Martha Gellhorn Kimdir? İlk Kadın Savaş Muhabirinin Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Martha Gellhorn kimdir ve ne yapmıştır? İlk kadın savaş muhabiri ve yazar Martha Gellhorn’in hayat hikayesi ve eserleri hakkında bilgi.

Martha Gellhorn

Martha Gellhorn (8 Kasım 1908 – 15 Şubat 1998)

Martha Ellis Gellhorn, en büyük savaş muhabirlerinden biri olarak kabul edilen Amerikalı bir seyahat ve suç yazarı ve gazeteciydi. Savaşları mümkün olan en doğru şekilde tanımlamak için, kariyerinin 60 yılı boyunca, ülkeden ülkeye gerçekleşen çok dünyalı bir çatışmayı bildirdi.

Şimdiye kadarki ilk kadın savaş muhabirlerinden ve 20. yüzyılın en iyi Amerikalı muhabirlerinden biriydi.

Martha’nın Çocukluğu

Martha, St. Louis, Missouri’de zengin bir ailede doğdu. Babası Yahudi kökenlidir ve annesi Protestan bir ailedendir. Babası bir doktordu ve annesi kadınların oy kullanma hakkının destekçisiydi. Martha, ailesinin St. Louis’de kurduğu ve çok zeki olduğu özel bir okula gitti; yazmayı çok severdi.

Gazetecilik kariyerinin başlangıcı

Martha, 1926’da liseden mezun oldu ve Philadelphia’da üniversiteye gitti. 1927’de gazeteci olarak yazmaya başlamak istediği için mezun olmadan önce üniversiteden ayrıldı. İlk yazıları “The New Republic” adlı bir gazetede yayınlandı.

Advertisement

Martha, 1930’da başka bir ülkeden muhabir olmak istediğine karar verdi ve iki yıllığına Paris’te çalıştığı Fransa’ya gitti.

Roman kariyeri

Martha Fransa’dayken yaşadıklarını bir kitapta yazdı. İlk kitabından sonra Amerika’yı gezip zamanın sorunları hakkında yazıp bunları başka bir kitapta topladı: “The trouble I’ve seen, Gördüğüm bela”.

Martha yıllar boyunca birçok başka kitap ve savaş üzerine makaleler derledi.

Martha Gellhorn

Düğün ve yeni seyahatler

Martha, 1940’ta ünlü yazar Ernest Hemingway ile evlendi ve birlikte İspanya İç Savaşı ve II.Dünya Savaşı’nın başlangıcı hakkında yazmak için İspanya’ya gitti.

İspanya’dan sonra, II.Dünya Savaşı ile ilgili haberleri toplamak için Avrupa’nın farklı eyaletlerine gönderildi. Savaşı ve savaşın tüm büyük olaylarını bildirdi. II.Dünya Savaşı’ndan sonra Vietnam, El Salvador, Nikaragua ve Panama’ya gitti ve orada birçok önemli çatışma ve olay için yazı yazmak üzere oradaydı.

Advertisement

Martha, 89 yaşında Londra’da öldü.

Martha Gellhorn Gazetecilik Ödülü onun şerefine verildi.

Ekim 2007’de posta pullarına yapıştırılmak üzere seçildi ve 2011’de Amerika Birleşik Devletleri’nde Dünya Medya Hakları dizisi Olağanüstü Kadın’ın bir bölümünün subjesi oldu.

2012’de kendisi ve kocasının hayatı hakkında bir film çok popülerdi.

Martha Gellhorn hakkında 5 gerçek

  1. 20. yüzyılın en iyi savaş muhabirlerinden biri olarak kabul edilen gazeteci ve seyahat yazarı.
  2. Pennsylvania’daki Bryn Mawr Koleji’nden mezun oldu.
  3. Martha Gellhorn Gazetecilik Ödülü adını verdiği prestijli bir ödülü vardı.
  4. 1963’te kocası Tom Matthews’dan boşandı.
  5. İlk kocası ünlü yazar: Ernest Hemingway’di.


Leave A Reply