Kromatit Nedir? Hücredeki Kromatitlerin Görevleri ve Özellikleri, Hatalar

0
Advertisement

Biyolojide Kromatit nedir, nerede bulunur? Hücrede Kromatitlerin görevleri, işlevi nedir, ayrılmama hataları nelerdir, hakkında bilgi.

Kromatit

Bir hücre bölünmeye hazırlanırken, tüm DNA’sının yeni bir kopyasını oluşturur, böylece hücre artık her bir kromozomun iki kopyasına sahip olur.

Kromatit

Hücrenin orijinal kromozomunun iki kopyasına “kardeş kromatitler” denir.

Hücre bölünmesinin anafazı sırasında, iki kromatit birbirinden ayrılacak ve kromatit her bir yavru hücrenin sitoplazmasına paylaştırılacaktır.

Bir “kromozom”, fiziksel olarak tek bir yapıya bağlı büyük miktarda DNA olarak tanımlanır. Bu nedenle, “kardeş kromatitler” birbirine bağlıyken, her birinin tek bir kromozomun yarısı olduğu kabul edilir.

Advertisement

Anafaz sırasında ayrıldıktan sonra, her bir kromatit, kopyalandıkları orijinal kromozom gibi kendi başına bir kromozom olarak kabul edilir.

“Kromatit” terimi, kopyaların bağımsız kromozomlar haline gelmesinden önceki süre boyunca ana kromozomun her bir kopyasını ayırt etmek için bir terim olarak ortaya çıktı.

Kromatitlerin İşlevi

Kromatitler, hücrelerin, hücre bölünmesi için hazırlanırken bilgilerinin iki kopyasını depolamasına izin verir.

Bu, ana hücrelerin DNA’sının tam bir tamamlayıcısı olan yavru hücrelerin sağlıklı ve tamamen işlevsel olmasını sağlamak için hayati önem taşır.

Hücrelerin DNA’sının iki kopyasını birleştirilmiş halde tutmak, hücrenin her bir yavru hücreye bir kopyanın gitmesini sağlamasını kolaylaştırır.

Kardeş kromatitler hücre bölünmesi sırasında ayrılamadığında, sonuçlar ciddi olabilir.

Advertisement

Kromatit

Ayrılmama Hataları

Kardeş kromozomlar hücre bölünmesi sırasında düzgün bir şekilde ayrılmadığında, sonuçta bir yavru hücre bir kromozomun fazladan bir kopyasını alırken diğerinde tamamen bir kopya bulunmaz.

Ayrılmama hataları, hayatta kalmak için gerekli genlerden yoksun olan yavru hücrelerin ölümüne veya aynı genin çok fazla kopyasının eksprese edilmemesi nedeniyle gen dengesi sorunlarına yol açabilir.

Ayrışmama hatalarının kanserde rol oynadığı bile düşünülmektedir. Farklı kanser türlerinin farklı nedenleri olsa da, ayrılmama hatalarının bir hücrenin “programlamasının” bozulmasına neden olan ve onu bir kanser hücresi olarak ortalığı kasıp kavuran birçok yoldan biri olduğu düşünülmektedir.

İlgili Biyoloji Terimleri

  • Kromozom – Hücreler tarafından DNA’larını düzenlemek ve saklamak için kullanılan büyük bir birim. Prokaryotlar genellikle yalnızca bir kromozoma sahipken, ökaryotik hücreler karmaşık genomlarını birçok kromozom halinde düzenleyebilir.
  • DNA – Bir hücrenin “planı” veya “programlama kodu”, DNA bir hücrenin proteinlerini, lipidlerini, şekerlerini oluşturmak ve hücrelerin yaşam tarzının aşamalarını yönlendirmek için gereken tüm bilgileri içerir.
  • Mitoz – Ökaryotik hücrelerin ikiye bölünerek çoğaldığı süreç.


Leave A Reply