Mangrov Monitör Kertenkelesi (Altın Monitör) Hakkında Bilgiler ve Özellikleri

0
Advertisement

Mangrov Monitör Kertenkelesi (Altın Monitör) nasıl bir hayvandır? Hangi bölgelerde yaşar? Ne gibi özellikleri vardır? Mangrov Monitör Kertenkelesi (Altın Monitör) hakkında bilgiler.

Mangrov Monitör Kertenkelesi (Altın Monitör)

Mangrov Monitör Kertenkelesi (Altın Monitör) (Kaynak : wikipedia.org)

Mangrov monitör kertenkelesi , altın monitör veya sarı monitör (veya adı geçen kelimelerin diğer varyasyonları) Varanus flavescens, Güney Asya’da bulunan bir monitör kertenkelesi türüdür. Aynı zamanda sun gohoro (Nepalce) olarak da bilinir.

Genel Özellikleri

Orta boydadır, burundan kloaka kadar 448 mm’dir; Kuyruk dahil 952 mm ve 1450 gr ağırlığa kadar ulaşabilir. Varanus flavescens’in hafifçe sıkıştırılmış subkorneal dişleri vardır. Burnu kısa ve dışbükeydir, yörüngenin ön kenarından kulağın ön kenarına kadar olan mesafeden biraz daha küçüktür. Eğik bir yarık olan burun deliği, yörüngeden çok burnun ucuna daha yakındır. Kısa parmakları vardır, dördüncü parmağın uzunluğu, tarsusla ekleminden pençenin tabanına kadar ölçülür, femurun uzunluğunu aşmaz. Sarı monitörün kuyruğu, bir üst omurga ile zayıf bir şekilde sıkıştırılmıştır. Baş ölçekleri küçük, eşit değildir; supraoküler pulların orta serisi enine hafifçe genişler. Üst yüzeylerdeki pullar omurgalı, orta derecede ovaldir. 65 ila 75 enine sıra halinde düzenlenmiş düz karın ölçekleri. Ölçekler, genellikle geniş çapraz çubuklarda birleşen daha koyu işaretlerin düzensizlikleri ile zeytin veya sarımsı kahverengidir; siyah bir zamansal çizgi; alt yüzeyler sarımsı tonlardadır, Belirsiz kahverengi çapraz çubuklarla, boğazda daha belirgin. Genç örneklerin üzerinde koyu kahverengi, çaprazda birleşik sarı lekeler bulunur; alt yüzey sarı, koyu kahverengi çapraz çubuklarla.

Popülasyon

Hem gerçek sayıları hem de popülasyon eğilimleri bilinmemektedir. Buna rağmen, altın monitörün tercih ettiği habitatta bile düşük bir nüfus yoğunluğuna sahip olduğu kabul edilir. Sınırlı araştırmalar, türlerin sayısının azaldığını göstermektedir, ancak türlerin gerçek eğilimini doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Habitat ve ekoloji

Tür, yüksek bitki örtüsü olan nemli alanları tercih eder, ormanların kenarlarında ve insan yerleşimlerinin yakınında bulunur, ikincisi doğrudan öldürme olasılığını arttırır. Örnekler tarlalarda bulunduğundan, V. flavescens’in habitatındaki tarımsal değişiklikleri bir dereceye kadar tolere ettiği görülmektedir . Genel bir tür olmamakla birlikte, ağaçların yüksek olduğu veya kuru bir ortamın olduğu alanlarda sayıları azalır. Etçil bir kertenkeledir ve kısa arka ayakları nedeniyle tırmanmaya daha az adapte olur. 3 Uzun ağaçları olan nemli alanları tercih ettiği için menzillerini sempatik V. bengalensis’ten ayırırlar. Hindistan , Pakistan , Nepal ve Bangladeş’teki İndus , Ganj ve Brahmaputra nehirlerinin taşkın yataklarında yaşarlar.

Tehditler ve Koruma

Daha önce uluslararası ticaret türler için büyük bir tehdit oluşturuyordu, şu anda ticaretin durumu bilinmiyor. Yine de yerel ve ulusal Nepal ticareti türler için bir tehdit oluşturuyor. Türlere yönelik bir diğer büyük tehdit de doğrudan öldürmedir. Ölümlerinin ana nedeni yerel halk arasında türler hakkında bilgi eksikliğidir, geri kalanı derinin kullanımı ve ticareti ile ilgilidir. Cehalet temel bir sorundur, bilinçlendirme kampanyası veya yerel eğitim yapılmamaktadır.

Advertisement

Potansiyel yaşam alanlarının çoğu bunların dışında ve genellikle insan popülasyonlarına yakın olduğunda, korunan alanların oluşturulması türler için yetersizdir; türlere yönelik tehdidi artırmaktadır.

Sarı monitör kertenkelesi Varanus flavescens, Bhutan hariç tüm menzil ülkelerinde korunmaktadır. Türle ilgili yetersiz veriler nedeniyle yayılış, popülasyon durumu, eğilimleri, ekolojisi ve acil tehditlerin araştırılması gerekmektedir. Tartışmaya yardımcı olmak için, türlerin ticaretini ve katliamını durdurmak için dağıtım ülkeleri tarafından uygulanan yerel yasal önlemler kullanılmalıdır. Ayrıca, bu ülkelerin nüfusu, önemi ve yasal statüsü konusunda bilinçlendirilmelidir.


Leave A Reply