Abraham De Moivre Kimdir? Ölüm Tarihini Hesaplayan Matematikçi Hayatı

0
Advertisement

Abraham De Moivre kimdir ve ne yapmıştır? Kendi ölüm tarihini doğru hesaplayan matematikçinin hayatı, biyografisi, matematiğe katkıları

Abraham De Moivre

Erken dönem

Abraham De Moivre

Abraham De Moivre, 26 Mayıs 1667’de Fransa’nın Champagne kentinde doğan bir Fransız matematikçiydi. Babasının eğitime olan inancı, Moivre’yi iyi bir eğitim almaya teşvik etti, ancak matematikte asla uygun bir dereceye ulaşmadığından eminiz. Bununla birlikte, Sedan’daki ‘Protestan Akademisi’ne gönderildiğini ve burada dört yılını Yunanca çalışarak geçirdiğini biliyoruz. Saumur’da iki yıl mantık okudu. Ayrıca Peder Prestet’in ‘Elements de Mathematiques’, Christiaan Huygens’in Lud Ludo Aleae’deki De Ratiociniis ’ve şans oyunları üzerine bir inceleme gibi çeşitli matematiksel çalışmaları okudu. Resmi eğitimi Paris’e taşındığında başladı ve 1684’te Jacques Ozanam’dan özel dersler aldı. De Moivre’nin ailesi Londra’ya taşındı.

Orta Yıllar

Londra’da kalırken, Abraham De Moivre matematikte mükemmelleşmeye başladı ve kısa sürede standart metinleri bilen uzman bir matematikçi oldu. Birçok öğrenciye evlerinde ve kahvehanelerde matematik dersleri vermeye başladı. Newton’un ‘Principia’ kitabını okudu ve öğrenecek çok şeyi olduğunu fark etti. Kısa süre sonra Newton tarafından bu metinde çok derinleşti, böylece Newton’un kendisi bile Mr. Bay De Moivre’ye git; bunları benden daha iyi biliyor ” demiştir.

Matematikçi Edmund Halley ve Isaac Newton ile olan dostluğu nedeniyle, ilk makalesi okunduğunda Kraliyet Topluluğuna erişmeye başladı. Principia’daki akılarla ilgiliydi ve o yıl Felsefi İşlemler’de yayınlandı. Bildiri yayınlandıktan sonra De Moivre, Newton’un meşhur ‘Binom Teoremini‘ in Çok Uluslu Teorem ’olarak da genelleştirdi. Bu başarıdan etkilenen Kraliyet Cemiyeti, kabul ettiği Abraham De Moivre üyeliğini sundu.

1700’lerin başlarında, De Moivre’nin dikkati astronomiye döndü ve “herhangi bir gezegenin merkezcil kuvveti, doğrudan kuvvetlerin merkezinden uzaklığıyla ilişkilidir ve karşılıklı olarak evrimin çapının ve tanjant üzerine dik olan küpün çarpımı ile ilişkilidir” teorisini ortaya koydu.

Advertisement

1718’de yayınlanan ‘Şans Doktrini’ adlı kitabı, büyük sayıların işlevlerine yaklaşma yöntemi gibi birçok yeniliği içeren olasılık konusuydu. Ayrıca karmaşık sayılarla ilgili ‘De Moivre’nin Formülü’ ile de tanınıyor. Olasılık konusundaki araştırması sırasında, yıllık gelir teorisi için de temel oluşturdu. Bu alandaki çalışmaları, selefleri tarafından yapılan çalışmaların genişlemesiydi.

Daha sonraki yaşamı

Abraham De Moivre hayatı boyunca fakir kaldı. Gelirleri çoğunlukla özel dersleri ve bazılarının tahvillere yatırdığı paradan kaynaklanıyordu. Matematiksel çalışmalarına birkaç matematiksel makale daha yazarak devam etti. Hayatının son günlerinde, her gece 15 dakika daha fazla uyuduğunu fark etti. Bu bilgiyi kullanarak ölüm tarihini hesapladı ve ölüm tarihinin, on beş dakikalık fazladan uykunun 24 saati tamamladığı tarih olduğunu tahmin etti ve bu tarihin doğru olduğu ortaya çıktı. De Moivre 27 Kasım 1754’te Londra’da öldü.


Leave A Reply