Kalp Kası İltihabı (Miyokardit) Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

0
Advertisement

Kalp Kası İltihabı (Miyokardit) nedir, neden meydana gelir? Kalp kası iltihabı belirtileri, riskleri ve tedavi yolları nelerdir, hakkında bilgi.

miyokardit

Miyokardit nedir?

Miyokardit, kalp duvarının kas tabakası olan miyokard olarak bilinen kalp kasının iltihaplanması ile işaretlenmiş bir hastalıktır. Bu kas, kalbin içine ve dışına ve vücudun geri kalanına kan pompalamak için büzülmek ve gevşemekten sorumludur.

Bu kas iltihaplandığında, kan pompalama yeteneği daha az etkili olur. Bu, anormal bir kalp atışı, göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi sorunlara neden olur. Aşırı durumlarda, kalp krizi veya felce yol açan kan pıhtılarına, kalp yetmezliği ile kalbe zarar verebilir veya ölüme neden olabilir.

Normalde, iltihaplanma her türlü yara veya enfeksiyona bedensel bir yanıttır. Parmağınızı kestiğinizi hayal edin: kısa bir süre içinde, kesimin etrafındaki doku şişer ve kırmızılaşır, bu da klasik iltihap belirtileridir. Vücudunuzdaki bağışıklık sistemi, yaranın bölgesine koşmak ve onarım yapmak için özel hücreler üretir.

Ancak bazen bağışıklık sistemi veya başka bir iltihaplanma nedeni miyokardite yol açar.

Advertisement

Miyokardite neden olan nedir?

Birçok durumda miyokarditin kesin nedeni bulunmaz. Miyokarditin nedeni bulunduğunda, genellikle viral bir enfeksiyon (en yaygın) veya bakteriyel, parazitik veya mantar enfeksiyonu gibi kalp kasına giden bir enfeksiyondur.

Enfeksiyon tutunmaya çalıştıkça, bağışıklık sistemi hastalıktan kurtulmaya çalışarak geri savaşır. Bu, kalp kası dokusunu zayıflatabilecek inflamatuar bir yanıtla sonuçlanır. Lupus (SLE) gibi bazı otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kalbe karşı dönmesine ve iltihaplanma ve miyokard hasarına neden olabilir.

Miyokardite neyin neden olduğunu belirlemek genellikle zordur, ancak potansiyel suçlular aşağıdaki nedenleri içerir.

Virüsler

Virüsler bulaşıcı miyokarditin en yaygın nedenlerinden biridir. Miyokardite neden olan en yaygın virüsler arasında Coxsackievirus grup B (bir enterovirüs), Human Herpes Virus 6 ve Parvovirus B19 (beşinci hastalığa neden olur) bulunur.

Diğer olasılıklar arasında echovirüsler (gastrointestinal enfeksiyona neden olduğu bilinmektedir), Epstein-Barr virüsü (bulaşıcı mononükleoza neden olur) ve Rubella virüsü (Alman kızamığına neden olur) bulunur.

Bakteriler

Miyokardit ayrıca Staphylococcus aureus veya Corynebacterium diptheriae ile enfeksiyondan kaynaklanabilir. Staphylococcus aureus impetigoya neden olabilen ve metisiline dirençli bir suş (MRSA) olabilen bakteridir. Corynebacterium diptheriae, bademcik ve boğaz hücrelerini yok eden akut bir enfeksiyon olan difteriye neden olan bakteridir.

Advertisement

Mantarlar

Maya enfeksiyonları, küfler ve diğer mantarlar bazen miyokardite neden olabilir.

Parazitler

Parazitler hayatta kalmak için diğer organizmalardan yaşayan mikroorganizmalardır. Ayrıca miyokardite neden olabilirler.

Otoimmün hastalıklar

Romatoid artrit veya SLE gibi vücudun diğer bölgelerinde iltihaplanmaya neden olan otoimmün hastalıklar da bazen miyokardite neden olabilir.

kalp krizi

Semptomlar neler?

Miyokardit ile ilgili tehlikeli şey, herkesi etkileyebileceği, her yaşta ortaya çıkabileceği ve herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilmesidir. Semptomlar gelişirse, sıklıkla griple karıştırılabilecek semptomlara benzerler, örneğin:

  • yorgunluk
  • nefes darlığı
  • ateş
  • eklem ağrısı
  • alt ekstremite şişmesi
  • göğüste ağrı

Çoğu zaman, miyokardit tedavi edilmeden kendi kendine azalabilir, tıpkı parmağınızdaki bir kesiğin sonunda iyileşmesi gibi. Uzun süre devam eden bazı vakalar bile ani kalp yetmezliği semptomları yaratmayabilir.

