Ahlatlıbel (Çayyolu) Höyüğü Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ahlatlıbel (Çayyolu) Höyüğü nerededir? Ahlatlıbel (Çayyolu) yerleşim yerinin özellikleri, tarihçesi, kazılar sonucunda elde edilen eserler hakkında bilgi.

Çayyolu Höyüğü

Ahlatlıbel (Çayyolu) Höyüğü Hakkında Bilgi

Ahlatlıbel; Ankara’nın yaklaşık 12.5 km güneybatısında bulunan tarih öncesine ait yerleşim yeridir. Gölbaşı yakınlarındaki Kepekliboğaz mevkiinde yer alır. Burada, Atatürk’ün koruyuculuğunda 1933’te Dr. Hamit Zübeyir Koşay tarafından kazı yapıldı. İlk Türk kazısı olması yönünden ayrı bir önem taşır.

Çayyolu (Ahlatlıbel) Höyüğü Nerededir?

Ahlatlıbel Tarihçesi

Ahlatlıbel’de İÖ 3000-2000 arasına tarihlenen Eski Tunç Çağı yerleşmesi saptanmıştır. Düz bir alanda kurulmuş olan yerleşim yerinin etrafı surla çevrilerek korunaklı bir duruma getirilmiştir. Kazılar burasının bir beye ait küçük bir yerleşim yeri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Açığa çıkartılan yapı kalıntılarının duvarlarının temel kısımları taştan, üst kısımlarıysa kerpiçten yapılmıştır. Konutların taban döşemeleri altında mezarlar bulunmuştur. İki türlü mezar saptanmıştır. Biri, yere kazılmış, etrafı taşlarla belirlenmiş basit mezarlar, ötekiler ise pithos (küp) mezarlardır. Her iki tür mezarda da ölüler hocker tarzı gömülmüşlerdir.

Çayyolu Höyüğü

Advertisement

Kazılarda Bulunanlar

Kazıda taş, kemik, maden pişmiş toprak gibi her cinsten eser bulunmuştur. El baltaları, öğütme taşları, çeşitli silah ve günlük kullanım gereçleri, süs eşyaları, hayvan figürleri, keman biçimli insan idolleri ve çeşitli çanak-çömlek ele geçirilmiştir. Tek kulplu ve karından emzikli çaydanlıklar, gaga ağızlı testiler, kulplu ve kulpsuz fincanlar, dört kulplu pithoslar gibi formlar beğenilen ve kullanılan başlıca kap türleridir. Bulunan çanak-çömlekler Truva II, Alişar, Alacahöyük gibi merkezlerle ve bu merkezlerin bulunduğu gerek Batı ve gerek İç Anadolu kültür çevreleriyle yakın bir benzerlik gösterir.


Leave A Reply