscot Kızılderili asıllıdır. Babası Penobscot Kızılderilisidir ve kültürünün geleneklerine inanarak yaşamıştır. Molly de tarih dersinde kültürü hakkında bir şeyler öğrenmekten hoşlanır. Bir de tavan arasındaki kutular arasında saatler geçirirken Vivian’ın geçmişini öğrenmekten, onunla sohbet etmekten keyif alıyordur.

Dina ile kavga ettikten sonra, Molly’ye evden kovulur. Durumunu gerçekten anlayacağını düşündüğü tek kişiye, Vivian’a gider. Vivian’a kim olduğu hakkındaki tüm gerçeği ve elli saati tamamlamak zorunda kalmasının gerçek nedenini anlatır. Vivian bu haber karşısında şaşırır, ancak Molly’yi evine kabul eder.

Vivian’in Hayat Hikayesi

Bir okul projesinin parçası olarak Molly, Vivian’dan hayat hikayesini paylaşmasını ister. Vivian’ın hikayesi 1929’da New York’ta başlıyor. Erkek kardeşleri ve kız kardeşlerinden oluşan ailesi daha iyi bir yaşam arayışıyla İrlanda’dan göç etmiştir. Babası bir barda bulaşık yıkarken bu küçük bir apartman dairesinde yaşamışlardır. Doğum adı Niamh Power’dır. Bir gece apartman dairesinde yangın çıkar; Niamh’a babasının ve erkek kardeşlerinin öldüğü ve annesi ve kız kardeşinin hastanede olduğu söylenir. Evlerinin karşısındaki yaşayan Alman bir çift Niamh’ı evlerine alır. Birkaç gün sonra, kız kardeşinin öldüğü söylenir ve çift, Niamh için en iyisinin onu Çocuklara Yardım Derneği’ne götürmek olduğuna karar verir.

Birkaç hafta sonra o ve diğer çocuklar, yeni evler aramak için Minnesota’ya götürmek üzere bir trene bindirilmiştir. Trene Öksüzler Treni adı verilmiştir. Bu çocukların birlikte yaşayacak bir aile bulmaları için son şanstır. Trende Niamh, Çocuklara Yardım Derneği’ne götürülene kadar sokaklarda yaşayan genç bir çocuk olan Dutchy ile karşılaşır. O ve Niamh her zaman iletişimde kalmak üzere sözleşirler.

Dutchy, bir çiftçi aile tarafından alınır ​​ve Niamh, bir dikiş işi olan Byrnes tarafından alınır. Adını Dorothy olarak değiştirirler ve ona bir hizmetçi gibi davranırlar. 1929’daki borsa çöküşünden sonra, artık onu tutmaya güçleri yetmez ve Onu, Çocuklara Yardım Derneği’ne geri gönderirler.

Advertisement
Öksüzler Treni

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yanına getirildiği bir sonraki aile Grote ailesidir. Aile çok fakirdir ve dokuz yaşındaki Dorothy’nin eve ve ailenin beş çocuğuna bakması beklenir. Bir gece, baba Dorothy’ye tecavüz etmeye kalkışır ve karısı ona kızmak yerine Dorothy’yi soğuk kış gecesinde sokağa atar. Dorothy’nin öğretmeni Bayan Larsen, yeni bir aile bulunana kadar onu yanına alır.

Sonra Nielsen ailesi onu sahiplenir ve ona ölen kızlarının adını verirler. Yeni adı Vivian’dır. Onların mağazasında çalışır ve sonunda onlar tarafından evlat edinilir. Onlarla iyi bir hayat yaşar.

Dutchy İle Karşılaşma

Vivian bir gece Minneapolis’te Dutchy’i tesadüfen görür. Birbirlerini görünce şaşırırlar ve sonunda evlenirler. Bir kızları olur. Dutchy, II.Dünya Savaşı sırasında ölür ve Vivian, kocası öldürüldükten sonra kızından vazgeçer. Bir gün Dutchy’in savaştan arkadaşı Jim Daly Vivian’ı ziyaret eder ve sonunda Vivian onunla evlenir. Mağazayı birlikte yönetirler ve başarılı olurlar. Maine’de bir tatildeyken, şu anda yaşadığı evi görürler ve satın alırlar. Jim sonra ölür.

Vivian şimdi Molly ile tanıştıktan ve ona hayatının hikayesini anlattıktan sonra nihayet kızını bulmaya hazır olduğunu hisseder. Molly ve Vivian birlikte Vivian’ın kızını bulurlar ve Maine’e gelmesini ayarlarlar.

Bu iki kadın, iki farklı dönemden olsalar da, dünyada yalnız olmanın nasıl bir şey olduğuna dair ortak bir anlayışla bir araya gelmişlerdir. Molly, hayatın sınavlarının büyük ya da küçük olsun, nasıl sıklıkla zaferlere yol açabileceğini görmeye başlar. Vivian, Molly’nin yardımıyla vazgeçtiği kızıyla bağlantı kurma cesaretini bulabilmiştir.

Karakterler

Niamh Power / Vivian Daly

Niamh Power / Vivian Daly, romanın baş karakterlerinden biridir. 20. yüzyılın ilk yarısında ailesi ABD’ye İrlanda’dan gelen bir göçmendir. Çok geçmeden öksüz kalır ve öksüzler trenine bindirilir. Yıllarca süren mücadeleler onu bekliyordur, çünkü birçok farklı aile tarafından koruma alınır. Hikayesi yavaş yavaş ortaya çıkar, böylece bir okuyucu Niamh Power’ın Vivian Daly’ye dönüşümünü takip edebilir. Yalnız bir hayat yaşayan 91 yaşında dul bir kadın olan Vivian, hayatının hikayesini Molly Ayer’e anlatarak ve çatı katını birlikte temizleyerek huzur bulur.

Molly Ayer

Molly Ayer, hikayenin ikinci kahramanıdır. Babasının ölümü ve annesinin hapsedilmesinden sonra, evlat edinen farklı ebeveynlerle yaşamıştır. Sürekli ihmal ediliyor ve terk ediliyordur. Ralph ve Dina’nın yanına taşındığında hayatı daha iyileşir, ancak bu iyileşmenin ne Ralph ne de Dina ile ilgisi vardır. Molly, Jack ve Vivian ile tanışır ve duygulardan korkmamayı öğrenir.

Ralph Thibodeaus

Ralph Thibodeaus, Molly’nin koruyucu ebeveynidir.

Dina Thibodeaus

Dina Thibodeaus, Ralph’in karısı ve Molly’nin koruyucu ebeveynidir.

Jack

Jack, Molly’nin erkek arkadaşıdır. Yakışıklıdır, iyi futbol oynar ve başkaları tarafından çok sevilir. Molly ona güvenmekte zorlansa da sorunlarını çözmeyi başarırlar.

Advertisement


Leave A Reply