Deja Vu Nedir? Zararsız Bir Algı Mı Yoksa Nörolojik Bir Problem Mi?

0
Advertisement

Deja vu nedir, neden başımıza gelir? Deja vu yaşamak normal midir, yoksa tehlikeli bir durum mudur, hastalık belirtisi olabilir mi?

dejavu

Deja Vu Nedir? Zararsız Bir Algı Mı Yoksa Nörolojik Bir Problem Mi?

Deja vu, halihazırda belirli bir durumu yaşamış olma hissidir. Fransızcada, déjà vu “zaten görülüyor” anlamına gelir ve birçok kişi bunu deneyimlemiştir. Ama deja vu’ya ne sebep oluyor, neden oluyor?

Deja vu yaşamak genellikle tek başına bir problem değildir. Fakat eğer sık sık oluyorsa, nörolojik bir değerlendirme yapmaya değer.

Deja Vu Neden Olur?

Araştırmacılar, Deja vu’nun nörobilimini, laboratuar veya araştırma ortamında kopyalamak zor olduğu için tam olarak anlamıyorlar. Bu konudaki bir teori, kişinin, hatırlayamadığı bir önceki deneyiminde benzer bir şey gördüğü veya yaptığı zaman bu hissi hissettiği şeklindedir.

St. Andrews Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, deja vu’nun, beynin bellek bölümünü ile değil, beynin çatışma ve çözüm bölümü ile ilişkili olduğunu buldu.

Advertisement
Déjà Vu’nun Nörobilimi

Fakat deja vu nörolojik bir problemi işaret edebilir. Temporal lob nöbetleri de dahil olmak üzere epileptik nöbetlerin tek işaret veya semptomu deja vu hissidir. Demansı olan bazı yaşlı yetişkinler, bir semptom olarak kronik deja vuyu deneyimlemektedir.

Deja vu sık sık ortaya çıkarsa ve nedeni ilgili endişeleriniz varsa, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç soru vardır:

Deja vu hissi ayda en az birkaç kez oluyor mu?

Deja vuyu deneyimledikten sonra, bilincini yitirmek, kalp atışınızı hissetmek, bilinçsiz çiğnemek gibi başka belirtileriniz var mı?

Anormal sahneleri görselleştiriyor musunuz yoksa déjà vu sırasında rüya gibi duran garip anılarınız mı var?

Bunlardan herhangi birinin cevabı evet ise, değerlendirilmesi gereken nörolojik bir sorun olabileceğinden doktorunuzla konuşun.

Sadece déjà vu yaşamak genellikle kendi başına bir problem değildir. Fakat eğer sık ​​sık oluyorsa veya geçmiş deneyimlerden bir değişiklikse, doktorunuzdan nörolojik bir değerlendirme yaptırmanız gerekir.

Advertisement


Leave A Reply