George Dewey Kimdir? Amerikalı Amiralin Hayatı ve Askeri Kariyeri Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

George Dewey kimdir? Amerikalı bir amiral olan George Dewey biyografisi, yaşam öyküsü ve askeri kariyeri hakkında bilgiler.

George Dewey

George Dewey (Kaynak : wikipedia.org)

George Dewey; (1837-1917), Manila Körfezi Savaşı’ndaki zaferi Filipin Adaları’ndaki İspanyol gücünü sona erdiren Amerikan amiral. 26 Aralık 1837’de Montpelier, Vt.’de bir doktorun oğlu olarak doğdu. 1858’de ABD Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu. İç Savaş sırasında New Orleans ve Port Hudson, La., Kuzey Atlantik ablukası ve Fort Fisher, NC’ye saldırılarda yer aldı. Barış zamanı hizmeti çeşitliydi.

Dewey, Ocak 1898’de Asya Filosu’nun komutasını devraldı ve 25 Şubat’ta Donanma Bakan Yardımcısı Theodore Roosevelt , ona Hong Kong’a gitmesi ve Filipinler’de harekete geçmesi için talimat verdi. Amerika Birleşik Devletleri 21 Nisan’da İspanya’ya savaş ilan etti. 25 Nisan’da Dewey’e derhal Filipinler’e gitmesi ve oradaki İspanyol filosunu ele geçirmesi veya yok etmesi emredildi. Altı kruvazör, bir gelir kesici ve iki destek gemisinden oluşan filosu, Donanmanın 1876’dan beri sahip olduğu Filipinler hakkında ilk istihbarat raporuyla birlikte ABD konsolosunun Manila’dan gelmesinden sonra 27 Nisan’da güneye yöneldi.

Dewey’in gemileri, 1 Mayıs’ta, gece yarısından kısa bir süre sonra, mayınlı sulardan ve girişteki adalarda çok sayıda silah karşısında Manila Körfezi’ne girdi. Sadece birkaç silah ateş açtı ve etkisiz kaldı. Sabah 5:40’ta Dewey, amiral gemisinin kaptanına ünlü emri söyledi: “Hazır olduğunda ateş edebilirsin Gridley.” Dewey’in filosu, bir elips içinde, 2.000 yarda (1.8 km) bir aralıkta ileri geri hareket etti, hızlı ateş eden silahları, Cavite Adası açıklarında sıraya dizilmiş yedi zayıf gemiden oluşan İspanyol filosunu yok etti. Sabah 7:35’te geri çekildiğinde İspanyol filosu yok edildi. Cavite öğle saatlerinde teslim oldu, ancak birlikler gelene kadar Manila işgal edilemedi. Dewey bir abluka kurdu, ancak İspanya’ya sempati duyan daha büyük bir Alman filosu malzeme indirdi. Dewey, ABD filosunun savaşmaya hazır olduğunu ve Almanların emekli olduğunu duyurdu.

Kongre, Dewey için donanma amiral rütbesini oluşturdu ve o, donanma sekreterine danışmanlık yapan Genel Kurul’un başkanıydı. Savaştan döndükten sonra birçok kişi onun Demokratların desteğiyle ABD başkanlığına aday olmasını önerdi . Ancak, başkomutan Kongre tarafından kabul edilen yasaların uygulanması için emirler verdiği için cumhurbaşkanının işinin kolay olacağını açıkladıktan sonra gazeteler ona saldırmaya başladı. Buna, Protestan kesimlerin 1899’da Katolik bir dulla evlenmesi ve savaşa katılması için ulusun kendisine verdiği evi terk etmesi nedeniyle öfkesi de eklendi. 16 Ocak 1917’de Washington DC’de öldü.

Advertisement

Leave A Reply