Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Farklar Nelerdir?

0
Advertisement

Bitcoin Cash nedir? Neden ve nasıl ortaya çıkmıştır? Ortaya çıkış amacı ve ortaya çıkışının sebepleri, artıları ve eskileri nelerdir?

2000’li yıllara giriş yaptıktan sonra geleceği ön gören bir kaç akıllı insan bir araya gelerek Bitcoin’i icat etti. Başlangıçta, yeni para birimi konusunda heyecanlanan yalnızca birkaç kişi vardı.

Ancak çok geçmeden insanlar potansiyeli fark etmeye başladılar. Böylece, Bitcoin’i elinde tutan ve onunla ödeme yapan madencilerin ve insanların sayısı katlanarak artmaya başladı ve bugün bambaşka bir dünyanın kurulması için artık yüksek sesle konuşan insanlar ortaya çıktı.

Göze çarpan bir sorun dışında genel olarak harika bir şey: Bitcoin’in işlem hızları saniyede yaklaşık 7 işlemle çok yavaş. Karşılaştırma olarak, Visa saniyede yaklaşık 24.000 işlem gerçekleştiriyor. 2017’de, halihazırda üstesinden gelinmesi gereken çok fazla işlem olduğu ve Bitcoin’in daha da ölçeklenmesini sağlamak için bazı reformların yapılması gerektiği açıktı.

Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kaynak : Pixabay

Öyleyse neden işlem hacmi arttıramıyor?

Oldukça mantıklı bir soru olduğunu kabul etmek gerekiyor. Başlangıçta Bitcoin’in Blocksize limiti 1MB idi (bugün 2MB). Öyleyse neden bambaşka çok büyük bir rakama bu limiti çekemiyorlar….

Bunun cevabı yoğun trafik metaforu kullanılarak açıklanabilir. Örneğin, yoğun bir trafik sorunumuz olduğunu varsayalım, bu yüzden hız sınırını saatte 180 Km/saat olarak değiştirmeye karar verdik. Ne olacak? Her şeyden önce, bir güvenlik sorunu olacaktır çünkü bu hızda çarpma ve yaralanma şansı artmaktadır. Ancak potansiyel olarak daha büyük bir sorun, artık eski ve küçük araçların yeterince hızlı hareket edemedikleri için otoyollara uygun olmayacak olmasıdır. Böylece otoyol, büyük güçlü arabaları olan büyük insanlarla dolu olacak ve normal bir sürücü evde kalacak veya istedikleri yere ulaşmak için daha yavaş yollardan geçecektir.

Advertisement

Limitin artırılmasıyla tam olarak bu olacak. Daha fazla blok = her işlem için işlenecek daha fazla veri. Yani küçük düğümler bu artan verileri işleyemeyecek ve ademi merkeziyet kaçınılmaz hale gelecek.

Bitcoin Cash Bitcoin’den Kazandı

İşlem sorunu Bitcoin topluluğunu iki gruba ayırdı. Bir grup, Bitcoin’in asla bir “fincan kahve” ödeme çözümü olarak tasarlanmadığını iddia ederken, diğeri ölçeklendirmek zorunda olduğunu söylüyor. Her iki grup da pes etmeye hazır olmadığından, Ağustos 2017’de Bitcoin temel olarak Bitcoin’in Cash adlı yeni bir Bitcoin sürümü oluşturan “Hard Fork” adı verilen bir işlem kullanılarak bölündü. Bitcoin Cash aynı kod tabanını kullanıyor, ancak 8 MB’lık bir Blokboyut sınırı ile. Bu artan limit, günde yaklaşık iki milyon işlem gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır.

Gördüğünüz gibi, bölmeden sonraki her bir kişi, iki cüzdanda aynı Özel anahtarla aynı bitcoin’e sahiptir. Bu, bir işlem yaptıktan sonra kişilerin başka bir para birimindeki işlem için özel anahtarı kullanabileceği anlamına gelir. Sadece bir cüzdandan ödeme yapmak yerine, aynı tutar ikinciden de düşülecektir.

İki daireniz varsa ve biri içeri girip bunlardan birinde dizüstü bilgisayar alırsa, aynı dizüstü bilgisayarı başka bir daireden de alabilir. Kulağa pek hoş gelmiyor, değil mi?

Gerçekten değil, miktar arttığında, para biriminin toplam değerini otomatik olarak azaltır, bu nedenle kimse gerçekten bu ayrışma kimseyi daha zengin hale gelmedi.

Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kaynak : Pixabay

Farklılıklar

Yani, Bitcoin, Ripple, Ethereum ve diğerlerinden seçim yapmamız gerektiğinde daha önce yeterince kafa karıştırıcı olmadığını söyleyebilirsiniz – şimdi iki Bitcoin arasından seçim yapmamız gerekiyor. Hangisi daha iyi, soruyorsun? Aslında, sadece farklıdırlar, her para biriminin artıları ve eksileri vardır.

Advertisement

Tabii ki adın kendisi. İçindeki nakit kelimesi tesadüfi değildir – içerik oluşturucular para biriminin geleceğinin yeni bir nakit türü haline gelmesini amaçlıyor.

Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kaynak : Pixabay

Avantaj / Dezavantaj

+ Daha büyük Blok boyutu sınırı (8 MB). Sonuç olarak daha ucuz bir ücret karşılığında daha fazla işlem gerçekleştirilebilir.

– Bitcoin’in çok sayıda madencilik havuzu var, bu yüzden hiç kimse yeterince güçlü değil ve tek bir madencinin hepsini yönetmek için% 51 çoğunluğa sahip olduğu bir durum oldukça imkansız.

Bitcoin Cash’de duurum biraz daha farklıdır. Bitcoin Cash oldukça merkezidir. Şu anda birlikte% 51’den fazlasını yapan 3 madencilik havuzu bulunmaktadır.  Bu tehlikeli bir durum olabilir, çünkü paranın geleceği bu üçlüye fazlası ile bağımlı olabilir. Bu da Bitcoin Cash için büyük bir muamma olarak kalmaktadır.


Leave A Reply