21 Haziran Durumu Nedir? Yaz Gündönümü Zamanında Dünyamızın Konumu

0
Advertisement

21 Haziran durumu nedir? Dünyada 21 Haziranda neler olur, özellikleri nelerdir. Gündönümü olan 21 Haziran hakkında bilgi.

21-haziran

Yaz, havuzda veya denizde serinletici yüzmeler, lezzetli dondurmalar ve gölgede rahatlatıcı öğleden sonraları vaadiyle tüm yıl boyunca bizi kendine çekiyor. Kuzey yarım kürede yaşayanlar için resmi yaz mevsimi, nerede yaşadığınıza bağlı olarak 20 veya 21 Haziran’da yaz gündönümünün gelmesiyle başlar.

Ama gündönümü tam olarak nedir? Bu, Dünya’nın kuzey-güney ekseninin Güneş’e 23.4 derece eğilmesinin bir sonucudur. Bu eğim, Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşü sırasında gezegenin farklı bölgelerine farklı miktarlarda güneş ışığının ulaşmasına neden olur. Haziran gündönümünde, Kuzey Kutbu, yılın herhangi bir gününde olduğundan daha fazla Güneş’e doğru eğilir.

Bu, Haziran gündönümünde kuzey yarımkürenin yılın en uzun gününü ve en kısa gecesini yaşadığı anlamına gelir. Güney yarım kürede bunun tersi gerçekleşir: Haziran, kış gündönümünü ve yılın en kısa gününü getirir.

Daha fazla güneş ışığı daha fazla ısı anlamına gelmez

21 Haziran Yaz gündönümünde, kuzey yarımküre yılın diğer günlerinden daha fazla güneş ışığı alır, ancak bu, yazın ilk gününün en sıcak olduğu anlamına gelmez. Dünya’nın atmosferi ve okyanusu, güneş ışınlarını emen ve yeniden yayan, ısıya karşı bir bariyer görevi görür. Gezegen yaz gündönümünde güneş ışınlarının çoğunu emmesine rağmen, bu enerjiyi serbest bırakmak birkaç hafta sürer. Sonuç olarak, yazın en sıcak günleri genellikle temmuz veya ağustos aylarına denk gelir.

Advertisement

Wyoming Üniversitesi’nden bir gökbilimci olan Robert Howell, “Bir fırını açmakla karşılaştırıldığında, fırının ısınması uzun zaman alıyor” diye açıklıyor. “Ve kapattıktan sonra soğuması uzun zaman alıyor. Dünya için de durum aynı.” Bir başka popüler yanılgı da, yaz aylarında – ve özellikle yaz gündönümü sırasında – Dünya’nın Güneş’e yılın diğer zamanlarından daha yakın olduğudur. Aslında, Dünya’nın eğimi mevsimleri gezegenimizin Güneş‘e olan mesafesinden daha fazla etkiler. Kuzey Yarımküre yazında aslında Güneş’ten daha uzaktayız.

Yaz gündönümü eski kutlamaların bir nedenidir

Yaz gündönümü dünya çapında birçok kültür tarafından tanınmış ve kutlanmıştır. Örneğin eski Mısırlılar, büyük piramitleri, Sfenks’ten görülen Güneş’in yaz gündönümünde tam olarak iki piramidin arasında olması için inşa ettiler. İnka kültürü, karşılık gelen kış gündönümünü, yiyecek tekliflerini ve hayvanların ve hatta insanların kurban edilmesini içeren Inti Raymi adlı bir törenle kutladı.

Son zamanlarda, arkeologlar, Guatemala‘daki gömülü bir Maya şehrinde, binaların gündönümleri sırasında Güneş ile hizalanacak şekilde tasarlandığı bir astronomik gözlemevinin kalıntılarını keşfettiler. O günlerde, şehrin nüfusu, krallarının göklere emirler verdiğini düşünmek için rasathaneye sığındı.

Ve belki de en ünlüsü, İngiltere’deki Stonehenge anıtı, 5.000 yıldan fazla bir süredir yaz ve kış gündönümleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu taşların merkezindeki gözlemciler, Stonehenge’in ana çemberinin hemen dışında bulunan Topuk Taşı üzerinde yaz gündönümü gün doğumunu izleyebilirler.

21 Haziran Durumu:

  1. Güneş ışınları ekvatorun 23 ° 27′ kuzeyindeki noktalara dik gelir. Bu noktalardan geçen paralel dairesine Yengeç dönencesi denir.
  2. Kuzey yarımkürede yaz (yaz gündönümü), güney yarımkürede kış (kış gündönümü) mevsimi başlangıcıdır.
  3. Karanlık ve aydınlık alanları ayıran sınır kutup dairelerine (66 ° 33 ‘) teğet geçer. Aydınlanma alanının kuzey yarımkürede en fazla, güney yarımkürede en az olduğu zamandır. Bu nedenle senenin en uzun gündüzleri en kısa geceleri kuzey yarımkürede, senenin en uzun geceleri en kısa gündüzleri güney yarımkürede görülür.
  4. Kuzeye gidildikçe gündüz süreleri uzar ve kuzey kutup dairesinde 24 saati bulur. Güney kutup dairesinde ise 24 saat gece yaşanır.
  5. 21 Haziranda yatay bir düzlemde dik duran bir çubuğun gölgesi öğle vakti yengeç dönencesinde sıfır olur.


Leave A Reply