30 Ağustos Zafer Bayramı nedir, Niçin kutlanır? 30 Ağustos’un milletimiz için yeri ve önemini nedir, neden kutlanır anlatan yazı örneği.
30 Ağustos İle İlgili Yazı
ZAFER BAYRAMI (30 Ağustos), 19 Mayıs 1919’da başlayan Milli Mücadelemiz 30 Ağustos 1922’de kazanılan Büyük Taarruzla hedefine ulaşmıştır.
Mondros Mütarekesinden sonra Yunanlılar İzmir’e asker çıkardılar. Oradan yurdumuzun içlerine doğru ilerlemeye başladılar. Gittikleri yerleri yakıp yıkıyor, silahsız halkı acımasızca öldürüyorlardı. Halkımız kendi güçlerince karşı durmaya çalışıyorlardı. İnönü’ye kadar ilerleyen Yunan ordusu burada Türk ordusu ile karşılaştı. Yapılan savaşlardan sonra Yunanlılar çekilmek zorunda kaldılar. Büyük bir hazırlığa başladılar. Bütün güçlerini topladılar. Türkleri, hem de Türk toprağında yeneceklerini zannediyorlardı.
Gazi Mustafa Kemal Paşa komutasındaki ordumuz 26 Ağustos günü düşmana beklenmedik bir saldırıda bulundu. Sayıca Türklerden çok büyük olan Yunan orduları paniğe kapıldı. 30 Ağustos günü yapılan meydan savaşı ile düşman tamamen yenildi ve İzmir’e doğru kaçmaya başladı. M. Kemal Paşa’dan “Ordular ilk hedefiniz Ak-denizdir. İleri!” emrini alan Türk orduları kaçan düşmanın peşine düştü. Yunanlılar kaçarken bir yandan da köyleri, evleri ateşe veriyorlardı.
1 Eylül’de Yunan komutanı esir alındı. Ordularımız 9 Eylül’de İzmir’e girdiler. Topraklarımız düşman askerlerinden temizlendi.
30 Ağustos’un Önemi
30 Ağustos zaferi Kurtuluş Savaşımızın en son ve en büyük zaferidir. Her yıl büyük bir heyecanla Zafer Bayramı olarak kutlanır. Her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramının bir önceki yıldan daha büyük bir coşku ile kutlanması gerekmektedir. Buna sebep ise hem Atatürk hem de Cumhuriyete laf uzatanların son dönemde sayısının artmasıdır.