Adsorpsiyon Örnekleri

0
Advertisement

Adsorpsiyon nedir, nasıl gerçekleşir? Adsorpsiyon ne işe yarar? Adsorpsiyon örnekleri, özellikleri nelerdir, absorpsiyon hakkında bilgi.

Adsorpsiyon Örnekleri

Adsorpsiyon, gaz veya sıvı moleküllerinin kimyasal olarak bir katı yüzeyine yapışma işlemdir. Absorpsiyon (Emilim) ile sıklıkla karıştırılır. Maddenin bağlandığı katı, adsorban, bağlanan gaz veya sıvı, adsorbattır. Adsorpsiyon kromatografide ve endüstriyel ve evsel uygulamalarda istenmeyen maddeleri ayırmak için kullanılır.

Gaz Maskelerinde Aktif Kömür

Kimyasal özellikleri, stabilitesi ve düşük maliyeti nedeniyle aktif karbon ve grafit gibi karbon bileşikleri yaygın adsorbanlardır. Aslında, 1700’lü yıllarda adsorpsiyon ile yapılan ilk deneyler, aktif bir odun kömürü ile yapılmıştır, adsorpsiyon için iyi bir seçimdir, çünkü çok küçük deliklere ve gözeneklere sahiptir, böylece geniş bir yüzey alanı sağlar. Aktif karbon ile adsorpsiyonun hayat kurtarıcı bir örneği, kullanıcıyı sarin gazı, nörotoksin gibi toksinlerden korumak için aktif karbon filtreler kullanan gaz maskeleridir.

Silika Jel Paketleri

Bir başka popüler adsorban ise, çok gözenekli silika dioksit olan silika jellerdir. Muhtemelen yeni ayakkabılar veya elektronik gibi kuru kalması gereken ürünlerde küçük silika jel paketleri görüyorsunuz. Paketler, bu öğeler ile yerleştirilir, çünkü silis jeli boncukları bir kurutucu madde, bir kurutma maddesi olarak işlev görür. Silika jel, ortamdaki suyu ve adsorpsiyon yoluyla havadaki nemi uzaklaştırır. Bu durumda, su adsorbattır.

Hidrojen Gazı

Metallerde adsorpsiyon olduğunda, buna tıkanıklık denir. Tıkanma demir, platin ve paladyum dahil olmak üzere çeşitli metaller üzerinde gerçekleşir, burada hidrojen gazı tek adsorbattır. Bir paladyum tüpünü, içeride sıkışmış hidrojen gazı ile ısıtırsanız, hidrojen gazı metal yüzeyinde adsorbe edilecek ve tüpte kısmi bir vakum oluşacaktır. Adsorpsiyon, seyreltik asit çözeltisinde paladyumun elektrotlar olarak kullanılmasıyla da gösterilebilir. Metal doymuş hale gelinceye kadar, hidrojen katot tarafından emilecek ve daha sonra çözeltinin yüzeyinde kabarcıklaşmaya başlayacaktır.

Advertisement

Biyomateryallerde Protein Adsorpsiyonu

Biyomateryaller, tıbbi cihazlar gibi canlıların bir parçası haline gelen, insan yapımı malzemelerdir. Canlı sistemlerde, proteinler biyomateryallerin yüzeyine anında adsorbe olur. Proteinler vücudun yapı taşlarıdır ve kandaki ve lenf proteinleri albümini, immünoglobulinleri ve fibrinojeni içerir. Bu proteinler, herhangi bir ara yüz üzerinde birikme eğilimindedir ve bağışıklık sistemi, vücut tarafından biyomateryalin kabulünü veya reddedilmesini düzenleyen, adsorbe proteinlerle etkileşir.


Leave A Reply