René Guillot Kimdir? Beyaz Yele’nin Yazarının Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

René Guillot kimdir ve ne yapmıştır? Bir çocukla atın dostluğunu anlatan Beyaz Yele isimli kitabın yazarının hayatı ve eserleri hakkında bilgi

René Guillot

René Guillot

René Paul Guillot (24 Ocak 1900 – 26 Mart 1969) Fransız Batı Afrika’da yaşayan, çalışan ve seyahat eden bir çocuk kitapları yazarıydı.

Guillot, bir çocuk yazarı olarak kalıcı katkılarından dolayı 1964 yılında iki yılda bir Hans Christian Andersen Madalyası aldı. Uluslararası Gençler için Kitaplar Kurulu tarafından verilen ödül, bir çocuk kitabı yazarı veya çizerinin alabileceği en yüksek takdirdir.

Biyografi

Guillot, Charente-Maritime departmanındaki Courcoury’de ebeveynlerinin evinde doğdu. Bilim okuduktan sonra öğretmen olarak çalışmak için Senegal’e taşındı ve Afrika’da 20 yıldan fazla zaman geçirdi. Birçok kitabı için materyallerin çoğu bu zamandan geliyor.

Kitapları arasında Beyaz Yele, Arizonalı Red Kid, Kpo the Leopard, The King of Cats, Sirga: Queen of the African Bush ve Oworo bulunmaktadır.

Advertisement

René Guillot

1946’da Les Équipages de Peter Hill adlı romanıyla macera romanı ödülünü aldı . 1949-1950 öğretim yılında, Paris’teki Petit Lycée Condorcet’de (rue d’Amsterdam) matematik profesörüydü.

1959 yılında bir at ile çocuğun dostluğunun anlatıldığı Crin Blanc (Beyaz Yele) romanı yayınladı (1952).

Leopard Kpo 1955’te yayınlandı ve aynı zamanda, Bernard Brett (Hamish Hamilton, Londra, 1975. ISBN 0-241-02156-1) tarafından gösterilen Eilis Dillon tarafından düzenlenen The Hamish Hamilton Book of Wise Animals’a dahil edildi. Edgar Allan Poe’nun Kuzgunu, E. Nesbit’in Psammead’i, TS Eliot’tan Bay Mistoffelees ve John Masefield’in yazdığı The Midnight Folk’tan Rollicum Bitem the Fox gibi “muhteşem hayvanlar” yer alıyor.

397. Beyaz Fil, 1958’de Lewis Carroll Shelf Ödülü listesine seçildi.

Her ikisi de Patrick Grandperret tarafından yönetilen iki film Guillot’un çocuk kitaplarından yapıldı: 1993’te Guillot’un Sirga the Lioness’den uyarlanan L’Enfant Lion (The Lion Child) ve 1995’te Le Maître des éléphants (The Elephant Master).

Advertisement

Bir Galce Corgi’nin yer aldığı Little Dog Lost’un canlı aksiyon versiyonu Disneyland şovu için yapıldı ve 1963’te yayınlandı.

Robert Vernay’ın yönettiği, René Guillot’un yetişkin romanlarından birine dayanan Fort de la solitude (1948) adlı bir film de vardı.

René Guillot, 1969’da Paris’te öldü.


Leave A Reply