23 Nisan 1920’de Ne Oldu? Neyi Kutluyoruz? Kısaca Tarihçesi ve Önemi

0
Advertisement

23 Nisan 1920’de ne oldu da 23 Nisan bir ulusal bayram olarak kutlanmaktadır. 23 Nisan neden önemlidir ve Türk toplumu için ne ifade etmektedir.

23 Nisan 1920'de Ne Oldu?

23 Nisan 1920’de Ne Oldu?

23 Nisan 1920 günü hepimizin de bildiği gibi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuştur. Ancak meclisin açılması basit bir olay değildir. Daha önce de osmanlı döneminde bir çok defalar meclisler açılmış olmasına rağmen tam bir demokrasi şöleni havasında hizmet verememiştir.

23 Nisan 1920’de meclis açıldığında memleketin önemli bir kısmı işgal altında idi. İstanbul’da da bir hükümet bulunmasına rağmen Türk milletinin kurtuluşu için herhangi bir heyecan ve çalışma içerisinde bulunamıyordu. Atatürk Ulusal Egemenlik anlayışını yerleştirebileceği saltanattan uzak bir yönetim hayal ediyordu ve bunun için mutlaka bir meclisin çalışıyor olmasının mecbur olduğunu biliyordu. Eğer düşman ile disiplinli bir mücadele verilecekse bunun tek bir kişinin aldığı kararlar ile değil bir meclis çatısı altında alınabileceğini de biliyordu.

23 Nisan 1920'de Ne Oldu?

Halkın seçeceği temsilcilerin temsil ettiği bir meclisin yöneteceği bir kurtuluş ordusu halktan tam destek alabilecek ve ülke tam bağımsızlığa kavuşabilecekti.

Advertisement

Yani 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak hem tam bağımsızlık yolunda büyük bir adım atılmıştır. Hem de tam anlamı ile halkın kendi kendini yönetebileceği yeni bir idare rejiminin müjdecisi olması açısından oldukça önemlidir.

Bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı ulusal bir bayram olarak ilan ederken bu bayramı geleceğin teminatı olan çocuklara armağan etmiştir. Gerçek yeni Türkiye sadece ve sadece tam bağımsızlık ve bağnazlıktan uzak bilimin ışığında kurulabileceği için geleceğin büyükleri bugünün çocuklarına büyük görev düşmektedir. Tabii bugünün çocuklarını eğiten büyüklere de aynı şekilde büyük bir görev düşmektedir. Bunun bilinci ile yepyeni bir toplum yaratmak adına bu bayram kutlanmalıdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramı belki de en önemli ulusal bayramımız olarak büyük bir coşku ile kutlanmalıdır.

Kaynak 2

23 Nisan’da Ne Oldu?

Aslında bu soruyu şu şekilde sormak daha mantıklı : “23 Nisan 1920’de olan olaylara neler sebep oldu? Olaylar nasıl gelişti?”

Bildiğiniz gibi İstanbul tam olarak 16 Mart 1920 tarihinde işgal edildi. İstanbul’un düşman tarafından işgali artık Milli Mücadelenin yani Kurtuluş Savaşının Mustafa Kemal Atatürk’ün de öngördüğü gibi Anadolu’dan yapılmasını zorunlu kılmıştı. İstanbul’un içine düştüğü bu vahim durumu takip Eden Mustafa Kemal Atatürk Ankara’da bir meclis kurulması çağrını yaparken aynı zamanda İstanbul’da olup da Milli Mücadeleye katılıp yararlı olabilecek kişileri de Ankara’ya çağırdı.

İstanbul’un düşman tarafından işgal edilmesinden sadece bir gün sonra (17 Mart 1920) Mustafa kemal Atatürk hemen harekete geçerek kurulacak olan meclis için ilk genelgeyi yayınlamış ve bir kurucu meclisin toplanmasının artık zaruri olduğunu belirtmiştir. Kurucu meclis çatısı altında bundan sonra yeni yönetim tarzının nasıl olacağı hususunda çalışmaların yapılmasının şart olduğunu belirtmiştir. Milli Mücadelemize çabaları ile destek vereceklerinde Ankara’ya gelmesi için de yoğun çaba harcanmıştır.

Bu çağrı Milli Mücadeleye gönül vermiş kişiler tarafından kabul görmüş ve tam olarak 23 Nisan 1920 tarihinde ilk meclisimiz törenler ve dualar ile birlikte çalışmalarına başlamış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır.

Advertisement

İlk açılan mecliste İstanbul’dan çağrıya kulak asıp gelen 90 adet mebusun yanı sıra Anadolunun çeşitli noktalarından gelmiş olan 125 adet devlet memuru, 53 adet asker, 53 adet din adamı, çiftçiler, tüccarlar ve hukukçularda yer almıştır. Meclisin açılışından bir gün sonra 24 Nisan 1920 tarihinde ise Mustafa Kemal Atatürk ilk Meclis Başkanı olarak seçilip göreve başlamıştır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply