Soursop (Graviola) Çayının Sağlık Faydaları Hazırlanması ve Yan Etkileri

0
Advertisement

Soursop (Graviola) Çayı nasıl yapılır, ne işe yarar, nasıl kullanılır? Soursop (Graviola) Çayının sağlık faydaları ve yan etkileri nelerdir?

Soursop (Graviola) Çayı

Soursop bitkilerinin yapraklarından yapılan Soursop (Graviola) çayı, zengin antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda sağlıklı kilo vermeye, bağışıklığı artırmaya ve cilt bakımına yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürür, kan şekeri seviyesini düzenler ve yüksek tansiyon sorununa şifa niteliğindedir.

Soursop (Graviola) Çayı

Soursop Çayı nedir?

Soursop çayı, taksonomik olarak Annona muricata olarak bilinen soursop bitkisinin yapraklarından hazırlanır. Aynı zamanda graviola çayı veya pençe çayı olarak da bilinir. Amerika’nın tropikal bölgelerine özgü olan bu bitkinin meyvesi iki kilogramdan fazla ağırlığa sahip olabilir, ancak çayı hazırlamak için sadece yaprakları gerekir.

Graviola, kronik hastalıklar üzerindeki etkilerinden dolayı son yıllarda ilgi görüyor. Ancak bu çayın güvenliği ve yararları hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Soursopun , içinde alkaloid, asetogen, antioksidan, A, B ve C vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum, gentisik asit ve anonolün bulundurur.

Soursop Çayının Faydaları

Kilo kaybı

Obezite, metabolik hastalık riskinizi artırmada önemli bir rol oynar. 2019 yılında Nutrients dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Graviola çayının kilo vermeye yardımcı olduğunu sonucuna varılmıştır.  Araştırmada, Graviola yapraklarının özleri obez farelere 12 hafta süreyle verildi. Sonuçlar,  çayın vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Günde bir küçük bardak soursop çayı içmek kilo vermeye yardımcı olacaktır.

Advertisement

Kalp Sağlığını Korur

Soursop çayı kalp sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Birden fazla çalışma sonucunda, soursop yapraklarının trigliseritleri ve  kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu sonucuna ulaşıldı. Ayrıca vücudunuzdaki yağ birikimini azaltmaya yardımcı olur ve bu nedenle kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

Araştırmalar, soursop yaprağı özlerinin hipertansiyonu düşürmede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Graviola özü, normal kan basıncına sahip sıçanlarda antihipertansif aktivite gösteren anomurin, retikülin gibi alkaloidler ve bazı uçucu yağ bileşenleri içerir.

Mide Sağlığı

Soursop yaprakları gastrointestinal sağlığın korunmasına yardımcı olur. Kanıtlar, aşırı alkol tüketiminin gastrit, mide ülseri ve hatta mide karsinomuna yol açabileceğini göstermektedir. Araştırmalar, graviola yaprağı özlerinin gastroprotektif aktivite uyguladığı için bu koşullarla mücadelede yardımcı olduğunu gösteriyor.

Bağışıklık Sistemini Artırır

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, enfeksiyonlar ve kronik hastalıklarla savaşmak için önemlidir. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine) yayınlanan bir araştırma, graviola yapraklarının ve saplarının bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olduğunu öne sürüyor. Ayrıca serbest radikalleri arayabilen ve vücuttaki oksidatif stres olasılığını azaltabilen antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle, doğal bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi arıyorsanız, diyetinize graviola çayı ekleyebilirsiniz.

Soursop (Graviola) Çayı

Diyabeti Yönetmeye Yardımcı Olur

Graviola yaprağı ve özü kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. 2018’de yapılan araştırma, graviola özlerinin diyabetli sıçanlarda kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu sonucuna vardı.

