Abdullah Biraderler Kimdir? Hayatı Fotoğrafları Çalışmaları ve Resimleri

0
Advertisement

Abdullah Biraderler kimlerdir? Abdullah Biraderler’in çalışmaları, fotoğrafçılık eserleri, hayat hikayeleri ve resimleri, hakkında bilgi.

Abdullah Biraderler

Türkiye’de fotoğrafçılığın gelişmesini sağlayan üç Ermeni kardeş; Viçen (1820-1902), Kevork (1839-1918) ve Hovsep (1830-1908)…Sultan Abdülaziz’in yanı sıra yurt dışından gelen misafirlerin de fotoğraflarını çekme şansı bulan kardeşler o dönemin en ünlü simalarından oldular.

Ayasofya

Ayasofya

Osmanlı döneminde fotoğrafın tarihi 19. yüzyıla kadar dayanır. Fotoğrafın bulunuşu İstanbul’da yayınını Türkçe, Arapça ve Fransızca sürdüren Takvim-i Vekayi gazetesinin 28 Ekim 1839 tarihli sayısında duyurulmuştu. Bu tarihten sonra Osmanlı toprakları fotoğrafa meraklı Avrupalı gezginlerin önemli bir durağı haline geldi. Osmanlı hayatının yansıtıldığı birçok fotoğraf çekildi ve Avrupa’da sergilendi. Fakat Osman halkından meraklıların kalıcı stüdyolarla fotoğraf sanatını icra etmesi için biraz daha zamana ihtiyaç vardı. Osmanlı halkından Vasili Kargopoulo’nun stüdyosunun 1850’de Pera’da açıldığına yönelik bilgiler vardır.

Sultan Abdülaziz

Sultan Abdülaziz

Aradan geçen 8 yılın ardından daha sonra Abdullah Biraderler olarak adlandırılacak kardeşlerden Kevork sanat eğitimi almak için gittiği Venedik’ten İstanbul’a döndü. Aynı yıl kardeşleriyle birlikte, ülkesine dönmek isteyen Alman kimyager Rabach’ın stüdyosunu devraldı. Kardeşi Viçen bu stüdyoda dört yıldır çalışıyordu. Bu dönemde müslüman olup adını Abdullah olarak değiştirmişti. Beyazıt’taki bu stüdyoyu bir süre işlettikten sonra Beyoğlu’na taşıdılar. Adını da Abdullah Frères (Abdullah Biradeler) olarak değiştirdiler. Kardeşler zamanla şehirde ünlendi. Öyle ki 1863 yılında, Sultan Abdülaziz kadeşleri İzmit’teki av köşküne çağırarak portresini çektirdi. Sonucu o kadar beğendi ki “Yüzüm ve asıl görüntüm, Abdullah Biraderler’in çektiği fotoğraftaki gibidir. Emrediyorum, bundan böyle yalnızca onların çektiği fotoğraflarım resmî fotoğraf olarak tanınsın ve böyle kabul edilerek her tarafa dağıtılsın” diye emir verdi.

Ayasofya Çanı

Ayasofya Çanı

Gittikçe Ünleniyorlar

Ressam-ı Hazret-i Padişahi unvanı alan Abdullah Biraderler padişahın özel fotoğrafçısı olarak görev yaptı. Bu sırada saray halkının da fotoğraflarını çektiler. Sadece portre çekmekle kalmayan kardeşler İstanbul ve çevresindeki tarihi eserlerin fotoğraflarını çekerek belgelediler. Sosyal hayatı fotoğraflarına yansıtmak için halkı yerel kıyafetleri ile görüntüleyen Abdullah Biraderler böylece tarihe paha biçilmez fotoğraflarını bırakmış oldular.

Abdullah Biraderler

Advertisement

1867 yılında Paris Sanat Sergisi’ne “İstanbul Manzaraları ve “Tarihi Türk Silahları” adlı albümlerini gönderdiler. Bu albümler büyük beğeni kazandı; önemli gazetelerden övgüler aldılar.

Cuma-selamligi-1

İngiltere Kralı Edward da Abdullah Biraderler’e fotoğrafını çektiren isimlerden oldu. Biraderler’in Pera’daki stüdyosunu ziyaret eden Kral Edward daha sonra ailesinin fotoğraflarını çektirdi. Ülkeye gelen yabancı konukların mutlaka uğradığı bir yer haline gelen Abdullah Biraderler’in stüdyosu popülerliğini günden güne artırdı.

II. Abdülhamit Hamidiye Camisinde cuma selamlığında

II. Abdülhamit Hamidiye Camisinde cuma selamlığında

Mısır Hıdivi Tevfik Paşa’nın ricası üzerine kardeşlerden Kevork ye Hovsep, 1886 yılında, Kahire’de yeni bir şube açtı. Orada 9 yıl boyunca fotoğrafçılık yaptıktan sonra İstanbul’a döndüler.

Sultan Abdülmecit

Sultan Abdülmecit


Kısa Bilgi

Abdullah Biraderler; Osmanlı Devleti’ndeki ilk fotoğraf sanatçısı kardeşlerdir (19.-20. yy). Ermeni kökenlidirler. Gerçek adları Kevork (İstanbul 1839-ay.y. 1918) ve Vichen (?-İstanbul 1902).

Kevork öteki kardeşine oranla daha ünlüdür. 1858’de İstanbul’ un Beyoğlu semtinde ilk fotoğraf atölyesini kurdular. 1867’de İkinci Paris Dünya Sergisi’ne katılarak adlarını duyurdular. Önce Abdülaziz’den, sonra da II. Abdülhamit’ten padişah ressamı anlamına gelen Ressam-ı Hazreti Şehriyari unvanını alarak saray fotoğrafçılığına atandılar. O dönemin saray çevresi ve yaşantısını fotoğraflarla belgeleyen zengin ve çok önemli bir koleksiyona sahip oldular. Padişahlar ve saray çevresinden gördükleri yakın ilgi karşısında Müslüman oldular ve Abdullah Biraderler adını aldılar. Türkiye’de fotoğraf sanatının öncüsü kabul edilirler.

Advertisement


Leave A Reply