Aequidens Latifrons Balığı Özellikleri, Bakımı Üretimi, Akvaryum Koşulları

0
Advertisement

Aequidens Latifrons nasıl bir balıktır? Aequidens Latifrons türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

Aequidens latifrons

Kaynak: upload.wikimedia.org

AEOUİDENS LATİFRONS

Akvaryumlarımıza 1906’da giren bu balığın anavatanı Panama ve Kolombiyadır. Boyları onbeş santimi bulabilmektedir. Bedenlerine yeşil-gri mat bir renk hakimdir. Bu fon renginin üzerinde parlak mavi-yeşil pullar boylamasına diziler halinde göze hoş görünen bir şekilde dizilirler. Balığın gövdesinin tam orta yerinde koyu renk bir puan vardır. Başın üstünü değişik biçimdeki mavimsi lekeler süsler. Yüzgeçler koyu portakal sarısı üzerine mavi beneklidir. Sırt yüzgecinin kenarları parlak bir portakal kırmızısıyla son bulur. Sırt bölgesindeki pulların ortaları mavi benekli, çevreleri esmer, daha aşağıdaki ve karın bölgesindeki pulların rengi ise ortaları esmer kenarları mavi renktedir.

Akvaryumlarda boyları 12 santimi bulmaktadır. Son derece sakin karakterde ve az hareketli bir balıktır. Canlı ve cansız yemi severek yer. Yaşadığı en iyi ısı derecesi 24°C dır.

Cinsiyetlerini bir diğerinden ayırt etmek oldukça zordur. Erkeklerin en önemli ayırt edici karakteristiği sırt ve anal yüzgeçlerinin dişilere nispetle İnce ve uzun biçimli olup sivrimsi bir uçla nihayetlenmesidir Dişi de ise yüzgeçler daha kısa ve yuvarlak kenarlıdır. Bunlara ilaveten döllenme zamanlarında dişi daha koyu ve parlak renklere sahip olarak görünür.

Üremesi

Ön plânda görülen dişi, arkada görülen erkek Aequidens Latifronsdur. Dişinin renginde görülen koyuluk döl vermeye elverişli olduğunun belirtisidir.

Bu balık yılda bir iki kez yumurta döker. Üreme olayının başlangıcı öpüşmedir. Dişi ve erkek birbirlerini dudaklarından sıkıca kavrar. Uzun süre çekişir sağa sola yalpalanırlar. Yumurtaların bırakılacağı taşı dişi temizler. Bu işlemi büyük bir titizlikle sürdüren dişi bir süre sonra yumurtalarını inci taneleri gibi sıralar. Erkeğin onları döllemesinden sonra görev yine dişiye düşer. Yumurtaları yalnız kuyruğuyla ve yüzgeçleriyle değil tüm gövdesiyle yaptığı ritmik hareketlerle yelpazeleyerek havalandırır.

Advertisement

Yavrular yumurtadan kırksekiz saat içinde çıkar ve kısa süre serbest olarak yüzerler. Anne ve babanın çevresinde büyük bir kalabalık halinde dolaşan yavrular eğer akvaryum gerektiği kadar geniş değil ve ebeveynin besini yeterli değilse emniyette sayılmazlar.


Leave A Reply