Antikacı Dükkanı Kitap Özeti, Konusu Karakterler, Charles Dickens

0
Advertisement

Charles Dickens’ın Antikacı Dükkanı isimli romanının konusu, özeti, karakterleri. Antikacı Dükkanı kitap hakkında bilgi.

Antikacı Dükkanı – Charles Dickens

Antikacı Dükkanı, orijinal adıyla Old Curiosity Shop, Charles Dickens’ın 1840’tan 1841’e kadar haftalık dergisi Master Humphrey’s Clock’ta kısa öykülerle birlikte yayınladığı iki romandan biridir (diğeri Barnaby Rudge). Old Curiosity Shop, 1841’de kitap şeklinde basıldı.

Antikacı Dükkanı

Kitabın Özeti

Antikacı Dükkanı, “tam on dört yaşında” olmayan güzel ve erdemli bir genç kız olan Nell Trent’in hikayesini anlatıyor. Bir yetim, (adı asla açıklanmayan) anne tarafından büyükbabasıyla birlikte yaşıyor. Büyükbabasının Antikacı dükkanı var. Büyükbabası onu çok seviyor ve Nell şikayet etmiyor ama kendi yaşında neredeyse hiç arkadaşı olmayan yalnız bir hayat yaşıyor. Tek arkadaşı, yazmayı öğrettiği dükkanda çalışan dürüst bir çocuk olan Kit’tir. Nell’in anne babasının yaptığı gibi yoksulluk içinde ölmemesi konusunda gizlice takıntılı olan büyükbabası, kumar oynayarak Nell’e iyi bir miras sağlamaya çalışır. Gece oyunlarını bir sır olarak saklıyor, ancak kötü niyetli, garip bir şekilde deforme olmuş, kambur bir tefeci olan şeytan Daniel Quilp’ten büyük miktarda para borç alıyor. Sonunda, kaybeder ve Quilp, dükkânı ele geçirme ve Nell ile büyükbabasını tahliye etme fırsatını yakalar. Büyükbabası, büyük bir çöküş yaşar ve Nell ile birlikte uzaklara gitmeye karar verirler.

İhtiyarın Nell için büyük ve müreffeh bir servet biriktirdiğini düşünen serseri ağabeyi Frederick, iyi huylu arkadaşı Dick Swiveller, büyükbaba ile Nell’i takip etmeye başlarlar. Ağabey Frederick, Dick Swiveller’i, Nell’i takip etmesine yardımcı olmaya ikna eder, böylece Swiveller Nell ile evlenebilecektir ve mirası paylaşabileceklerdir. Ortada bir servet olmadığını çok iyi bilen, ancak sadistçe, yol açacağı sefaletin tadını çıkarmak için onlara “yardım” etmeyi seçen Quilp ile güçlerini birleştirirler. Quilp, Nell’in izini sürmeye başlar, ancak kaçaklar kolayca bulunamaz. Dick Swiveller’ı gözünün önünde tutmak isteyen Quilp, avukatı Bay Brass tarafından katip olarak işe alınmasını ayarlar. Brass’ın firmasında Dick, kötü muamele gören hizmetçiyle arkadaş olur. Nell, büyükbabasını uzak bir köyde güvenli bir ortama götürmeyi başarır, ancak bu mücadele sonucunda Nell’in sağlığı bozulmuştur.

Bu arada antikacı dükkanındaki işini kaybeden Kit, Bay ve Bayan Garland’ın yanında yeni bir iş bulmuştur. Burada, Nell ve büyükbabası hakkında bilgi edinmeye çalışan gizemli ‘bekar bir beyefendi’ onunla temasa geçer. ‘Bekar beyefendi’ ve Kit’in annesi Nell ve büyükbabanın peşlerine düşer ve kaçakları da arayan Quilp ile karşılaşırlar. Quilp, Kit’e kin besliyordur ve onu hırsızlıkla suçlar. Kit nakliye cezasına çarptırılır. Ancak Dick Swiveller, arkadaşı Marchioness’in yardımıyla Kit’in masumiyetini kanıtlar. Quilp takipçilerinden kaçmaya çalışırken ölür. Aynı zamanda, bir tesadüf, Bay Garland’ı Nell’in nerede olduğunu öğrenmeye götürür ve o, Kit ve bekar beyefendi (Nell’in büyükbabasının küçük erkek kardeşi olduğu ortaya çıkar) onu bulmaya gider. Ne yazık ki, onlar geldiklerinde, Nell zorlu yolculuğunun bir sonucu olarak ölmüştür. Zaten zihinsel olarak rahatsız olan büyükbabası, öldüğünü kabul etmeyi reddeder ve her gün mezarının başında oturup onun geri gelmesini bekler. Birkaç ay sonra büyükbaba da ölür.

Advertisement

Leave A Reply