Elektrokardiyogram (EKG) Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çekilir?

0
Advertisement

Elektrokardiyogram (EKG) nedir? Hangi durumlarda Elektrokardiyogram (EKG) istenir, ne işe yarar, neyin teşhisinde kullanılır? EKG nasıl çekilir?

ekg

Elektrokardiyogram (EKG)

Elektrokardiyogram, kalbinizin elektriksel aktivitesini ölçen basit ve ağrısız bir testtir. Aynı zamanda EKG olarak da bilinir. Her kalp atışı, kalbinizin üstünde başlayıp dibe doğru giden elektrik sinyali ile tetiklenir. Kalp problemleri genellikle kalbinizin elektriksel aktivitesini etkiler. Aşağıdakiler dahil, kalp sorunu yaratabilecek semptomlar veya belirtiler yaşıyorsanız doktorunuz bir EKG önerebilir:

  • göğüste ağrı
  • nefes alma zorluğu
  • yorgun ya da zayıf hissetmek
  • kalbinize çarpıntı
  • kalbinin düzensiz çarptığı hissi
  • Doktorunuz kalbinizi dinlerken sıra dışı seslerin algılanması

EKG, doktorunuza semptomlarınızın nedenini ve ne tür bir tedavinin gerekli olabileceğini belirlemesinde yardımcı olacaktır.

50 yaşının üzerindeyseniz veya ailenizde kalp hastalığı öyküsü varsa, doktorunuz EKG’yi kalp hastalığının erken belirtilerinin teşhisi için isteyebilir.

Elektrokardiyogram sırasında ne olur?

EKG hızlı, acısız ve zararsızdır. Bir teknisyen göğsünüze, kollarınıza ve bacaklarınıza bir jel kullanarak 12 ila 15 yumuşak elektrot bağlar. Elektrotların cildinize tam olarak yapışmasını sağlamak için teknisyenin küçük alanları tıraş etmesi gerekebilir. Her elektrot yaklaşık bir madeni para büyüklüğündedir. Bu elektrotlar, daha sonra EKG makinesine bağlanan elektrik uçlarına (teller) takılır.

Advertisement

Test sırasında, makine kalbinizin elektriksel aktivitesini kaydederken, bilgileri bir grafiğe işler. Mümkün olduğunca hareketsiz durduğunuzdan ve normal nefes aldığınızdan emin olun. Test sırasında konuşmamalısınız.

İşlemden sonra, elektrotlar çıkarılır ve atılır. Tüm prosedür yaklaşık 10 dakika sürer.

Elektrokardiyogram çeşitleri

EKG, izlenmekte olduğunuz süre boyunca kalbinizin elektriksel aktivitesinin bir resmini kaydeder. Ancak bazı kalp problemleri mevcutsa, daha uzun veya daha fazla özel izlemeye ihtiyacınız olabilir.

efor testi

Stres testi (Eforlu EKG)

Bazı kalp problemleri sadece egzersiz sırasında ortaya çıkar. Stres testi sırasında, egzersiz yaparken bir EKG çekilir. Genellikle, bu test bir koşu bandında veya sabit bir bisikletteyken yapılır.

Holter monitörü

Gezici bir EKG veya EKG monitörü olarak da bilinen Holter monitörü, doktorunuzun semptomların nedenini tanımlamasına yardımcı olmak için aktivitenizin bir günlüğünü tutarken, kalbinizin 24 – 48 saat içindeki aktivitesini kaydeder. Göğsünüze tutturulmuş elektrotlar, cebinizde, kemerinizde veya bir omuz askısında taşıyabileceğiniz taşınabilir, pille çalışan bir monitöre bilgi kaydeder.

Advertisement

Olay kaydedici

Çok sık gerçekleşmeyen belirtiler bir olay kaydedici gerektirebilir. Holter monitörüne benzer, ancak yalnızca belirtiler ortaya çıktığında kalbinizin elektriksel aktivitesini kaydeder. Bazı olay kaydediciler, belirtileri tespit ettiklerinde otomatik olarak etkinleşir. Diğer olay kaydediciler, belirtiler hissettiğinizde bir düğmeye basmanızı gerektirir. Bilgileri doğrudan doktorunuza bir telefon hattı üzerinden gönderebilirsiniz.

Hangi riskler söz konusudur?

EKG ile ilgili risk varsa az sayıda var. Bazı insanlar elektrotlar yerleştirildiği bir deri döküntüsü yaşayabilir, ancak bu genellikle tedavi olmadan gider.

Stres testi (Eforlu EKG) uygulanan insanlar kalp krizi riski altında olabilir, ancak bu EKG ile değil, egzersizle ilgilidir. EKG, kalbinizin elektriksel aktivitesini izler. Herhangi bir elektrik yaymaz ve tamamen güvenlidir.

ekg

EKG için Hazırlık

EKG’den önce soğuk su içmekten veya egzersiz yapmaktan kaçının. Soğuk su içmek, testin kaydettiği elektriksel düzende değişikliklere neden olabilir. Egzersiz, kalp atış hızınızı artırabilir ve test sonuçlarını etkileyebilir.

EKG sonuçlarını yorumlama

EKG’niz ciddi sağlık problemleri belirtileri gösterirse doktorunuz derhal sizinle irtibata geçecektir.

EKG doktorunuzun aşağıdakileri belirlemesinde yardımcı olabilir:

  • Kalbin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atışı
  • Kalp krizi geçiriyorsanız veya daha önce kalp krizi geçirdiyseniz
  • Büyümüş kalp, kan akışı eksikliği veya doğum kusurları dahil kalp kusurları
  • Kalp kapakçıklarındaki sorunlar
  • Atardamarlarda tıkanıklık veya koroner arter hastalığı

Doktorunuz, herhangi bir ilaç veya tedavinin kalbinizin durumunu iyileştirip iyileştiremeyeceğini belirlemek için EKG’nizin sonuçlarını kullanacaktır.


Leave A Reply