Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (RSV) Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri ve Riskleri

0
Advertisement

Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (RSV) Enfeksiyonu nedir, çocuklarda belirtileri ve riskleri nelerdir? RSV için önlemler ve tedavisi

Respiratuvar Sinsitiyal Virüs

Solunum sinsityal virüsü veya RSV, her yaştan insanı etkileyebilen yaygın bir virüstür. Enfeksiyon çocuklar ve bebekler arasında daha yaygındır. Birçok yetişkin ve sağlıklı çocuk için RSV enfeksiyonu, soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olur. Ancak bebeklerde RSV daha ciddi olabilir.

rsv virusu

RSV’nin elektron mikrografı – Kaynak: commons.wikimedia.org

Enfeksiyon genellikle ciddi bir hasara neden olmaz, ancak ciddi akciğer komplikasyonlarına yol açabilir.

RSV, bebeklerde ve küçük çocuklarda akciğer ve hava yolu enfeksiyonlarına neden olan en yaygın virüslerden biridir. CDC, virüsün mevsimsel olduğunu ve en çok Eylül’den Mayıs’a kadar görüldüğünü söylüyor.

Ciddi RSV enfeksiyonu için risk faktörleri

Bazı bireyler ciddi RSV enfeksiyonu geliştirme riski daha yüksektir. Bu kişiler şunları içerir:

  • Prematüre bebekler
  • zayıflamış bağışıklık sistemi olanlar
  • kalp veya akciğer hastalığı olan çocuklar
  • kalabalık ortamlarda yaşayanlar
  • kreşe giden çocuklar
  • 65 yaş üstü yetişkinler

RSV’nin belirtileri nelerdir?

Yaşınıza bağlı olarak, semptomlar ve RSV enfeksiyonunun türü değişebilir. Genellikle enfeksiyondan sonraki dört ila altı gün içinde ortaya çıkarlar. Yaşlı bireylerin tıkanıklık veya ateş gibi hafif semptomları vardır. 1 yaşın altındaki çocuklar en güçlü semptomları sergiler.

Advertisement

Hem yetişkinler hem de çocuklar için yaygın RSV enfeksiyonu semptomları şunları içerir:

  • ateş
  • tıkanıklık
  • öksürük
  • Daha az yaygın semptomlar şunları içerir:
  • hırıltılı solunum
  • zor, kısa veya hızlı nefes alma
  • mavimsi cilt
  • bebeklerde sinirlilik, halsizlik veya nefes almada zorluk

Genellikle bunlar sadece bronşiyolit veya zatürree gibi daha şiddetli enfeksiyonlarda görülür. Çocuğunuzun bu semptomlardan herhangi birini gösterdiğini görürseniz, doktorunuza görünün.

RSV nasıl teşhis edilir?

RSV testi genellikle gerekli değildir. Gerekirse, teşhis için kullanılan birkaç tür laboratuvar testi vardır. En yaygın olarak kullanılan hızlı tanı testidir. Bu test, nazal sekresyonlarda RSV antijenini arar. Burun çubuğu doktorunuzun muayenehanesinde alınabilir ve test için gönderilebilir. Sonuçlar genellikle bir saatten kısa bir sürede elde edilir. Hızlı bir test negatifse, doktorunuz salgılardan bir virüs kültürü isteyebilir. Ayrıca kandaki virüsü tespit etmek için genetik teknolojiyi kullanan daha hassas bir test seçebilirler.

hasta bebek

Kaynak : pixabay.com

RSV nasıl tedavi edilir?

RSV bir virüs olduğu için antibiyotik gibi ilaçlarla tedavi edilemez. Çoğu durumda, özellikle büyük çocuklarda, RSV semptomları soğuk algınlığı veya gribe benzer. Bu RSV vakalarının çoğu tedavi olmaksızın düzelir. Yeterli dinlenmek ve bol sıvı içmek çocukların iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, lastik bir ampulle burundan mukusun düzenli olarak emilmesi bebeklerde ve küçük çocuklarda tıkanıklığı giderebilir.

Daha küçük çocuklarda, özellikle 1 yaşın altında, RSV daha şiddetli olabilir. RSV enfeksiyonu, akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihabı olan bronşiyolite yol açabilir. Ayrıca zatürreye de yol açabilir. Bu çocukların hastaneye kaldırılması gerekebilir. İntravenöz sıvılar, oksijen ve nemli hava ile tedavi gerekebilir. Daha ciddi vakalarda ventilatör gerekli olabilir.

RSV ile ilişkili komplikasyonlar

Daha ciddi enfeksiyon riskinin artmasına ek olarak, çocuklar ses tellerinin iltihabı ve şişmesi olan kulak enfeksiyonları ve krup geliştirebilirler. Bu, öksürürken yüksek bir havlama sesine neden olur. RSV’nin bir sonucu olarak bronşiyolit gelişen çocuklar, nedeni net olmasa da, astım geliştirme riski daha yüksek olabilir. Bununla birlikte, RSV ile enfekte çocukların çoğunda, herhangi bir komplikasyon varsa, çok az görülür ve enfeksiyon bir veya iki hafta içinde seyrini sürdürür.

Advertisement

RSV’yi önlemek için ipuçları

RSV’nin tedavisi yoktur, ancak virüsü alma ve yayma riskinizi azaltmanın yolları vardır. RSV, diğer virüsler gibi havaya veya yüzeylere salınan mikroskobik damlacıklar yoluyla yayılır.

Enfekte olma riskinizi en aza indirmek için:

  • ellerini sık sık yıkayın
  • öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın
  • kapları ve bardakları paylaşmaktan kaçının
  • Çocuğunuzun yanında sigara içmeyin. Sigara dumanı, hatta ikinci el sigara dumanı bile RSV geliştirme riskini artırabilir.

Palivizumab (Synagis), özellikle RSV virüsünü hedefleyen bir antikordur. 12 aylıktan küçük bazı yüksek riskli bebeklerde enfeksiyonu önlemek için kullanılabilir. Bu ilaç, RSV sezonu boyunca bir atış olarak aylık olarak verilir. Ciddi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir, ancak halihazırda gelişen hastalıkları iyileştiremez veya tedavi edemez.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply