Karl Kautsky Kimdir? Alman Sosyalist Politikacı ve Teorisyenin Hayatı

0
Advertisement

Karl Kautsky kimdir? Alman marksist ve sosyalist bir teorisyen ve politikacı olan Karl Kautsky hayatı, fikirleri ve eserleri hakkında bilgiler.

Karl Kautsky; (1854-1938), Alman Marksist bir politikacı ve teorisyendir. 16 Ekim 1854’te Prag, Bohemya’da doğdu. 17 Ekim 1938 (84 yaşında) Amsterdam‘da hayata gözlerini yumdu.

Hayatı

Öğrencilik yıllarında sosyalizme kapılarak Karl Marx ve Friedrich Engels ile temasa geçti . Hızla Engels’in sekreteri olur ve onun düşüncelerinin ateşli savunucularından biri olacaktır. Marksizmin kurucularına olan bu yakınlığı , onu hem Eduard Bernstein’ın revizyonizmi gibi sağcı olarak kabul ettiği aşırılıklara hem de Lenin‘in Bolşevizmi gibi solcu olarak gördüğü aşırılıklara karşı savaşmaya kendini adamış doktrinin sıkı bir koruyucusu yapar .

1881’de Heinrich Braun ile birlikte Stuttgart’ta 1917’ye kadar sürecek Die Neue Zeit ( Yeni Zaman ) dergisini kurdu. 1898’de, Carl Ballod’un sosyalist bir ekonomi için planları ve ayrıntılı istatistikleri ortaya koyan ünlü eseri olan Geleceğin Durumu’nun ( Ein Blick in den Zukunftsstaat. Produktion und Konsum im Sozialstaat ) önsözünü yaptı.

Aynı zamanda Alman Sosyal Demokrasisinin ( SPD ) önemli bir lideridir. Erfurt Kongresi, onun Bernstein’a karşı şiddetle savaştığını görüyor. 1900’de İşçi Enternasyonalinin Paris Kongresi , kendi teşvikiyle, burjuva hükümetlerine sosyalist katılımı kınadı.

1914’te , savaş kredilerine oy veren SPD’nin çoğunluğunun pozisyonuyla aynı hizaya geldi . Nisan 1917’de Hugo Haase , Bernstein, Georg Ledebour ve Spartakistler ile Bağımsız Sosyal Demokrat Parti’nin ( USPD ) kuruluşuna katıldı. Daha sonra Dışişleri Bakan Yardımcısı oldu ve Alman İmparatorluk Hükümeti’nin sorumluluğunu kanıtlamaya yönelik belgeler yayınladı. 1920’de USPD’nin azınlığıyla birlikte SPD’ye katıldı. Heidelberg Kongresi’nde ( 1925 ) reformist bir sosyalizm için zemin hazırlamaya başladı.

Advertisement

Savaş sonrası yıllar, her şeyden önce Bolşevizme karşı mücadelenin yıllarıdır: Lenin’i , açıkça azgelişmiş bir ülkede proleter devrim girişiminde bulunduğu için kınıyor. Bolşevik iktidarı , politikasını keyfi ve anti-demokratik olarak gördüğü Marksist diktatörlükten daha Blanquist olmakla eleştirir. Proletarya Devrimi’nde Lenin ve Terörizm ve Komünizm’de dönek Kautsky ve Troçki , 1905’te kendisinin çürüttüğü Menşevik teorileri benimsemesi karşılığında onların politikalarını savunacak ve sulayacaktır.

1924’te Almanya’dan Viyana’ya gitti . 1938’de Nazilerden kaçmak için Amsterdam’a sığındı.

1927’de , Marx’ın “klasik” Marksist anlayışının, yani Marx’ın ölümünden sonra gelişen, ancak ondan farklı olan anlayışının bir savunması olan ana eseri Materialistische Geschichtsauffassung’u ( Materyalist Tarih Anlayışı ) yayınladı.

Teorik katkısı Marksizmin kurucularına kıyasla çok yenilikçi değilse de, neredeyse kırk yıl boyunca dünyanın en önemli işçi partisinin resmi teorisyeniydi. Entelektüel etkisi , bu dönemde bir ilham kaynağı veya eleştiri hedefi olarak tüm sosyalizme yayıldı. Lenin’e, yine Kautsky’den esinlenen bir örgüt tasarımı alıyor, ama bundan sonra ona çok acımasız bir şekilde yanıt verecektir. Rosa Luxemburg , Rus Devrimi’nde Kautsky’nin bekle ve gör tavrını eleştirir .

İyi bir Marksist olarak her türlü “milliyetçiliğe” şiddetle karşıydı ve bu noktada Lenin onun tutumunu izledi. Yahudi sorununda da Siyonizm’in Yahudilerin kurbanı olacağı bir “trajedi” olmaya yazgılı olduğunu ve bunun gerici bir hareket olduğunu düşünmüştür.

Eserleri

  • Thomas More und seine Utopie ( Thomas More ve Ütopyası ), 1889
  • Sosyalist Program , 1892
  • Bernstein und das Sozial-Demokratische Programm ( Berstein ve Sosyal Demokrat Program ), 1899
  • Die Soziale Devrimi ( Sosyal Devrim ), 1902
  • Marksizmin Üç Kaynağı , 1908
  • Der Weg zur Macht ( İktidara Giden Yol ), 1909
  • Terörizm ve Komünizm. Devrimler Tarihine Katkı
  • Materialistische Geschichtsauffassung ( Materyalist Tarih Anlayışı ), 1927

Advertisement


Leave A Reply