Adolf Bastian kimdir ve ne yapmıştır? Adolf Bastian hayatı, biyografisi, çalışmaları ve eserleri hakkında bilgi.
Adolf Bastian
Adolf Bastian; (d. 26 Haziran 1826, Bremen, Almanya – ö. 2 Şubat 1905, Port of Spain, Trinidad), insanlar arasında, tüm halklarda ortak bazı temel düşüncelerin kaynağını oluşturan ruhsal bir birlik olduğu kuramını geliştiren etnologdur.
Çeşitli etnik grupların her birinin kültürel özelliklerinin, folklor, efsane ve inançlarının, kültürel evrim yasalarına göre ortaya çıktığını ve (coğrafi koşullardan kaynaklanan biçim farklılıkları taşısalar da) özünde aynı olduklarını öne sürmüştür. Görüşlerinin Bronislaw Malinowski gibi pek çok önde gelen antropologu etkilediği sanılmaktadır. Psikanalist Carl Jung‘un geliştirdiği kolektif bilinçdışı kavramının da Bastian’ın temel düşünceler kuramından türetildiğine inanılır.
Bastian 1851’de gemi cerrahı olarak denize açıldı. Yaşamı boyunca çıkacağı daha pek çok yolculuğun ilki olan bu seferde Güney Amerika, Batı Hint Adaları, Avustralya, Çin, Hindistan ve Afrika gibi yerleri dolaştı. Der Mensch in der Geschichte (1860 , 3 cilt; Tarihte İnsan) en önemli yapıtı sayılır. Doğu’da beş yıl geçirdikten sonra Die Völker des östlichen Asien’i (1866-71, 6 cilt; Doğu Asya Halkları) yayımladı. Ardından Berlin’deki Friedrich Wilhelm Üniversitesi’nde etnoloji dersleri vermeye başladı. Berlin’deki Kraliyet Etnoloji Müzesi’nin kurucusu ve müdürü oldu. Yıllarca alanındaki en önemli kurumlardan biri olmayı sürdüren bu müzeyi kendi geniş koleksiyonuyla zenginleştirdi.