Senozoik Dönem (Zaman) Nedir? Özellikleri İklimi Hayvanlar Bitkiler ve Yaşananlar

0
Advertisement

Senozoik Dönem (zaman) nedir, ne zaman başlamıştır? Senozoik Zamanın ayrıldığı dönemler, iklimi, yaşanan olaylar, bitki ve hayvanları nelerdir, hakkında bilgi.

Senozoik Dönem

Senozoik dönem yaklaşık 65 milyon yıl önce başladı ve günümüze kadar devam ediyor. Yaklaşık 65 milyon yıl önce başlayan ve günümüze kadar devam eden Senozoik dönem, Dünya tarihinde belgelenmiş üçüncü dönemdir. Kıtaların mevcut konumları ve insanlar da dahil olmak üzere günümüz sakinleri bu döneme kadar izlenebilir.

senozoik

Devir, kuş olmayan dinozorları yok eden Kretase döneminin sonunda Kretase-Paleojen neslinin tükenmesi olayının sonunu yakalayarak başladı.

İlk olarak “Kainozoic” olarak yazılan Senozoik terimi, ilk olarak 1840 yılında Penny Cyclopedia ansiklopedisinde İngiliz jeolog John Phillips tarafından yazılan bir makalede kullanılmıştı. İsim, “yakın yaşam” anlamına gelen Yunanca cümleden türetilmiştir.

Senozoik dönem üç döneme ayrılmıştır:
  1. Paleojen dönemi (65-23 milyon yıl önce), Paleosen, Eosen ve Oligosen dönemlerinden oluşur);
  2. Miyosen ve Pliyosen dönemlerini içeren Neojen dönem (23-2,6 milyon yıl önce);
  3. Pleistosen ve Holosen dönemlerinden oluşan Kuvaterner dönem (2,6 milyon yıl öncesinden günümüze).

Hala Holosen çağında olduğumuz yaygın olarak kabul edilse de, bazı bilim adamları Antroposen çağına girdiğimizi iddia ediyorlar. Environmental Science & Technology bilimsel dergisinde 2010 yılında yayınlanan bir makalede, bilim adamları, koşullarda şiddetli bir değişime neden olduğu için insanları suçlayarak yeni bir çağın açıldığı belirtildi.

Advertisement

İklim ve coğrafya

Senozoik dönemin erken döneminin küresel iklimi bugün olduğundan çok daha sıcaktı ve Dünya’nın genel iklimi ekvatora yakınlıktan bağımsız olarak çok daha tutarlıydı.

Paleosen – Eosen Termal Maksimum olarak bilinen küresel ısınmanın en önemli dönemi 55,8 milyon yıl önce gerçekleşti. Bunu uzun, serin ve kuru bir dönem izledi. Mevcut küresel ısınma olayı, öncelikle insan faaliyetleriyle başlatıldı.

Senozoik’in her bölümü farklı iklimler yaşadı. Paleojen döneminde, Dünya’nın ikliminin çoğu tropikaldi. Neojen dönemi, Kuvaterner döneminin Pleistosen dönemine kadar devam eden şiddetli bir soğuma gördü.

Değişen manzaraya gelince, Paleojen döneminde kıtalar birbirinden ayrıldı ve geniş okyanuslar yarattı. Bunun, her kıtayı çevreleyen iklim ve deniz yaşamı üzerinde önemli bir etkisi oldu.

Pleistosen dönemi boyunca buzullar orta Kuzey Amerika’yı kaplayarak New York’a kadar doğuya, güneyde Kansas ve Nebraska’ya ve batıdan kuzey Batı Kıyısına kadar uzanıyordu. Buzullar çekilirken Büyük Göller oluştu.

Alpler, Himalayalar ve Rocky Dağları da dahil olmak üzere dünyanın en önde gelen sıradağlarının birçoğu, Senozoik dönemde oluşmuştur.

Advertisement

Senozoik Çağda Yaşam

Senozoik dönem, Memeliler Çağı olarak da bilinir, çünkü birçok dev memeli grubunun neslinin tükenmesi, daha küçük türlerin gelişmesine ve çeşitlenmesine izin verir, çünkü avcıları artık mevcut değildir. Dönemin kapladığı geniş zaman aralığı nedeniyle, hayvan popülasyonunu genelliklerden ziyade dönemin kilometre taşına göre tartışmakta fayda var.

senozoik

Paleojen döneminin başlangıcı, Kretase döneminden kalan memeliler için bir dönemdi. Bu dönemde daha sonra, kemirgenler ve Hyracotherium gibi küçük atlar yaygındır ve gergedanlar ve filler ortaya çıktı. Dönem sona erdiğinde köpekler, kediler ve domuzlar sıradanlaştı. Dinozor olarak sınıflandırılan birkaç kuş dışında, en önemlisi Titaniler, dinozorlar gitmişti. Diatryma gibi büyük uçamayan kuşlar gelişti.

Neojen dönemi, erken insanlar da dahil olmak üzere erken primatlara yol açar. Sığır, koyun, keçi, ceylan ve ceylan gibi büyükbaş hayvanlar bu dönemde gelişir.

Mağara aslanları, kılıç dişli kediler, mağara ayıları, dev geyikler, yünlü gergedanlar ve yünlü mamutlar, Kuvaterner döneminin hakim türleriydi.

Dinozorlar olmadan bitki yaşamı, Senozoik çağda gelişme fırsatı buldu. Bugün yaşayan hemen hemen her bitkinin kökleri Senozoik çağa dayanmaktadır. Çağın erken döneminde, ormanlar Kuzey Amerika’nın çoğunu işgal etti. Ancak iklim soğudukça ormanlar yok oldu ve açık alan yarattı.

Okyanusların genişlemesi nedeniyle köpekbalıkları, balinalar ve diğer deniz canlıları çoğaldı. Eosen döneminde batı Amerika Birleşik Devletleri’nde oluşan Büyük Göller, levrek, alabalık ve diğer tatlı su türleri için mükemmel bir yuvaydı.

Ormanlar inceldikçe, otlar Kuzey Amerika’nın ovalarına yayılmaya başladı ve kıtanın ortasındaki araziyi savanlar kapladı. Ortak bitki yaşamı arasında çamlar, yosunlar, meşe ve otlar vardı. İnsanlar toprağı işlerken, çiçekli bitkiler ve yenilebilir mahsuller bu dönemin ilerleyen bölümlerinde manzaraya hakim olur.


Leave A Reply