Hodan Bitkisi Nedir? Hodan Bitkisinin Sağlığa Yararları Nelerdir?

0
Advertisement

Hodan bitkisi nedir? Hodan bitkisinin içeriğinde neler vardır? Hodan’ın insan sağlığına yararları ve özellikleri nelerdir?

Yıldız Çiçeği olarak da bilinen hodan, Akdeniz’de vahşi doğada yetişen güzel çiçekli bir bitkidir. İyileştirici özellikleri ve bir salataya güzel bir katkı olması nedeniyle Avrupa çapında yaygın olarak yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır. Hodan, bir gıda ürününden çok bitkisel bir takviye olarak daha popüler olduğu ABD’de de yetiştirilmektedir. Yapraklar sağlamdır ve tıbbi özelliklere sahiptir ve bitkinin tepesi çarpıcı mavi yıldız şeklinde bir çiçektir, dolayısıyla adı da buradan gelir. Çiçekler de yenilebilir ve genellikle pasta süslemeleri için şekerlenir veya tatlı şuruplar haline getirilir. İtalya’da, bir sebze porsiyonuna çok benzeyen bir garnitür olarak servis edilir.

Hodan

Kaynak: pixabay.com

Tarih

Hodan, Boraginaceae familyasındandır ve Borago officinalis’in uygun adına sahiptir . Hodan, Arı bitkisi ve Arı Ekmeği olarak da bilinir çünkü mavi morumsu yıldız şeklindeki çiçek tüm yaz boyunca arıları çeker. Tarih boyunca hodan, çok sayıda rahatsızlığı tedavi etmek ve genel sağlığı iyileştirmek için kullanılmıştır. Romalılar, büyük olasılıkla kendilerini savaş için güçlendirmek için, savaştan önce hodan çayı ve şarabı karıştırırlardı.

Sağlık İçin Yararları

Esansiyel yağ asitlerinin kaynağı

Bitkisel bir takviye olarak hodan almanın sağlayabileceği birçok sağlık yararı vardır. Hodandaki en önemli besinlerden biri, vücudumuzun sağlık için ihtiyaç duyduğu temel yağ asitleridir. Esansiyel yağ asitleri diyetle alınmalıdır. Esansiyel bir yağ asidi eksikliği ruh halini, iç iltihaplanmayı ve çeşitli hücresel fonksiyonları doğrudan etkileyebilir. Kardiyovasküler fonksiyonlar gibi metabolik süreçlerin düzgün çalışması için vücuttaki esansiyel yağ asitlerinin uygun seviyelerine bağlıdır. EFA’lar ayrıca saç ve tırnak büyümesini ve görünümünü iyileştirir. Spesifik olarak, hodan, önemli bir esansiyel yağ asidi olan gama linolenik asit olan çok yüksek seviyelerde GLA’ya sahiptir. Hodan, uygun büyümeyi sağlamak için çocuklarda GLA eksikliklerini artırmak için sıklıkla kullanılır.

Besinler

Hodan ayrıca vücut için harika olan diğer sağlıklı besinlerle doludur. Hodan, kadınlar için iyi bir bitkisel takviyedir, çünkü birçok kadının eksikliğini duyduğu yüksek düzeyde kalsiyum ve demir içerir. Potasyum , Çinko , B ve C vitaminleri ve beta karoten, hodan bitkisini çok besleyici hale getirir.

Bedeni ve zihni sakinleştirir

Vücudumuzdaki adrenal bezler tüm gün vücudumuzu savaş ya da kaç durumlarına hazırlamak için çok çalışır ve vücuda sürekli olarak adrenalin salgılar. Vücut aşırı gerildiğinde adrenal yorgunluk meydana gelebilir. Hodan, adrenal bezleri doğal dengelerine geri döndürmek için kullanılır, bu da daha sakin bir vücut ve zihin yaratır.

Advertisement

Doğal yatıştırıcı

Hodan, yatıştırıcı nitelikleriyle iyi bilinir ve sinirsel durumları tedavi etmek için kullanılmıştır. Doğal yatıştırıcı etkileri, ruhları yükseltmek ve bazı insanların yaşadığı sinir gerginliğini yumuşatmak için kullanılmıştır. Hodan, genellikle menopoz ve adet döngüleriyle ilişkilendirilen depresyon ve ruh hali değişimlerini hafifletmek için iyi çalışır ve geleneksel reçeteli ilaçlara güzel bir alternatiftir.

Hodan

Kaynak: pixabay.com

Antienflamatuvar

Hodanın sağlık yararlarını içeren birçok güncel devam eden çalışma var. Hodan şu anda anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle romatoid artrit için olası bir tedavi olarak araştırılmaktadır . Bunun gibi araştırmalar sayesinde hodanın egzama ve dermatit gibi belirli cilt bozukluklarıyla ilişkili kaşıntı ve kuruluğu azalttığı artık biliniyor.

Dozaj

Hodan, bir kaplet formunda veya bitkinin sıvı bir özü olarak bulunabilir. Hodan yağı bitkinin tohumlarından damıtılır ve topikal olarak kullanılır veya dahili olarak alınır. Hodanda karaciğere zarar verebilecek alkaloid konsantrasyonu nedeniyle uzun süre dahili olarak alınması önerilmez. Kaplet veya ekstrakt formunun tipik bir dozu, günde bir ila iki gramdır. Kurutulmuş yapraklar, salatalığa benzer ferahlatıcı bir tada sahip olduğu söylenen bir çay haline getirilebilir.

Tıbbi Sorumluluk Reddi


Leave A Reply