4,5G Nedir? 4,5G Ne Anlama gelir? Ülkemize Faydası Var mıdır?

0
Advertisement

Son dönemde her 3 GSM operatörünün de reklamları ile duyurdukları ve yeni kullanmaya başlayacağımız 4,5 G nedir? 4,5 G ne anlama gelir?

4.5G Nedir?

Şu anda ülkemizde kullanılan mobil veri transfer alt yapısı 3G terminolojisi üzerine kuruludur. yani basit anlamda söyler isek 3. nesil bir alt yapı üzerinden mobil data hizmeti almaktayız. Mobil data hizmetleri içerisinde hem ses hem de internet dahildir.

4,5G ise dördüncü nesil yeni mobil veri trafiği alt yapısına verilen isimdir. Yani bu şu anlama geliyor 3G teknolojisinden çok daha hızlı bir şekilde veri alış verişini mobil olarak gerçekleştirebileceğiz. Öncelikle bu trafiği kaldırabilmek için uygun transmiyon alt yapısının olması gerekmektedir. Bunu da ülkemizin belli başlı telekominikasyon firmalarının döşedikleri ve işlettikleri fiber optik alt yapısı sayesinde yaşayacağız. Yani aslında evlerimize kadar gelen fiber optik alt yapısının asıl sebebi 4,5 G ve ileride gelmesi beklenen 5G teknolojileridir.

3G teknolojisinde maksimum 4 taşıyıcı frekans üzerinden ulaşabilen ortalama hız 100 – 150 MB seviyelerindedir. Bazı testlerde daha da yükseklere çıkıldığı görülmüştür ancak ortalama hız bu şekildedir. Tabii bu da şebekenin buna uygun olması ve sizin cihazınızın da buna uygun olması ile gerçekleşebilir. Pratikte hiç bir kullanıcı bu hıza ulaşamaz bu hızlar genellikle laboratuar ortamlarında GSM firmalarının test aletleri ve test ekipmanları ile elde edilir. 4,5G de ise bu hız 375 MB sınırlarına kadar gelecektir (daha da fazla olma ihtimali de var). Ancak yine aynı durum söz konusu olacak bulunduğunuz yerdeki baz istasyonunun kapasitesi ve dahası sizin cihazınızın kapasitesi sizin ulaşabileceğiniz maksimum hızı belirleyecektir.

Örnek vermek gerekirse İzmir Alsancak’ta eğer bir konser izlemeye giderseniz ve 4,5G uyumlu bir telefon ile 4,5G şebekesi üzerinden servis alırsanız eğer büyük bir hayal kırıklığı yaşamanız muhtemeldir çünkü genelde şebekeler bu tarz kalabalık yığınları için dizayn edilmediğinden bırakın internete bağlanmayı belki eskisi gibi yine telefon ile görüşme dahi yapamayacaksınız. Ancak normal şartlarda çok üst düzey hızlara ulaşabilmeniz mümkündür. Öyleki HD ve 4K olan videoları rahatlıkla izleyebileceksiniz.

Advertisement
GSM Anten Kulesi

GSM Anten Kulesi (Kaynak : pixabay.com)

Peki 4,5G şebekesinin ülkemize faydası nedir?

Açıkçası ne alt yapı ekipmanlarını ne de diğer GSM ekipmanlarını ne de transmisyon sistemlerini biz üretmediğimiz müddetçe bu tarz sistemler bizim gibi ülkelere lüks olmaya devam edecektir. Bilginin ulaşılabilir olması ve internet teknolojilerine karşı değiliz. Ancak yerli alt yapı ekipmanları üretemediğimiz müddetçe Türkiye gibi coğrafi alanı çok geniş ve çok fazla sayıda baz istasyonu ve alt yapı eklipmanının kullanılması şart olan ülkemizde cari açığı destekleyecek bir dış alım gerçekleşecektir. Bu da yurt dışındaki bir çok şirketin durduk yere fonlanması anlamına gelir. Üretim ve dizayn anlamında ilerleyemediğimiz müddetçe 4,5G den sonra gelecek olan teknolojilerin kurulumundan öncede hep aynı tartışmaları yaşayacağımız kaçınılmazdır.

Bugün teknoloji şirketleri olarak geçen GSM firmaları sadece hazır teknolojiyi alıp kullanan birer şirket olmanın ötesine geçemedikleri müddetçe bu işler hep böyle sürer gider.


Leave A Reply