Mesane Biyopsisi Nedir ve Nasıl Yapılır? Yapılma Nedenleri ve Riskleri Neler?

0
Advertisement

Mesane Biyopsisi nedir ve nasıl yapılır? Mesane Biyopsisi yapmanın nedenleri, riskleri nelerdir, sonuçlar neyi gösterir?

Mesane Biyopsisi

Mesane biyopsisi, bir doktorun bir laboratuvarda test edilmek üzere mesanenizdeki hücreleri veya dokuyu çıkardığı teşhis amaçlı bir cerrahi prosedürdür. Bu tipik olarak, idrarın dışarı atıldığı vücudunuzdaki açıklık olan üretraya bir kamera ve iğne bulunan bir tüpün yerleştirilmesini içerir.

mesane biyopsisi

Neden mesane biyopsisi yapılır?

Doktorunuz, semptomlarınızın mesane kanserinden kaynaklanabileceğinden şüphelenirse, muhtemelen bir mesane biyopsisi önerecektir. Mesane kanserinin semptomları şunları içerir:

  • idrarda kan
  • sık idrara çıkma
  • ağrılı idrara çıkma
  • bel ağrısı

Bu semptomlara enfeksiyon gibi başka şeyler neden olabilir. Doktorunuz kanserden kuvvetle şüphelenirse veya diğer, daha az invaziv testlerle kanseri bulursa bir biyopsi yapılır. Prosedürden önce idrar testleri ve röntgen veya BT taraması gibi bazı görüntüleme testleri yaptıracaksınız. Bu testler, doktorunuzun idrarınızda kanser hücreleri olup olmadığını veya mesanenizde bir büyüme olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır. Taramalar büyümenin kanserli olup olmadığını söyleyemez. Bu yalnızca biyopsi örneğiniz bir laboratuvarda incelendiğinde belirlenebilir.

Mesane biyopsisinin riskleri

Dokunun çıkarılmasını içeren tüm tıbbi prosedürler sizi kanama ve enfeksiyon riski altına sokar. Mesane biyopsisi farklı değildir. Mesane biyopsisinden sonra idrarınızda kan veya kan pıhtıları olabilir. Bu genellikle prosedürü takip eden iki veya üç gün sürer. Bol sıvı tüketmek bunların temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Advertisement

İdrar yaparken de yanma hissi yaşayabilirsiniz. Bu, en iyi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilir. Doktorunuz ihtiyacınız olursa daha güçlü ağrı kesiciler yazabilir.

Mesane biyopsisine nasıl hazırlanılır?

Biyopsinizden önce doktorunuz tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene yapacaktır. Bu süre zarfında, reçetesiz satılan ilaçlar, reçeteli ilaçlar ve takviyeler dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirin.

Doktorunuz, prosedürünüzden önce belirli bir süre sıvılardan kaçınmanızı isteyebilir. Bu talimatlara ve doktorunuzun size verdiği diğer tüm talimatlara uyduğunuzdan emin olun.

Biyopsi için geldiğinizde, bir hastane önlüğü giyeceksiniz. Doktorunuz ayrıca işlemden önce idrar yapmanızı isteyecektir.

Mesane biyopsisi nasıl yapılır?

Prosedür tipik olarak yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer. Biyopsiyi doktorunuzun ofisinde veya bir hastanede yaptırabilirsiniz.

Önce, sizi arkaya yaslanacak bir pozisyona sokan özel bir sandalyeye oturacaksınız. Doktorunuz, topikal bir ağrı kesici veya bir uyuşturma kremi kullanarak üretranızı temizleyecek ve uyuşturacaktır.

Advertisement

İşlem sırasında doktorunuz sistoskop kullanacaktır. Bu, üretra içine yerleştirilmiş bir kamerası olan küçük bir tüptür. Erkeklerde üretra penisin ucundadır. Kadınlarda vajinal açıklığın hemen üzerinde yer alır.

Mesanenizi doldurmak için sistoskoptan su veya salin solüsyonu akacaktır. İdrar yapma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu normal. Doktorunuz size sahip olduğunuz hisleri soracaktır. Bu, belirtilerinizin nedenini belirlemeye yardımcı olur.

Doktorunuz mesanenizi su veya salin solüsyonu ile şişirdiğinde mesane duvarını inceleyebilir. Bu muayene sırasında doktorunuz, test edilecek mesane duvarının küçük bir bölümünü çıkarmak için sistoskop üzerinde özel bir alet kullanacaktır. Bu, hafif bir sıkışma hissine neden olabilir.

Alet çıkarıldığında da hafif bir ağrı hissedebilirsiniz.

Mesane biyopsisinin takibi

Sonuçların hazır olması genellikle birkaç gün sürer. Daha sonra doktorunuz test sonuçlarınızı sizinle görüşmek isteyecektir.

Doktorunuz biyopsi örneğinde kanser hücrelerini arayacaktır. Mesane kanseriniz varsa, biyopsi iki şeyin belirlenmesine yardımcı olur:

  • invazivlik, kanserin mesane duvarına ne kadar derin ilerlediğini gösterir
  • derece, kanser hücrelerinin mesane hücrelerine ne kadar benzediğini gösterir

Düşük dereceli kanser tedavisi, hücreler artık normal hücrelere benzemedikleri noktaya ulaştığında ortaya çıkan yüksek dereceli kanserden daha kolaydır.

Kanser hücrelerinin sayısı ve vücudunuzdaki varlığının derecesi kanserin evresini belirlemeye yardımcı olacaktır. Doktorunuzun biyopsi bulgusunu doğrulamasına yardımcı olmak için başka testlere ihtiyacınız olabilir.

Doktorunuz kanserinizin derecesini ve invazivliğini bildiğinde, tedavinizi daha iyi planlayabilir.

Unutmayın, mesanedeki tüm anormallikler kanserli değildir. Biyopsiniz kanseri göstermiyorsa belirtilerinize başka bir komplikasyonun neden olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir, örneğin:

  • bir enfeksiyon
  • kistler
  • ülserler
  • mesane divertikülü veya mesanede balon benzeri büyüme

Üç gün sonra idrarınızda kan varsa doktorunuzu arayın. Aşağıdakiler varsa doktorunuzu aramalısınız:

Advertisement
  • ikinci günden sonra idrar yaparken yanma hissi
  • ateş
  • titreme
  • bulanık idrar
  • kötü kokulu idrar
  • idrarınızda büyük kan pıhtıları
  • belinizde veya kalçanızda yeni ağrılar

Biyopsinizden sonra iki hafta cinsel ilişkiye girmemelisiniz. İşlemden sonraki 24 saat boyunca bol sıvı için ve ağır kaldırmaktan ve yorucu faaliyetlerden kaçının.


Leave A Reply