Advertisement

Geleneksel tıp, şeker hastalığı için marul, moringa ve soursop yaprakları gibi tıbbi bitki ürünlerinden bahseder. Bir araştırma katılımcısı, soursop içeceğinin kan şekeri seviyelerini düşürmede etkili olduğunu, ancak çok fazla içeceğin şeker seviyenizin büyük ölçüde düşmesine neden olabileceğini belirtti.

Cilt bakımı

Soursop yaprakları, halk tıbbında apse gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Çalışmalar ayrıca cildinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, soursop ile tedavi edilen yaraların yara bölgesi çevresinde azalmış iltihaplanma ve organize bir kolajen lifleri oluşumu gösterdiğini gösteren bazı kanıtlar vardır.

Genel Sağlık

Soursop çayı ayrıca öksürük, mide bulantısı ve paraziter enfeksiyonlar gibi diğer birçok hastalıkla mücadelede yardımcı olur. Bununla birlikte, herhangi bir tıbbi durumunuz varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, bu çayı diyetinize eklemeden önce doktorunuza danışın.

Soursop Çayı Nasıl Yapılır?

Soursop çayı, taze (veya kurutulmuş) soursop yapraklarına erişiminiz olması koşuluyla, evde kolayca demlenebilen kafeinsiz bir içecektir. Soursop, Amerika’nın bazı tropikal bölgelerinde yerel olarak yetiştirilmektedir, bu nedenle yaprakları satın almakta zorlanabilirsiniz. Genellikle aktarlarda, doğal sağlık mağazalarında ve egzotik ithalat mağazalarında bulunurlar.

Bu çayı deneyen çay severler, soursop çayının taze kesilmiş çimi andıran bir aroması olduğunu söylüyor. Daha iyi bir tat için çayı yeşil çay, matcha çayı veya bitki çayları gibi diğer çaylarla karıştırabilirsiniz.

Yatıştırıcı Soursop Tarifi

Tehlikeli hastalıkları uzaklaştırmak ve bağışıklık seviyenizi yükseltmek için bir fincan soursop çayı yeterlidir. Damak tadınızı canlandırmak için bu ferahlatıcı çaydan bir fincan yapın!

Malzemeler
  • 6 yaprak soursop taze veya kurutulmuş
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı bal veya istenirse şeker
Talimatlar
  • Paslanmaz çelik bir tencerede suyu kaynatın.
  • Yaprakları ekleyin ve ardından ateşi kısın.
  • Karışımın yaklaşık 15 dakika demlenmesine izin verin.
  • Tencereyi ateşten alın ve karışımı bir çay fincanı veya çaydanlığa süzün.
  • Tatlandırmak için tatlandırıcı ekleyin!

Soursop (Graviola) Çayı

Soursop Çayının Yan Etkileri

Soursop çayının yan etkileri yoğun olabilir. Mide rahatsızlığı, kalp sorunları, sinirsel sorunlar ve ilaç etkileşimlerini içerir. Bu çayın potansiyel faydalarından bazıları kulağa inanılmaz gelse de, riskler göz ardı edilmemelidir.

Nörotoksik Etkiler:

Araştırmalar, soursop çayında Parkinson hastalığı semptomlarıyla ilişkili olabilecek nörotoksinlerin bulunduğunu ortaya çıkardı. Bununla birlikte, bu nörotoksinler birçok gıdada tipik olarak minimum miktarlarda ortaya vardır.

İlaç Etkileşimleri:

Antidepresan ilaçlar, yatıştırıcılar, tansiyon hapları, diyabetik ilaçları veya nörodejeneratif hastalıklar için ilaçlar alan kişiler, sağlık rejimine soursop çay eklemeden önce bir doktorla konuşmalıdır, çünkü bu, ilaç etkileşimlerine ve komplikasyonlara neden olabilir.

Hamilelik:

Bazı araştırmalar, bu çayın tüketiminin hamilelik sırasında fetal büyümeyi bozabileceğini göstermektedir. Bu nedenle hamilelik ve emzirme döneminde bu çaydan kaçınmanız önerilir. Her zaman olduğu gibi, doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışmalısınız.

Advertisement

.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply