Dünya Tuvalet Günü Nedir? Önemi ve Amacı Nedir? Ne Zaman Kutlanır?

0
Advertisement

Dünya Tuvalet Günü nedir, ne zaman ve ne amaçla kutlanır? Dünya Tuvalet Gününün anlam ve önemi, yapılan aktiviteler hakkında bilgi.

Dünya Tuvalet Günü

19 Kasım, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Tuvalet Günü olarak belirlenmiştir. Her yıl BM-Su ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler arasındaki bir ortaklık tarafından koordine edilmektedir. Bugün, kapalı kapılar ardında saklanan, ancak inkar edilemez derecede önemli olan bir icattan bahsediyoruz. Tuvaletten 🙂

Dünya Tuvalet Günü

Dünya Tuvalet Günü Tarihçesi

Singapurlu bir hayırsever olan Jack Sim, 19 Kasım 2001’de Dünya Tuvalet Örgütü’nü kurdu. Ardından o günü Dünya Tuvalet Günü ilan etti. Kamuya verilen mesajların anlaşılmasını kolaylaştırmak için “Dünya Sanitasyon Günü” yerine “Dünya Tuvalet Günü” nü seçti. Ancak tuvaletler temizliğin sadece ilk aşaması.

Dünya Tuvalet Günü, atık su arıtma, yağmur suyu yönetimi ve el yıkama gibi daha geniş temizlik sistemleri hakkında halkın farkındalığını yaymak ve artırmak için yapıldı. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 6. Hedefi, atığın güvenli bir şekilde işlenmesini sağlayan sistemi içeren yeterli sanitasyon gerektirir. Sağlık krizlerine dikkat çekme çabaları, 2010 yılında BM tarafından su ve sanitasyon hakkının resmen bir insan hakkı olarak ilan edilmesiyle güçlendi.

2013 yılında, Singapur Hükümeti ve Dünya Tuvalet Örgütü arasındaki ortak bir çaba, Singapur’un “Herkes için Sanitasyon” adlı ilk BM kararına yol açtı. Bu karar, dünya sağlık krizlerini sona erdirmek için toplu eylem çağrısında bulundu. Sonuç olarak, Dünya Tuvalet Günü resmi bir BM günü ilan edildi ve karar, New York’taki 67. BM Genel Kurulu toplantısında 122 ülke tarafından kabul edildi. 2015 Dünya Tuvalet Günü sırasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, herkes için tatmin edici sanitasyona erişim sağlama çabalarını yenilemek için eylemi savundu. 2013’te başlatılan “Sanitasyon konusunda Harekete Geçme Çağrısı” nı herkese hatırlattı.

Advertisement

Dünya Tuvalet Günü

Küresel Acil Koşusu

Dünya Tuvalet Örgütü’nün bir girişimi olan BM Dünya Tuvalet Günü Acil Koşusu, sanitasyon krizini sona erdirmek için acil eylem çağrısı yapan küresel bir koşudur. 19 Kasım’daki BM Dünya Tuvalet Günü öncesinde, Kasım ayında sağlık için koşmak veya yürümek için dünyanın dört bir yanındaki toplulukları bir araya getiriyor.

Acil çünkü: Bu gezegendeki her 3 kişiden 1’inin hala temiz ve güvenli bir tuvalete erişimi yok; Yetersiz temizlik nedeniyle her gün 1.000 çocuk ölüyor; ve daha iyi sanitasyon, özellikle kadınlar ve çocuklar için daha iyi beslenmeyi ve daha iyi sağlığı destekler.


Leave A Reply