Aort Nedir? Sözlük Anlamı, Aort Damarı ve Görevleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Aort ne anlama gelir? Aort kelimesinin anlamı, ana atardamar olan aortun özellikleri yapısı ve görevleri hakkında bilgi.

“Aort “

Ana atardamardır

“Aort Hakkında Bilgi”

Aort kalpten kanı alarak vücuda götüren ana atar damardır. Kalbin sol karıncığından çıkar, bir yay çizerek aşağıya doğru döner, diyaframı geçerek karna girer, burada bütün karın organlarına dal verdikten sonra uyluk atardamarıyla sona erer. Aort anevrizması özellikle patladığı zaman çok tehlikelidir. Tek çaresi cerrahi tedavi yani ameliyattır. Aort darlığı doğuştan bir şekil bozukluğudur, atardamarlarda erken hipertansiyona yol açar. Ameliyatı on, on beş yaş arasında yapılmalıdır.

Aortun Yapısı

Aortun kapladığı vücudun önemli kısmı göz önüne alındığında, onu aşağıdaki dört bölüme ayırmak yararlıdır:

Aort kökü

Aort kökü, aortun kalbe bağlı olan kısmıdır. Aort kökünün büyük bir kısmı, kanın açıkken kalpten vücudun geri kalanına akmasına izin veren ve kapalı olduğunda kanın kalbe geri akmasını önleyen aort kapakçığıdır. Vücudun geri kalanı gibi kalbin de kan alması gerekir. Sol ve sağ ana koroner arterler, kalbe gerekli kanı sağlamak için aort kökünden ayrılır.

Advertisement
Yükselen Aort

Yükselen aort, aort kökünün sinotübüler birleşme noktasında başlar ve aort arkına bağlanana kadar kalpten yukarı ve dışarı doğru uzanır.

aort

Aortik ark

Aortik ark, aortun ark şeklinde olan ve çıkan aortu inen aorta bağlayan kısmıdır. Kemerden çıkan ana arterler şunlardır: brakiyosefalik arter, sol karotid arter ve sol subklavyen arter. Brakiyosefalik arter kanın beynin sağ koluna ve sağ tarafına taşınmasından sorumludur, sol karotid arter beynin sol tarafına kan sağlar ve sol subklavyen arter sol kola kan taşır.

İnen Torasik Aort

İnen aort, aort kemerinin sonunda başlar ve aşağıya karına doğru devam eder. İnen aortun iki bölümü vardır.

Torasik aort aort kemerinden göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasındaki ayrılma noktası olan diyaframa kadar uzanır. Göğüs duvarı ve omurilik kaslarına kan sağlar.

Abdominal aort

Abdominal aort diyaframdan ilerler ve pelvisin hemen yukarısında biter ve burada iliak arterlere ayrılır. Abdominal aorttan çıkan beş arter vardır: celiac arter, süperior mezenterik arter, inferior mezenterik arter, renal arterler ve iliak arterler. Celiac atardamarı mideye, karaciğere ve pankreasa kan sağlar; üstün mezenterik arter, ince bağırsağa kan sağlar; inferior mezenterik arter, kalın bağırsağa kan sağlar; ve renal arterler, böbreklerin yanı sıra karın duvarı ve omuriliğin alt kısmındaki kaslara da kan sağlar. Abdominal aortun ucu, pelviste bacaklara ve organlara kan sağlayan iliak arterlere dallanır.

Advertisement

“Aort Yayları”

Aort yayları omurgalıların dölütünde boynun iki yanında görülen yay biçiminde yedi çizgidir. Taşemenden memelilere kadar tüm omurgalıların dölütünde görülür ve bunların hepsinin aynı kökten geldiğini ve evrim sonucu çeşitlendiğini gösterir. Kıkırdaklı balıklarda yedi çift solungaç yarığı halini alan bu yaylardan öbür omurgalılarda çeneler, ağız yutak bölgesindeki kemikler ve kıkırdaklar orta kulak kemikleri oluşur.


Leave A Reply