Gökte Biri Var Kitap Özeti, Konusu, İncelemesi, Sevim Ak

0
Advertisement

Sevim Ak’in Gökte Biri Var isimli kitabının konusu, anafikri nedir? Gökte Biri Var kitabının özeti, karakterleri, analizi ve hakkında bilgi.

Gökte Biri Var

Gökte Biri Var

Hikâye, Güneş’in anneannesinin ziyaret ettiği günlerde geçiyor. Bir gün Güneş ve anneannesi kurabiye yaparken fazla pişirerek tüm mahalleye yetecek kadar kurabiye elde ederler. Anneannesi kurabiyelerin bir kısmını komşulara ikram ederken, Güneş’e de dağıtması için bir kısmını verir.

Güneş, arkadaşlarının bulunduğu boş arsaya gider ve kurabiyeleri dağıtır. Geriye iki kurabiye kalır ve bir kağıt uçakta “Bana da bir kurabiye verir misin?” yazısıyla karşılaşır. Ancak uçağı atan kişiyi bulamaz ve eve doğru yola koyulur.

Yolda ilginç bir durumla karşılaşır. İki direğin arasında sıkışmış bir adamı ve etrafında toplanan bir kalabalığı fark eder. Güneş, uçağı atan kişinin bu garip adam olduğunu anlar ve son iki kurabiyeyi adamın sepetine koyar.

Başka bir gün Güneş, arkadaşı Murat’ın doğum günü partisine gider. Partiye kurabiyelerden yapar ve orada komik olaylar yaşanır. Eve dönerken yine bir kağıt uçakla karşılaşır ve kurabiyelerin bir kısmını sepete koyarak geriye kalanlarını garip adama verir.

Advertisement

Evine döndüğünde annesinin yeni bir arkadaş edindiğini ve onun kızı Susam ile arkadaş olması gerektiğini öğrenir. Başlangıçta hoşlanmasa da zamanla Susam’ı daha iyi tanır ve televizyon bağımlısı olduğunu fark eder.

Güneş, Susam ile vakit geçirirken garip adamı ve onun mahalleliyle ilişkilerini gözlemlemeye başlar. Garip adam, mahalleli tarafından sevilir ve insanların yaşamına olumlu etkiler yapar. Bir gün Demet adlı arkadaşı kaybolur ve garip adamın yönlendirmesiyle bulunurlar.

Sonrasında Güneş, Susam’ın başka kötü özelliklerini fark eder ve ondan soğur. Ancak bir gün garip adamın yanında Susam’ı satranç oynarken görür. Susam, satranç oynamayı keşfettikten sonra değişir ve birçok kişiyle arkadaş olur, hatta Güneş’e bile satranç öğretir.

Bir gün Güneş, garip adamın artık telde olmadığını ve mahalleden ayrıldığını fark eder. Garip adam, çizdiği mahalle planını Güneş’e hediye eder ve mahalleden ayrılır. Mahalleli, garip adamın gidişinden üzülse de onun hediye ettiği mahalle planını çerçeveleterek asarlar.

Kitabın İncelemesi ve Anafikri

Bu kitabın ana fikri, insan ilişkileri ve toplumsal etkileşimlerin, bir bireyin yaşamında nasıl önemli değişikliklere yol açabileceğini ve bu değişimlerin insanların kendilerini keşfetmelerine, gelişmelerine ve daha iyi birer birey olmalarına nasıl katkı sağlayabileceğini vurgulamaktadır. Kitap, Garip Adam olarak adlandırılan karakterin mahalledeki insanlar üzerindeki etkisiyle birlikte, Güneş’in Susam ile olan ilişkisi ve onun değişimi üzerinden bu ana fikri işlemektedir. Garip Adam, sıra dışı davranışları ve farklı bakış açısıyla, insanların birbirleriyle daha güzel ilişkiler kurmalarına ve yaşamın küçük detaylarını fark etmelerine yardımcı olurken, Susam da satranç sayesinde değişim geçirerek, televizyon bağımlılığından kurtulup yeni yetenekler kazanır ve başkalarıyla bağlantı kurar. Kitap, insanların birbirlerini anlamaları, yardımlaşmaları ve farklılıkları kabul etmeleri konularına odaklanarak, insan ilişkilerinin önemini ve bir bireyin başkalarına yaptığı küçük bir iyiliğin nasıl büyük etkiler yaratabileceğini vurgular.

Advertisement


Leave A Reply