Artroskopi Ameliyatı Nedir? Hangi Eklemlere ve Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Artroskopi nedir? Artroskopi ameliyatı hangi eklemlere ve nasıl yapılır? Artroskopi ameliyatının iyileşme süresi ve hakkında bilinmesi gerekenler.

Artroskopi Ameliyatı

Artroskopi veya artroskopi ameliyatı, vücudun eklemlerini inceleyen ortopedik bir işlemdir. Bir eklemin hasarını incelemek için büyük bir insizyon kullanmak yerine, küçük bir kameranın (küçük bir fotoğraf makinesinin) kullanıldığı küçük kesikler kullanır. Cerrah buradan eklemi kontrol edebilir ve meydana gelen hasarın boyutunu veya türünü belirlemek için dokudaki fotoğrafları veya örnekleri alabilir.

Bu prosedür, ek cerrahi tekniklerle birlikte kullanılabilir. Örneğin, cerrah bir omuz ekleminde artroskopiyi uygular ve rotator manşonunun yırtıldığını belirlerse, işleme bir rotator manşon tamiri ameliyatı eklenebilir.

Bu minimal invaziv yaklaşımın yararlarından biri, bu ameliyattan sonra hastanın aynı gün eve dönmesine imkan vermesidir. İyileşme genellikle büyük bir kesi ile yapılan işlemlere göre daha hızlıdır.

Artroskopi Neden Yapılır?

Artroskopi ameliyatı, eklem hasarının nedenini veya hasar derecesini belirlemek için, vücudun eklemlerini incelemek için kullanılır. Eğer hekimler problemin kaynağını belirleyemiyorlarsa ameliyat yapılır. Örneğin, eklemin hasarlı olduğundan şüpheleniliyorsa, ancak x-ışınları, BT taramaları veya MRI gibi diğer tanısal testler hasarın yapısını belirleyemiyorsa, bir tanı koymak için bir artroskopi yapılabilir.

Advertisement

Artroskopi sırasında, inceleme için bir doku parçasının alınması olan biyopsi de yapılabilir. Alınan doku, bir tanı koymak amacıyla, mikroskop altında incelenir. Artroskopi sırasında, mevcut herhangi bir enfeksiyonu incelemek için, eklem sıvısı örneği de alınabilir..

Güncel araştırmalar diz artroskopisinin artritli hastalar için faydalı olmayacağını göstermektedir, ancak bu kararı doktorun hastaya göre vermesi en uygunudur.

Artroskopi İle İncelenen Eklemler

  • Diz
  • Ayak bileği
  • Kalça
  • Dirsek
  • Bilek
  • Omuz

Artroskopi Ameliyatının Riskleri

Ameliyatla ilişkili genel risklere ve anestezi risklerine ek olarak, artroskopinin, prosedür sırasında eklem hasarının yanı sıra eklem çevresindeki atardamarların ve damarların hasar görmesi gibi kendi riskleri de vardır. Belin altında yapılan işlemlerde, derin ven trombozu olarak bilinen kan pıhtıları riski vardır. Prosedür sırasında enfeksiyon riski mevcuttur, ancak risk tam boyutlu bir kesi ile yapılan geleneksel prosedürlerden daha azdır.

Artroskopi Nasıl Yapılır?

Artroskopi işlemi, lokal, bölgesel veya genel anestezi ile gerçekleştirilir. Çoğu durumda ameliyat, hastanın aynı gün eve gittiği, bir ayakta tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir. Kullanılan anestezi türü, cerrahın bulmayı beklediği hasara ve cerrahın gerçekleştirmeyi beklediği prosedürlere bağlıdır.

Anestezi uygulandıktan sonra, cerrah eklemin yakınında yaklaşık 1 ila 2 santimetre uzunluğunda küçük kesikler açar. Cerrah bu işlemi, gerekli görürse tekrarlayabilir.

Advertisement

Küçük bir kamera kesiğe yerleştirilir. Cerrah, ekleme kesiden bakmak yerine, kamera sayesinde eklemi, televizyon ekranında görselleştirir. Kesiklerden biri daha sonra eklemi sıvı ile hafifçe yıkamak için kullanılır. Bu, eklem çevresindeki dokuyu genişletir, cerrah için daha fazla yer açar ve kamera tarafından gönderilen görüntüleri iyileştirir.

Cerrah, daha sonra kemik, bağlar, tendonlar ve çevre dokularda herhangi bir hasar yada ağrı kaynağı gibi problemler arar. Kemik parçaları veya yabancı maddeler bulunursa, bunlar çıkarılır. Gerekirse, doku ve sıvı örneklerinin biyopsileri alınabilir. Eklemi inceledikten ve gerekli doku örneklerini aldıktan sonra, artroskopi işlemi bitmiştir. Bununla birlikte, birçok durumda, bulunan soruna göre, düzeltmek için ilave ameliyat gerekir.

Eğer ek cerrahi gerekmiyorsa, aletler eklemden çekilir ve kesikler cerrahın tercihine ve cerrahinin konumuna bağlı olarak zımba, dikiş, veya cerrahi yapıştırıcı ile kapatılır. Anestezi kesilir ve hastayı uyandırmaya yardımcı olmak için ilaç verilir.

Artroskopi Ameliyatından Sonra İyileşme Dönemi

Artroskopi ameliyatı tamamlandıktan sonra, anestezinin etkisinden çıkma süresinde, hasta iyileşme odasına götürülür. Ağrı kesici ilaç verilebilir. Uyandıktan sonra çoğu durumda hasta evine gidebilir. Gerekirse, eklemi korumak ve iyileşme sürecinde herhangi bir bükülme veya hareketi önlemek için bir sabitleme cihazı kullanılacaktır. Örneğin, artroskopi sonrası hastada bir omuz askısı veya dizlik takılmış olabilir. Ayrıca ameliyattan sonra eklem üzerinde çok fazla baskı yapmanıza engel olmak için koltuk değneklerine veya bastona ihtiyaç duyabilirsiniz.

Evdeyken, kesiklerde enfeksiyon bulgularını kontrol etmeniz ve kesiğin bakımı yapmanız gerekir. İnsizyonunuzun enfeksiyon belirtileri olduğunu fark ederseniz, doktora bildirmeniz gerekir. Ayrıca, açıklanamayan bir şişlik fark ederseniz, cerrahınızı bilgilendirmelisiniz..

Cerrahınız ameliyatı takip eden günlerde sizi tekrar görmek isteyecektir ve aktivite düzeyiyle ilgili özel talimatlar vermelidir. Eklemi mümkün olduğunca az kullanmanız söylenebilir veya cerrahınız eklemi iyileştirmek için fizik tedaviye başlamanızı isteyebilir.

İyileşmek için gereken süre, ameliyatınıza ve yaralanma derecenize göre değişecektir. Basit bir artroskopide iki hafta gibi kısa bir sürede iyileşme gerçekleşir, ancak prosedür bağ onarımı veya başka bir cerrahi müdahale ile birlikte gerçekleşmişse, iyileşmeniz önemli ölçüde daha uzun olabilir.


Leave A Reply