Ancak, gizlice, kalp yetmezliği semptomlarının zamanla yavaşça göründüğü kalp kasına zarar verebilirler. Diğer durumlarda, kalp göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve kalp yetmezliği gibi semptomlarla mücadelelerini ortaya koymada daha hızlı olabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Miyokarditin teşhis edilmesi zor olsa da, doktorunuz semptomlarınızın kaynağını daraltmak için birkaç test kullanabilir. Bu testler şunları içerir:

Kan testi: enfeksiyon belirtilerini veya inflamasyon kaynaklarını kontrol etmek için

Göğüs röntgeni: göğüs anatomisini ve potansiyel kalp yetmezliği belirtilerini göstermek için

Elektrokardiyogram (EKG): hasarlı bir kalp kasını gösterebilecek anormal kalp hızlarını ve ritimleri tespit etmek için

Advertisement

Ekokardiyogram (kalbin ultrasonografisi): kalpteki ve bitişik damarlardaki yapısal veya fonksiyonel sorunları tespit etmeye yardımcı olmak için

Miyokardiyal biyopsi (kalp kası dokusunun örneklenmesi): Bazı durumlarda, doktorun kalpten küçük bir kas dokusunu incelemesi için kalp kateterizasyonu sırasında yapılabilir.

Miyokardit komplikasyonları

Miyokardit muhtemelen kalbe önemli ölçüde zarar verebilir. Vücudun bağışıklık sistemi yanıtı, bir virüs veya miyokardite neden olan başka bir enfeksiyon nedeniyle, miyokardite neden olabilecek bazı kimyasallar veya otoimmün hastalıklarda olduğu gibi kayda değer hasara neden olabilir. Bu nihayetinde kalp yetmezliğine ve nihayetinde ölüme yol açabilir. Miyokarditli hastaların çoğu sağlıklı kalp aktivitesini geri kazanıp sürdürdüğü için bu vakalar nadirdir.

Diğer komplikasyonlar arasında kalbin ritmi veya hızı, kalp krizi ve inme ile ilgili sorunlar bulunur. Nadir durumlarda, acil bir kalp nakli gerekebilir.

Miyokardit de ani ölümle bağlantılıdır, yetişkinlerin otopsilerinin yüzde 9’una kadar kalp kası iltihabı ortaya çıkar. Bu sayı, kalp kası iltihabı gösteren genç yetişkinlerin otopsileri için yüzde 12’ye atlar.

Miyokardit nasıl tedavi edilir?

Miyokardit tedavisi şunları içerebilir:

  • kortikosteroid tedavisi (inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmak için)
  • beta bloker, ACE inhibitörü veya ARB gibi kardiyak ilaçlar
  • dinlenme, sıvı kısıtlaması ve düşük tuzlu diyet gibi davranış değişiklikleri
  • aşırı sıvı yükünü tedavi etmek için diüretik tedavisi
  • antibiyotik tedavisi

Tedavi miyokardiyal inflamasyonun kaynağına ve şiddetine bağlıdır. Çoğu durumda, bu uygun önlemlerle iyileşir ve tamamen iyileşirsiniz.

Miyokarditiniz devam ederse, doktorunuz iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için bir kortikosteroid reçete edebilir. Ayrıca dinlenme, sıvı kısıtlaması ve düşük tuzlu diyet önerecektir. Bakteriyel miyokarditiniz varsa antibiyotik tedavisi enfeksiyonun tedavisine yardımcı olabilir. Aşırı sıvıyı vücuttan çıkarmak için diüretik tedavisi reçete edilebilir. Doktorunuz ayrıca kalbin daha kolay çalışmasına yardımcı olan ilaçlar da reçete edebilir.

Bu tedavilerin neredeyse tamamı, kalpteki iş yükünü hafifletmek için çalışır, böylece kendini iyileştirebilir.

Kalp başarısız olursa, hastanede daha invaziv diğer prosedürler yapılabilir. Kalp pili ve / veya defibrilatör implantasyonu gerekebilir. Kalp aşırı derecede hasar gördüğünde, doktorlar kalp nakli önerebilir.

Önlenebilir mi?

Miyokarditi kesinlikle önlemek için herhangi bir adım yoktur, ancak ciddi enfeksiyonlardan kaçınmak yardımcı olabilir. Bunu yapmanın önerilen yollarından bazıları şunlardır:

Advertisement
  • güvenli cinsel ilişki
  • aşılarda güncel kalmak
  • uygun hijyen
  • kenelerden kaçınmak

Görünüm nedir?

Miyokarditin görünümü çoğunlukla olumludur. Tekrarlama riskinin kabaca yüzde 10 ila 15 olduğu düşünülmektedir. Miyokarditli çoğu insan iyileşir ve kalpleri üzerinde uzun süreli olumsuz etkileri yoktur.

Miyokardit hakkında öğrenilecek çok şey var. Doktorlar miyokarditin kalıtsal olmadığına ve bunun olduğunu gösteren herhangi bir gen bulamadığına inanmaktadır.


Leave A Reply