Plüton’un Halkaları Var mı? NASA’nın Keşfi ve Gerçekler Hakkında Bilgi Edinin!

0
Advertisement

Plüton’nun gizemli halkaları var mı? NASA’nın New Horizons probu ile yapılan araştırma sonuçlarına göre, cüce gezegenin etrafında halka sistemi yok. Detaylar ve bilgiler bu yazıda!

Pluton

Plüton, 1840 yılında keşfedildi, ancak en büyük uydusu Charon, ancak 1978 yılında keşfedildi. Charon keşfedildikten sonra, bazı gökbilimciler, Plüton’nun, gaz devlerinde bulunanlar gibi bir halka sistemine sahip olabileceği teorisine sahipti. Son yıllarda bulunan dört Plüton uydusundan sonra, bu teori daha olası hale geldi, çünkü bu uydu veya diğer cisimlerin birbirleriyle çarpışması sonucu oluşan toz ve enkaz bulutu, halkaları oluşturabilir.

Sorun şuydu ki, eğer Plüton gerçekten halkalara sahip olsaydı, bu halkalar Dünya’dan görülecek kadar ince ve küçük olacaktı. Hatta bize daha yakın olan ve daha büyük olan Neptün ve Uranüs’ün halkaları bile görülemiyor ve 80’lerde Voyager 2 uzay aracının yakınından fotoğraf çekmesi sayesinde onlar hakkında bilgi sahibi olduk.

Nihayet 2006 yılında NASA, Plüton’ya ulaşmak ve onu incelemek üzere New Horizons probunu başlatmayı başardı. Plüton’ya ulaşan ilk uzay aracı olan New Horizons’un hedefine ulaşması 9 yıl sürdü. Temmuz 2015’te, New Horizons ilk fotoğrafları ve verileri gönderdi ve gökbilimciler Plüton’nun halkalarını aramaya başladı.

Bu, görevin kritik bir parçasıydı çünkü gökbilimciler, bu teorik halkalardan gelen küçük kaya parçacıkları ve tozların, proba zarar verebilecek kadar yüksek hızlarda seyahat edebileceğinden endişe ediyorlardı, ancak bunları zamanında tespit edemezlerse.

Advertisement

Peki, sonuçlar neydi? New Horizons ne buldu?

Plüton’nun halkaları var mı? Görünüşe göre, Plüton’nun hiçbir halkası yok. 2015 yılında Plüton etrafında yörüngeye oturan New Horizons probu, cüce gezegenin etrafında halka sistemi olmadığını doğruladı.

Araştırma ekibi bunun hakkında ne dedi:

“New Horizons’un yaklaşımı sırasında (evre ∼15∘), Plüton-Charon sistemi içinde toz veya enkaz halkalarını önceden, sırasında ve sonra aradık. Metodolojiler, yaklaşımda geri saçılan ışığı aramayı, etki eden parçacıkları yerinde tespit etmeyi, en yakın yaklaşım zamanında yıldızların geçişlerini aramayı ve ayrılırken ileri saçılan ışığı içeriyordu (evre ∼165∘). HST kullanarak yaklaşımdan önce yapılan bir arama da sonuçlara katkı sağladı. Halka, en içte Styx’in yörüngesinin iç kısmından başlayan ve Hydra’nın yörüngesinin dört katı uzaklığına kadar olan, sistem baris merkezinden 35.000-250.000 km uzaklıktaki bir bölgeyi kapsadı.”

Bu, Güneş Sistemi’ndeki halkalara sahip olan tek cisimlerin hala gaz devleri olduğu anlamına gelir. Bunlar Jüpiter, Neptün, Uranüs ve tabii ki Satürn’dür, Güneş Sistemi’ndeki en belirgin halkalara sahip olan gezegendir.

New Horizons probunun verilerinin Dünya’ya dönmesi için bir yıldan fazla süre gerekti, çünkü Plüton ortalama olarak bize 5 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu, Ay’a olan uzaklığın 13.000 katından fazladır (Plüton vs Ay karşılaştırması).

Gökbilimciler hala sadece büyük gezegenlerin halkalara sahip olup olamayacağından emin değil, ancak görünüşe göre durum böyle. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için Jovian gezegenler ve halkalarıyla ilgili makalemize göz atabilirsiniz.

Advertisement

Pluton

Özetle

  • Plüton’nun etrafında bir halka sistemi yok
  • NASA’nın New Horizons probu, 2015 yılında Plüton’ya yaklaşırken bu halkaları özellikle aradı
  • Güneş Sistemi’ndeki tek halkalı cisimler gaz devleridir (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün)


Leave A Reply