Çocuklar Ramazan Ayında Oruç Tutarlar mı? Çocuklar Ramazan’da Ne Yapmalıdır?

0
Advertisement

İslam’ın kutsal ayı olan Ramazan’da çocuklar oruç tutar mı? Bununla ilgili kurallar ve inançlar nelerdir? Çocuklar Ramazan ayında ne yapmalıdırlar?

Müslüman çocukların, buluğ çağına (ergenlik çağına) ulaşana kadar Ramazan ayında oruç tutmaları zorunlu değildir. O zaman kararlarından sorumlu olurlar ve dini yükümlülükleri yerine getirme konusunda kendilerini yetişkin olarak görürler. Okullar ve çocukları içeren diğer programlar, bazı çocukların oruç tutmayı tercih ederken, diğerlerinin tercih etmediğini göstermektedir. Çocuğun inisiyatifini takip etmeniz ve herhangi bir şekilde bir eylemi zorlamamanız tavsiye edilir.

Ramazan - Oruç ve Çocuk

Kaynak: pixabay.com

Küçük çocuklar

Dünyadaki tüm Müslümanlar her yıl aynı saatte oruç tutarlar. Aile programları ve yemekler ay boyunca ayarlanır ve cemaat toplantılarına, aile ziyaretlerine ve camide ibadete daha fazla zaman ayrılır. En küçük çocuklar bile kutlamanın bir parçası olacak çünkü Ramazan, toplumun tüm üyelerini içeren bir dini etkinliktir.

Birçok ailede, küçük çocuklar oruç tutmaktan hoşlanır ve yaşlarına uygun bir şekilde oruç tutmaya teşvik edilir. Örneğin, küçük bir çocuğun günün bir bölümünde veya hafta sonları bir gün oruç tutması yaygındır. Bu sayede hem ailenin hem de toplumun özel etkinliklerine katıldıkları “yetişkin” hissini yaşarlar ve bir gün yapacakları oruca da tam anlamıyla alışırlar. Küçük çocukların birkaç saatten fazla oruç tutması (örneğin öğlene kadar) tekne orucu olarak adlandırılır ve ülkemizde genellikle bu şekilde çocukların oruç tutmasına izin verilir.

Ancak bu büyük ölçüde çocuğun vereceği karardır. Çocuklara hiçbir şekilde baskı yapılmaz.  Baskı yapılırsa ileride çocuk oruçtan tamamen uzaklaşabilir.

Okulda

Birçok küçük Müslüman çocuk (10 yaşından küçük) okul günlerinde oruç tutmaz, ancak bazı çocuklar denemeyi tercih edebilirler. Gayrimüslim ülkelerde oruç tutan öğrenciler için bir ayrıcalık tanınmayabilir.

Advertisement

Bilakis oruçlu iken cezbedici şeylerle karşılaşılabileceği ve sadece yaptıklarından sorumlu olduğu anlaşılmaktadır. Ancak oruç tutan öğrenciler, öğle yemeği sırasında (örneğin kütüphanede veya sınıfta) yemek yiyenlerden veya beden eğitimi sırasında özel olarak düşünülenlerden uzakta olmak için sessiz bir yer teklifini takdir edeceklerdir.

Ramazan Ayı

Kaynak: pixabay.com

Diğer aktiviteler

Çocukların Ramazan’a günlük oruç tutmanın dışında başka şekillerde katılması da yaygındır. İhtiyaç sahiplerine bağışta bulunmak için bozuk para veya para toplayabilir, günün orucunu açmak için yemek pişirmeye yardımcı olabilir veya geceleri aile ile Kuran okuyabilirler. Aileler genellikle özel yemekler ve dualar için gece geç kalkarlar, böylece çocuklar ay boyunca normalden daha geç yatabilirler.

Ramazan ayının sonunda, Ramazan Bayramı’nda çocuklara genellikle şeker ve para hediye edilir. Bu bayram, Ramazan ayının sonunda kutlanır ve festivalin üç günü boyunca ziyaretler ve etkinlikler olabilir. Tatiller okul haftasında düşerse, çocuklar muhtemelen en azından ilk gün devamsızlık yapacaklardır.


Leave A Reply