İpek Böceği Hakkında Bilgi, Özellikleri, Hayat Döngüsü ve Üretimi

0
Advertisement

İpek böceği nasıl bir hayvandır? İpek böceğinin özellikleri, ipek böceğinin hayat döngüsü, ipek üretiminin gerçekleşmesi hakkında bilgi.

İpek Böceği; Bir çeşit kelebeğin tırtılıdır. İpek böceği kanatları pullu böcekler sınıfındandır Dut yaprağıyla beslenir. İpek böceği kelebeklerinin dişisi, yaz başlarında 500 kadar yumurta yapar. Yetiştiriciler bu yumurtaları toplayarak gelecek bahara kadar soğuk bir yerde saklarlar. Öte yandan, yumurtlayan kelebek 3-4 gün sonra ölür.

ipekbocegi

Kaynak: pixabay.com

Yaşam döngüsü

Baharda beyaz dut ağaçlarının yapraklarında ilk yapraklar görünmeye başlarken, yetiştirici, yumurtaları sakladığı yerden çıkararak, özel kuluçka makinelerine koyar. Yumurtalardan küçücük kurtçuklar çıkar. Bunların kalınlığı hemen hemen saç kılı kadardır, uzunlukları da yarım santimden küçük olur.

Tırtıllar yumurtadan çıkınca yetiştiricinin asıl işi başlar. Çünkü bunların müthiş bir iştahı vardır. Durmadan taze dut yaprağı taşımak gerekir. Tırtılların büyüme zamanı bir yetiştirme merkezine gidilirse yaprakların yenmesinden doğan seslerin her yanı kapladığı görülür. Bu devre içinde tırtıllar her gün kendi ağırlıkları kadar yaprak yer. Büyümeleri de yemeleri gibi hızlı olur. İpek böceği tırtılları o kadar çabuk büyür ki, büyüme süresi içinde dört defa deri değiştirmek zorunda kalır.

Yumurtadan çıktıktan 5 hafta sonra tırtılların kalınlığı yarım santimi geçer, uzunlukları da 7,5 cm. yi bulur. Bu tırtılın vücudu 12 bölüme ayrılmıştır, 3 çift ayağı vardır. Ayrıca, vücudunun arka tarafında 5 çift çengelli, ayak gibi, et çıkıntısı bulunur.

ipek koza

Kaynak: pixabay.com

İpek üretimi

İyice büyümüş olan ipek böceği artık kozasını yapacak çağa girmiştir. Günün birinde başını havaya kaldırıp ileri geri sallayarak kozasını yapmaya elverişli bir dal parçası aramaya başlar. Bunu gören yetiştirici hemen böceği alarak kozasını yapacağı özel yere koyar. Burada her tırtılın bir hücresi vardır. Hücreye konan tırtıllar kozalarını yapmaya başlar.

Advertisement
İpek Nasıl İşlenir?

1– İpekböceği kelebeği 200-300 yumurta yapar. 2– İpekböceği tırtılı kozaları oluşturur. 3– Kozalar toplanır. 4– Kaynar suya atılarak ipek telleri sarılır. 5– İpek çileler halinde bağlanır. 6– Ham ipek fabrikalara gönderilir. 7– Yıkanarak temizlenir. 8– Fabrikalarda çeşitli iplikler yapılır. 9– Bunlar makaraya sarılır. 10– Makaranın iplikleri çıkrıklara sarılır. 11– Çıkrıklardan alınan ipler özel bir düzene göre yeniden makaralara sarılır. 12– Artık sıra ipekli kumaşların dokunmasına gelmiştir.

İpek böceğinin vücudundaki iki bez yapışkan bir sıvı meydana getirir. Zamk gibi bir şey olan bu sıvı hayvanın üst dudağındaki delikten iplik halinde dışarı çıkar, havayla karşılaşır karşılaşmaz donar. İşte ipek budur.

Tırtıl önce kozasının dış kısmını yapar. Ondan sonra kendi vücudunun etrafını sarmaya koyulur. Sarma işi ilerledikçe hayvan küçülür, küçülür, sonunda kozanın içinde görünmez olur.

Koza olduğu gibi bırakılacak olursa tırtıl 2-3 hafta içinde kelebek haline gelir, kozayı delerek çıkar. Yetiştiriciler buna imkân vermezler. Kozaları ya sıcak suya atarak, ya da kızgın buhara tutarak kurtçuğu öldürürler. Ancak, gelecek mevsim için yumurta yapmak üzere bir miktar koza ayrılır. Bundan çıkan kelebekler yeniden yumurta yapar.


Leave A Reply