Perihan Çambel Kimdir? Türkiye’de Modern Patolojinin Kurucusunun Hayatı

0
Advertisement

Perihan Çambel kimdir ve ne yapmıştır? Perihan Çambel’in hayatı, biyografisi, tıp alanındaki çalışmaları ve tıp bilimine katkıları hakkında bilgi.

Perihan Çambel

Perihan Çambel (1909-1987)

Perihan Çambel 1909 yılında asker bir babanın, Haşan Cemil Çambel’in kızı olarak dünyaya gelmiştir. Perihan Çambel babasının görevi dolayısıyla ilk eğitimine Berlin’de başlamış; daha sonra, Arnavutköy Amerikan Koleji’ni bitirmiştir. 1934 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne girmiş; özellikle histoloji, biyokimya, patoloji ve anatomi konularına özellikle ilgi göstermiştir.

Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar modern patolojinin Türkiye’de kurulmasını sağlamıştır. O ilk kez Perihan Çambel’i, bir kadını asistan olarak almıştır. Hamdi Suat Aknar’ın teşviki ile o, Paris’te Kanser Enstitüsü’nü gezmiş ve orada doku kültürü tekniğini öğrenmiştir. O bu teknikle ilgili öğrendiklerini 1932’de Darülfünun Tıp Fakültesi Mecmuası’nda yayınlamıştır. Perihan Çambel ve arkadaşı Kamile Şevki bu tekniğin yaygınlaşması konusunda çalışmışlardır. Hamdi Suat Aknar’ın üniversiteden ayrılması sonucunda, 1933 Reformuyla Almanya’dan iç hastalıkları kürsüsüne gelen Profesör Schwarts’ın asistanı olarak görev almıştır. 1936’da patoloji kürsüsünde çalışmaya başlamış ve bu kürsüde otopsi yapmaya başlamıştır.

Perihan Çambel 1938’de Vakıf Gureba Hastanesi’nde çalışmaya başlamış; orada patolog olarak birçok hasta üzerinde otopsi yapmıştır. Buradaki çalışmalarına yaklaşık 8 yıl dev e eden Perihan Çambel 1946 yılında Hıfzısıhha Enstitüsü’nde çalışmaya başlamış; orada Farmakodinami ve Deneysel Biyoloji kısımlarında görev yapmıştır. 2 yıl kadar burada çalışan öf Perihan Çambel’in asıl hizmeti Türkiye’deki kanser araştırma lan konusunda olmuştur. O Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun kurulmasında öncülük etmiştir. Her ne kadar bu konuda ilk adım hocası Hamdi Suat Aknar tarafından atılmışsa da onun bu teşebbüsü pek de başarılı olamamıştır. Perihan Çambel sadece cemiyetin kurulmasını değil, İzmir, Kayseri ve Adana gibi Türkiye’nin belli başlı başlı şehirlerinde şubelerinin açılmasını da sağlamıştır. 18 Şubat 1948’de 56 arkadaşıyla, resmen bu cemiyet kurulmasını gerçekleştirmiştir.

Kanser Araştırmaları

1949-1952 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde kanser dersleri vermiştir. Doçent unvanı alan Perihan Çambel Paris’te Kanser Enstitüsü’nde doku kültürleri üzerinde çalışmıştır. Daha sonra, Amerika’da ABD Saint Louis kentinde Bernard Free Skin ve Kanser Hastanesi’nde ve Washington’da Tıp Fakültesi’nde araştırmacı olarak çalışmıştır. Daha sonra Florida’da bölüm başkanı olarak çalışmaya başlamış ve bu konuda dokuz makale yayınlamıştır. Daha sonra Türkiye’ye dönerek Ankara Numune Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır.

Advertisement

İlk defa dudak kanserini teşhis eden Perihan Çambel bu hastalığın virolojik uçukla ilgisini incelemiştir. Bu çalışmalarıyla Belçika Devlet Bakanlığı tarafından altın madalya ile ödüllendirilmiştir (Merie Social de Belgique Nişanı). Daha sonra Kanser Ekoloji Derneği’nin kurulmasında kurucu üye olmuştur.

O kanserle ilgili olarak özellikle fareler üzerinde yoğun araştırma çalışmaları yapmıştır. Daha sonra Numune Hastanesi’nde danışman olarak görev yapan Perihan Çambel 17 Ocak 1987 yılında, Ankara’da, yüksek tansiyon sonucu beyin kanamasından vefat etmiştir.


Leave A Reply