Sodyum Silikat (Cam Suyu) Nedir? Fiziksel Özellikleri ve Kullanım Alanları

0
Advertisement

Sodyum Silikat (Cam suyu) nedir, nasıl bir maddedir? Sodyum Silikat (Cam suyu) fiziksel özellikleri, kullanım alanları hakkında bilgi.

Cam Suyu

Sodyum Silikat (Cam Suyu)

Yaygın olarak cam suyu” olarak bilinen sodyum silikat, geniş ticari ve endüstriyel uygulama nedeniyle öne çıkmaktadır. Genellikle, moleküler matris gözeneklerinde su barındıran bir oksijen-silikon polimer omurgasından oluşur. Sodyum silikat ürünleri, kullanım amacına göre katı veya kalın sıvılar olarak üretilmektedir. Örneğin, cam suyu metal bileşenlerde sızdırmazlık maddesi olarak işlev görür. Son olarak, sodyum silikat üretimi gelişmiş bir endüstri olmasına rağmen, ısı iletkenlik özellikleri göz önüne alındığında yeni uygulamalar için devam eden araştırmalar vardır.

Moleküler bileşim

Sodyum silikat, iyonik sodyum (Na +) bileşenleri içeren bir silikon-oksijen polimeridir. Böyle bir moleküler düzenleme, elektriksel çekimle birleştirilmiş formül birimlerine dayanan tuz gibi tipik iyonik malzemelerden farklıdır. Bunun aksine, sodyum silikat karbon bazlı plastiklere benzer çünkü her bir monomer arasındaki silikon-oksijen-silikon bağları kovalenttir. Sodyum silikat matrisinin polimer benzeri doğası ve ayrıca oksijen ve sodyum atomlarının polar karakteri, polimer matris içindeki su moleküllerinin bağlanmasına izin verir. Bu nedenle, sodyum silikat ürünleri genellikle sulu allotroplarda bulunur.

Sentez

Madde için bir sentez şeması, her iki reaktantı da eritmek için yeterli koşullar altında bir sodyum karbonat (\displaystyle N{{a}_{2}}C{{O}_{3}}) ve silikon dioksit (\displaystyle Si{{O}_{2}}) kombinasyonunu içerir. Sodyum silikat, bu yöntemle ticari kullanım için yeterli verimlilikte üretilir.

Fiziki Özellikleri

Sodyum silikat bazlı maddelerin fiziksel özellikleri, onları ticari / endüstriyel kullanım için çok çekici kılmaktadır. Sodyum silikat esaslı sıvılar ve katılar yaklaşık 1,6 g / kübik cm’den 1.4 g / kübik cm’e yoğunluğa sahiptir. Ayrıca, veri tablolarının her bir ürünün orta koşullar altında gözlemlenen durumu hakkında bilgi içerdiğini unutmayın. Sodyum silikat ürünleri, beyaz katı ve gözle görülür şekilde farklı özelliklere sahip çeşitli sıvılar olarak mevcuttur. Reaksiyon koşulları ve üretim yöntemlerindeki farklılıklar, şeffaf, opak ve “şurup gibi” cam suyu ürünlerine yol açar.

Advertisement

Kullanım

Kullanım, üretim yöntemine, ürün kalitesine ve sertleştirme maddesine göre değişir. Örneğin, Schundler Company, “Perlit / Silikat Kompozitlerinin Uygulanması” nda sodyum silikat ürünlerinin çeşitli kullanımlarını listelemektedir. Hidrat içeren sodyum silikat moleküler yapısı nedeniyle, cam suyu, yeterli ısıtma ile etkinleştirilen bir sızdırmazlık maddesi olarak işlev görür. Metalik makinedeki bir çatlağın kapatılması gerekiyorsa, dökülen sodyum silikat “sıvı cam” kırığın her çatlağına sızar. Yaklaşık 200 Fahrenheit dereceye kadar ısıtıldıktan sonra, sodyum silikat matrisindeki su molekülleri buharlaşarak sert, kırılgan bir dolgu macunu bırakır.

Araştırma

Sodyum silikat ürünleri, ısı yayma kullanımı için araştırılmaktadır. Elektronik cihazlar, elektrik akımının ürettiği ısı ile sınırlıdır. Bir elektronik iletken mükemmel olmadığı sürece (bir süper iletken), ısı üretilir. Tek tek çok küçük olsa da, yoğun elektronik devrelerin kümülatif etkisi, bileşenlerin fiziksel bütünlüğünü tehdit etmek için yeterlidir. Isıyı çevreye daha verimli bir şekilde dağıtmak için sodyum silikat üzerinde çalışılmaktadır. Daha fazla elektronik minyatürleştirmeyi kolaylaştırmak için çeşitli termal arayüzler, dağıtıcı kalınlığı ve dağıtıcı basıncı araştırılmaktadır.


Leave A Reply