Fibromiyalji Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir? Tedavisi

0
Advertisement

Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji nasıl bir hastalıktır? Fibromiyalji belirtileri ve nedenleri nelerdir? Fibromiyalji tedavisi hakkında bilgi.

fibromiyalji

Fibromiyalji

Fibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunları eşliğinde yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Araştırmacılar, beyninizin ağrı sinyallerini işleme şeklini etkileyerek fibromiyaljinin ağrılı hisleri artırdığına inanıyor.

Belirtiler bazen fiziksel bir travmadan, ameliyattan, enfeksiyondan veya önemli psikolojik stresten sonra başlar. Diğer durumlarda, semptomlar zaman içinde tek bir tetikleyici olay olmadan yavaş yavaş birikir.

Kadınlarda fibromiyalji gelişmesi erkeklerden daha fazladır. Fibromiyalji hastalarının çoğunda gerginlik baş ağrıları, temporomandibular eklem (TME) bozuklukları, irritabl barsak sendromu, anksiyete ve depresyon vardır.

Fibromiyalji için bir tedavi olmasa da, çeşitli ilaçlar semptomların kontrolüne yardımcı olabilir. Egzersiz, rahatlama ve stres azaltma önlemleri de yardımcı olabilir.

Advertisement

Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyalji belirtileri şunlardır:

Yaygın ağrı

Fibromiyalji ile ilişkili ağrı genellikle en az üç ay süren sabit bir donuk ağrı olarak tanımlanır. Yaygın olarak kabul edilmek için ağrı vücudunuzun her iki tarafında ve belinizin üstünde ve altında meydana gelmelidir.

Yorgunluk.

Fibromiyalji hastaları, uzun süre uyuduğunu bildirmelerine rağmen, sıklıkla yorgun uyanırlar. Uyku sık sık ağrıyla bozulur ve fibromiyaljili birçok hasta, huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi başka uyku bozukluklarına sahiptir.

Bilişsel zorluklar.

Yaygın olarak “fibro sis” olarak adlandırılan bir semptom, zihinsel görevlere odaklanma, dikkat etme ve konsantre olma becerisini etkiler.

Fibromiyalji sıklıkla, diğer ağrılı durumlar ile birlikte bulunur:

İrritabl barsak sendromu
Migren ve diğer baş ağrıları
İnterstisyel sistit veya ağrılı mesane sendromu
Temporomandibular eklem hastalıkları

Advertisement

fibromiyalji

Nedenleri

Doktorlar fibromiyaljiye neyin neden olduğunu bilmiyorlar, ancak büyük olasılıkla hastalıkla birlikte işleyen çeşitli faktörleri içeriyorlar. Bunlar şunlardır:

Genetik. Fibromiyalji hastalarının, ailelerinde de hastalığın bulunma sıklığı, kişileri hastalığın gelişimine daha duyarlı hale getirebilecek bazı genetik mutasyonlar olabilir.

Enfeksiyonlar. Bazı hastalıkların fibromiyaljiyi tetiklediği veya daha da kötüleştirdiği görülmektedir.

Fiziksel veya duygusal travma. Fibromiyalji bazen araba kazası gibi fiziksel bir travma ile tetiklenebilir. Psikolojik stres de durumu tetikleyebilir.

Neden ağrıyor?

Araştırmacılar, tekrarlanan sinir stimülasyonunun fibromiyalji hastalarının beyinlerinin değişmesine neden olduğuna inanıyor. Bu değişiklik, beyindeki ağrıyı işaret eden bazı kimyasalların (nörotransmiterler) seviyelerinde anormal bir artış içerir. Ek olarak, beynin ağrı reseptörleri, bir tür ağrı hafızası geliştiriyor ve daha hassas hale geliyorlar. Bu da ağrı sinyallerine aşırı tepki verebilecekleri anlamına geliyor.

Risk faktörleri

Fibromiyalji için risk faktörleri şunları içerir:

Cinsiyet: Fibromiyalji, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Aile öyküsü: Bir akraba da böyle bir duruma sahipse, fibromiyalji gelişme olasılığı daha yüksek olabilir.
Diğer bozukluklar: Osteoartrit, romatoid artrit veya lupus varsa, fibromiyalji gelişme olasılığı daha yüksektir.

Komplikasyonlar

Fibromiyalji ile ilişkili ağrı ve uyku eksikliği evde ya da işte çalışabilme yeteneğinizi etkileyebilir. Sıkça yanlış anlaşılan bir durumla başa çıkma konusundaki hüsran da depresyon ve sağlıkla ilgili endişe ile sonuçlanabilir.

Advertisement


Leave A Reply