Adet Günlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler, Sağlık Kuralları

0
Advertisement

Kadınların adet , aybaşı (regl) günlerinde dikkat etmeleri gereken sağlık kuralları nelerdir? Adet günlerinde dikkat edilecekler.

adet

Kaynak: pixabay.com

Adet Günlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Adet görme, yalnız vücuttaki çeşitli organları değil ruh ve sinir sistemini de kuvvetle etkileyen bir olaylar zinciridir. Onun için bu günlerde kadınların mümkün olduğu kadar dinlenmeleri, mümkün olduğu kadar yatakta çok yatmaları yararlıdır. Bütün gereksiz işler, gereksiz yorgunluklar, yorucu ziyaret ve toplantılardan bu devrede kaçınmalıdır. Bu günler sırasında nefes almada zorluk çekilebileceği, göğüs ve karın Kısmının hassasiyeti artacağı için, güzel görünme amacı ile takılan sütyen ve korse gibi şeyler bir kenara atılmalıdır.

Hele karın kısmını sıkıştıran tipteki korseler yalnız sıkıntı verici olmakla kalmaz, tehlikeli de olur. Oysa, aybaşı günlerinde bütün iç üreme organları kanla dolduğu için, bu organların dıştan baskı altına alınması, aybaşı sıkıntısını güçleştirir. Ayrıca, bu günlerde kabızlıktan da korunmalı, gerekirse ilâç alarak bağırsakları boşaltmalıdır; oysa onların dolu bulunması, içeriden bir sıkıştırmaya yol açar. Sık sık idrar yapmak da yararlıdır.

Yenilecek yemeklere gelince; nişastalı ve baharatlı yemeklerden, kan basıncını yükselten içkilerden (şarap gibi) ve koyu kahvelerden kaçınmak yerinde olur.

Ancak âdet görme günlerinde gözetilecek en önemli sağlık kuralı, temizliktir. Âdet görme sırasında kadının dış üreme organları da, içlerine kan dolarak hassaslaştıkları için kolayca zedelenebilir ve mikrop kapabilirler. Yalnız soğuk suyla yıkanmaktan kaçınılmalıdır. Zira, birden sıcaklık değişmesi, aybaşı akıntısının düzenini bozabilir.

Yine bu günlerde, hele kasık bölgesi ve dış üreme organlarını üşütmekten dikkatle korumak gerekir. Bunun için kullanılan pedlerin sık sık değiştirilmelidir.

Advertisement

Eskiden kadınların âdet görme günlerinde yıkanması zararlı sayılırdı. Bu inanışın gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Tam aksine, genel bir yıkanma değilse bile, üreme organları çevresi ve kasık bölgesinin günde en az iki-üç kere ılık ve sabunla köpürtülmüş su ile yıkanması gereklidir. Tam vücut banyosu yapılacağı zaman, da soğuk duşlardan olduğu gibi, fazla sıcak su ile yıkanmaktan da kaçınmalıdır.

adet döngüsü

Kaynak: pixabay.com

Adet Görememe ve Erken Kesilmenin Nedenleri

Âdet görme bozukluklarından birisi, henüz yaş dönümü devresine girmemiş olduğu halde, bir kadının âdetten kesilmesi veya aybaşlarında yok denecek kadar az kan gelmesidir. Buna tıp dilinde “amenorre” adı verilir. Bazı kadınlar hiç âdet görmezler. Bunun nedeni, rahimin gelişmemiş olması veya hipofiz salgısının yumurtalığı bir hormon aracılığı ile aybaşına, yâni âdet görmeye hazırlamaması, yahut da yumurtalığın, bu yumurtalığı harekete getirici etkisine cevap vermemesidir. Bu şekildeki kadınların göğüsleri genişlemez, vücutlarında kadına has ve “ikinci derecede cinsiyet özellikleri” adını verdiğimiz dişilik belirtileri gelişmez. Doktorlar bu gibi kadın hastalıklarında, dişilik hormonunu (östrojen) dışarıdan verirler. Bazen bu hormonu uzun süre ve yüksek dozlarda kullanmak gerekebilir. Gerçi bu kadınlar yine yumurta çıkaramaz yani gebe kalamaz; ama öteki dişilik özellikleri gelişir.

Bazı kadınlar da erginlik çağına girince âdet görmeye başlar, ama sonradan ansızın kesilir. Zamansız âdetten kesilmenin en çok görülen nedeni, tiroid bezinin ya çok az, ya da gereğinden çok çalışmasıdır. İyi beslenmemek, kansızlık ve herhangi bir nedenle yumurtalığın çalışamaz duruma gelmesi, rahimin bir urla tıkanmış olması da âdetten kesilmenin nedenleri arasındadır. Çok heyecan ve sıkıntı da örnek olarak gösterilebilir.


Leave A Reply