Popocatépetl Yanardağı Nerededir? Özellikleri ve Popocatépetl Efsanesi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Popocatépetl Yanardağı nerededir? Coğrafi ve tarihi özellikleri nelerdir? Aztek mitolojisine göre Popocatépetl efsanesi / hikayesi nasıldır?

Popocatépetl Yanardağı

Popocatépetl Yanardağı (Kaynak: wikipedia.org)

Popocatépetl (El popo veya Don Goyo olarak da bilinir) aktif bir yanardağdır. Yanardağ, Meksika’nın Pico de Orizaba’dan (5.610 m) sonra ikinci en yüksek dağıdır. 5.426 m (17.802 ft) yüksekliğe sahiptir.

Mexico City’nin yaklaşık 70 km (43 mil) güneydoğusunda bulunan Popocatépetl, Meksika’daki en aktif yanardağlardan biridir. 5.465 metre (17.930 fit) ile “El Popo”, Meksika’nın en yüksek ikinci zirvesidir. Volkan yaklaşık 730.000 yaşında. 1519’dan beri 15 büyük patlama yaşadı; adı, dumanlı dağ anlamına gelen bir  Aztek kelimesidir.

Efsane

Aztek mitolojisinde, Popocatépetl ve Iztaccihuatl’ın komşu volkanları bir zamanlar insan, yıldızlı aşıklardı: cesur genç savaşçı Popocatépetl ve güzel prenses Iztaccihuatl. Iztaccihuatl’ın güçlü bir hükümdar olan babası, Popocatepetl’in Iztaccihuatl’ı gelin olarak alabilmesi için önce kabilenin düşmanına karşı savaşa girmesi ve zaferle dönmesi gerektiğini talep etti.

Popocatépetl savaş için ayrıldı. Ancak bir rakip, Popocatepetl savaşı kazanmış ve geri dönüş yolunda olmasına rağmen, savaşçının öldürüldüğüne dair yanlış bir mesaj gönderdi. Yalan haberi duyan prenses derin bir üzüntüye kapılarak kalp kırıklığından öldü. Popocatépetl, sadece sevgilisinin ölümünü öğrenmek için muzaffer döndü. Popocatépetl, Iztaccihuatl’ın cesedini dağlara taşıdı, burada kederden kalbi kırıldı, onlar için bir cenaze ateşi yaktı ve sonra sevgilisinin yanında öldü. Aşıkların kötü durumundan etkilenen tanrılar, sonsuza kadar birlikte olabilmeleri için onları dağlara dönüştürdü.

Popocatepetl ve Iztaccihuatl

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Meksika’daki bir çift volkanı gösteren fotoğraf: aktif Popocatepetl (solda) ve sönmüş yanardağ Iztaccihuatl. (Sağda).

Arka fon:

Aztek dilinde dumanlı dağ anlamına gelen Popocatépetl yanardağı, Mexico City’nin 5426 m 70km güneydoğusunda yükselir ve Kuzey Amerika’daki en yüksek ikinci yanardağ oluşturur. Buzullarla çevrili stratovolkan, 250-450 m derinliğinde dik duvarlı bir krater içerir. Genellikle simetrik olan yanardağ, daha önceki bir yanardağın kalıntısı olan KB’deki keskin tepeli Ventorrillo tarafından değiştirilir.

Advertisement

En az üç eski ana koni, Pleistosen sırasında yerçekimi faylanmalarıyla yok edildi ve yanardağın güneyinde geniş alanlara yayılan devasa çığ birikintileri üretti. Modern yanardağ, Geç Pleistosen’in güneyinde Holosen El Fraile konisine inşa edilmiştir. En sonuncusu MS 800 civarında meydana gelen üç büyük plinian püskürmesi, Holosen ortasından beri Popocatépetl’de meydana geldi ve bunlara volkanın altındaki havzaları süpüren hacimli piroklastik akıntılar ve laharlar eşlik etti. İlk olarak Aztek kodlarında kaydedilen sık tarihsel patlamalar, Kolomb öncesi zamanlardan beri meydana geldi.


Leave A Reply