Göğüste Mantar Enfeksiyonu Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

0
Advertisement

Göğüste mantar enfeksiyonu nedir, nedenleri nelerdir? Göğüslerde mantar enfeksiyonu belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi.

Mantar vücudunuza ne yapar?

Mantar hücreleri, en yaygın Candida türleri, vücudumuzda doğal olarak yaşarlar. Vücudunuzda ve çevresinde biriken ölü hücrelerden kurtulmaya yardımcı olurlar.

Sağlıklı bir Candida hücresi seviyesine sahip olmak, diğer şeylerin yanı sıra bağışıklık, sindirim ve üreme sistemlerinizi düzenlemenize yardımcı olur.

emzirmek

Kaynak: pixabay.com

Mantar kontrolden çıktığında

Vücudunuzun bir bölgesinde çok fazla Candida bulunduğunda, vücudunuzdaki sağlıklı bakteri ve mikrofloranın dengesi bozulur. Bu yüzden bir enfeksiyon belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Bu tür enfeksiyonlara kandidiyaz veya mantar enfeksiyonu denir. Mantar enfeksiyonları en sık aşağıdaki alanlarda görülür:

  • ağzında
  • vajina ve vulva bölgenizde
  • Deride göğüslerinizin ve memelerinizin etrafında

Göğüsleriniz arasındaki veya altındaki deride mantar oluşması bir tür intertrigodur. Intertrigo cilt kıvrımlarında oluşan bir döküntüdür. Intertrigo’ya bakteri ve diğer mantarlar da neden olabilir.

Advertisement

Mantarın başka bir kişiye geçirebilmesine rağmen, normal cilt florası dengesizliği olmadıkça mantar aşırı büyümesi gelişmez. Cildinizdeki mantar enfeksiyonları, ters sedef adı verilen başka bir cilt durumuyla aynı semptomları paylaşır.

Göğüslerde mantar enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Göğüslerdeki mantar enfeksiyonu, cildinizin ılık, nemli kıvrımlarında kabarık, parlak, kırmızı bir döküntü gibi görünme eğilimindedir. Mantar gelişimi daha şiddetli hale gelirse, cildinizin çatlamasına ve kanamasına da neden olabilir.

Diğer mantar enfeksiyonları gibi, döküntü bölgesinde kaşıntı, yanma ve ağrı yaygın semptomlardır. Göğüs mantarı enfeksiyonları kötü bir koku verebilir.

Göğsünüzde mantar enfeksiyonu nedenleri

Hamilelik ve emzirme, cildinizin alışılmadık şekilde birbirine sürtünmesine neden olabilir. Emzirme veya hamilelik için tasarlanmamış sütyen ve üst giymek, cildinizin kıvrımlarındaki ter ve nemi emerek bu sorunu daha da kötüleştirebilir.

Ancak göğüsleriniz altındaki mantar enfeksiyonları her zaman hamilelik veya emzirme ile ilişkili değildir. Bu tür döküntüler cildinizin birbirine sürtüneceği her yerde ortaya çıkabilir, örneğin:

  • uylukların arasında
  • kasık bölgesinde
  • kollarının altında

Risk faktörleri ve diğer hususlar

Fazla kiloluysanız veya diyabetiniz varsa, göğüslerinizde mantar enfeksiyonu geliştirme riski daha yüksektir.

Advertisement

Kişisel hijyen alışkanlıkları da sizin riskinizi belirleyebilir. Göğsünüzün etrafındaki ve altındaki alanı sıklıkla yıkamamak ve havluyla kurutmamak bu bölgelerde mantar enfeksiyonunu tetikleyebilir. Destekleyici bir sütyen giymemek de mantar enfeksiyonuna yol açabilir.

Nem ve ısı gibi çevresel faktörler bu enfeksiyonları yaz aylarında ve sıcak iklimlerde daha yaygın hale getirir.

Göğüste Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Alanı kuru tutun ve olabildiğince sık havaya maruz bırakın. Bölgeyi her gün sabun ve ılık su ile temizlediğinizden emin olun. Yıkamadan sonra alanı kurulayın.

Mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için tezgah üstü seçenekler şunları içerir:

  • antifungal bir klotrimazol
  • kızarıklık ve şişliği azaltmak için hidrokortizon kremi

Topikal nistatin gibi cildinizdeki ciddi mantar enfeksiyonu vakalarını tedavi etmek için reçeteli antifungaller da mevcuttur.

Bu tedaviler etkili olmazsa, doktorunuz oral antifungal bir ilaç reçete edebilir.

Antifungal ilaçlarla tedaviden sonra kızarıklığınız düzelmezse, cilt durumunuzu daha da araştırmak için doktorunuzla konuşun.

Göğsünüzde kalıcı mantar enfeksiyonlarını önleme

Göğüsleriniz arasında veya altında tekrarlayan mantar enfeksiyonlarınız varsa, geri dönüş olasılığını azaltmak için aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Nemi cildinizde tutmayan, doğal, nefes alabilen kumaşlardan yapılmış giysiler ve iç çamaşırları giyin.
  • Bir antrenmandan veya dışarıda geçirilen zamandan sonra daima duş alın ve tamamen kurutun.
  • Aktif mantar enfeksiyonu sırasında giydiğiniz sütyenleri sık sık yıkayın ve kurulayın. Yıkamada çamaşır suyu kullanın.
  • Şeker ve karbonhidratları azaltmak için diyetinizi değiştirin. Yoğurtta bulunanlar gibi probiyotik alımınızı artırın
  • Aşırı kiloluysanız veya diyabetiniz varsa, gelecekteki mantar enfeksiyonlarından kaçınmak için yapabileceğiniz sağlıklı, sürdürülebilir yaşam tarzı değişiklikleri hakkında doktorunuzla konuşun.

Emziriyorsanız ve bebeğinizin ağzında pamukçuk varsa, bir emzirme danışmanından veya doktorunuzdan yardım isteyin.

Advertisement


Leave A Reply