74 Plaka Nerenin Plakasıdır? Hangi Şehrin Plaka Kodu? İlçe Plaka Kodları

0
Advertisement

74 nerenin plaka kodudur? Türkiye’de hangi şehrin plaka kodu yetmiş dörttür? Trafik kodu 74 olan Bartın’ın tüm ilçelerinin plaka kodları.

74 Plaka Bartın

74 Plaka Kodu = Bartın İline Aittir

Aşağıda 74 plaka kodu ve harflerin hangi il ve ilçelere ait olduğunu gösteren listemiz yer almaktadır.

Merkez
  • Merkez / 74 AC 001 – 74 AZ 999
  • Merkez / 74 BA 001 – 74 BZ 999
  • Merkez / 74 M 0001 – 74 M 2500
  • Merkez / 74 MA 001 – 74 MA 999
  • Merkez / 74 T 0001 – 74 T 2500
Bartın İli Hakkında Bilgi

İlçeleri: Merkez, Amasra, Kurucaşile, Ulus.

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde il ve aynı ilin merkezi kent. Batıdan Zonguldak, güneyden Karabük, doğudan Kastamonu, kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri; Doğusu ve batısı yüksek dağlarla çevrili olan il toprakları,genelde dağlık düzlüklerle kaplıdır. Ortalama yükselti 1.000 m’dir. Yükselti Sarıçiçek Tepe’de 1.726 m’ye kadar ulaşır. Akarsu vadileriyle parçalanmış dağlık alanlar arasında yer alan Bartın Ovası, Bartın ve Zonguldak yöresinin en önemli ovasıdır. Ortalama yükselti 50 m’dir. Dar bir boğazla başlayan ova, il merkezini güneydoğu doğrultusunda geçer. İl topraklarından doğan bütün akarsular gibi, en önemli akarsuyu olan Bartın Çayı da il merkezinden sonra kuzeybatı yönünde düzenli bir biçimde akarak Karadeniz’e dökülür. Kozlu Irmağı, Kocaırmak, Akpınar, Karaçay, Merven ve Ant dereleri Bartın Çayı’ın besleyen derelerdir. En önemli özelliği yaz-kış düzenli akışı olan Bartın Çayı üzerinde oldukça büyük gemiler çalışabilir. Çeşitli yük gemileri 10 km kadar içeride kurulu olan Bartın il merkezine kadar ulaşır ve yükleme-boşaltma yapabilir. Bartın Çayı’nın… devamı

Advertisement

Ulus

Ulus; Bartın İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir.1 bucağı (Kumluca), 71 köyü vardır. İlin güneydoğusunda; batı-kuzeybatı, kuzeyden Merkez, güneyden Karabük’ün Safranbolu ve Eflani, doğudan Kastamonu’nun Pınarbaşı ve Şenpazar ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları genelde dağlıktır. Doğuda Kızılcaören Tepesi (1.379 m), güneyde Sarıçiçek Tepesi (11.726 m) başlıca yükseltilerdir. Kuzeyde 1.700-1.800 m’ye kadar düşer. Doğudan ilçe topraklarına giren Bartın Çayı, batı doğrultusunda akar. Ulus Çayı, kuzeydoğuda dağlık alandan kaynaklanır, ilçe merkezinden geçerek Bartın Çayı’ na katılır. Yazları serin, kışlar ılık ve her mevsim yağışlı geçen Karadeniz iklimi gözlenir. Yükseklerde iklim sertleşir. Yıllık ortalama sıcaklık 11-12°C, yağış tutarı 963 mm’dir. Güneyde ve doğudan kayın, gürgen, meşe, göknar, karaçam ağaçlarından oluşan ormanlar vardır. Ekonomi; tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayanır. Buğday, mısır, arpa, kurufasulye, patates, kurusoğan, elma, fındık, armut, başlıca ürünlerdir. Koyun, keçi ve sığır beslenir. Orman ürünleri üretimi ve taşımacılığı, halkın bir bölümüne iş olanağı sağlar. Küçük ölçekli bıçkı atölyeleri vardır.

Ulus Çayı vadisinde, deniz düzeyinden 250 yükseltide kurulu ilçe merkezi, il merkezine 121 km uzaklıktadır. Daha önce Zonguldak ili’ne bağlı bir ilçeyken 28 Ağustos 1991’de Zonguldak’ın ilçelerinden Bartın’ın il yapılması üzerine bu ile bağlandı.


Leave A Reply