Hamster Nedir? Nasıl Bir Hayvandır? Hamster Hayvanının Genel Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Hamster nasıl bir hayvandır? Kökeni nedir? Nasıl Yaşar? Neden evcil hayvan olarak yetiştirilir? Ayak ve dişlerinin genel özellikleri nelerdir?

Hamsterlerin, ortak Suriye hamsteri ve minyatür Rus cüce hamsteri gibi hamster türleri de dahil olmak üzere, Doğu Asya’nın çöl topraklarından geldiğine inanılıyor. Vahşi doğadaki hamsterlar, zamanlarının çoğunu kazmak ve yiyecek aramak için harcama eğilimindedir.

Bugün, ortalama ev hamsteri 2 veya 3 yaşına ulaşan hamsterlar evcil hayvan olarak tutulmaktadır. Hamsterlerin doğası, küçük boyutları ve sakin mizaçları nedeniyle hamsterlerin çocuklar için ilk bakılması kolay evcil hayvanlar olduğuna inanılmaktadır.

Hamsterlar yalnız hayvanlardır. Bazı hamster türleri o kadar yalnızdır ki aynı bölgede birden fazla hamster varsa ölümüne dövüşürler. Vahşi doğada hamsterler gece hayvanlarıdır, çünkü hamsterlar doğal ortamındaki birçok yırtıcıdan kaçınmak için yeraltı yuvalarında gündüzleri vakit geçirirler. Hamster, geceleri hava karardığında ve havanın daha soğuk olduğu zamanlarda yiyecek aramak için yeraltındaki yuvasının kendini güvende hissederse çıkacaktır.

Hamsterler, büyük yanak keselerini, bulduğu yiyecekleri depolamak için kullanır, böylece hamster yiyecekleri yeraltındaki yuvadaki zulasına geri taşıyabilir. Kuruyemişler, tohumlar, sebzeler, çimenler, meyveler ve böğürtlenler hamsterın doğal beslenmesinin bir parçasıdır.

hamster

Kaynak: pixabay.com

Vahşi doğada (ve ticari evcil hayvan pazarında daha da fazlası) bulunan 20’den fazla farklı hamster türü vardır. Rus Cüce Hamster, nadiren 10 cm’den fazla büyüyen yetişkin Rus Cüce Hamsterleri olan en küçük hamster türleri arasındadır. En yaygın Suriye hamsteri, en büyük hamster türüdür ve bazı Suriye hamsteri bireylerinin, bir Suriye hamsterinin ortalama boyutu normalde 20 cm civarında olmasına rağmen, yaklaşık 30 cm uzunluğa ulaştığı bilinmektedir.

Advertisement

Birçok hamster türü koşarken çok hızlıdır, bu nedenle yaklaşan avcılardan kaçabilirler. Hamsterin arka ayaklarının şekli ve boyutu nedeniyle, hamsterler genellikle ileriye doğru olduğu kadar geriye doğru da hızlı koşabilir ve bu da hamsterlerin yuvalarına kolayca kaçmalarını sağlar.

Hamsterler, dünyanın dört bir yanındaki yarı çöl bölgelerinde yaşarlar ve yumuşak zemin, hamsterin içine girmesi için mükemmel malzeme sağlar. Bir hamster yuvası genellikle, hamsterin yemek yemesi ve uyuması için ayrı alanlar da dahil olmak üzere birçok tünel ve odadan oluşur.

Hamsteların Ayakları Hakkında İlginç Bilgiler

Hamsterin iki ön bacağı daha çok el şeklindedir ve hamster ön bacaklarını yiyecek tutmak ve aramak için kullanır.
Hamsterin iki arka ayağı ön ayaklarından biraz daha büyüktür ve tünediğinde hamsteri dengelemek ve desteklemek için kullanılır.
Hamsterin arka ayaklarının hassas şekli, hamsterin sadece ileri değil, aynı zamanda geriye doğru da koşmasını sağlar, böylece hamster kolayca yuvalara kaçabilir.
Hamster elleri amaçlarına çok uygundur, çünkü her bir elinde beş parmak bulunurken, hamster ayaklarının sadece üç parmağı vardır.
Hamsterların ayaklarının alt kısmında, yumuşak bir şekilde koşmalarına yardımcı olan yumuşak pedler ve her bir parmağın ucunda hamsterın kavramasına yardımcı olan uzun tırnaklar bulunur.

Hamster Dişleriyle İlgili Gerçekler

Hamsterler kemirgen oldukları için dişleri her zaman uzar, bu nedenle hamsterler sert bir şeyi kemirerek çok uzamalarını önlemek için dişlerini sıkmalıdır.
Hamsterlerin, bir dişini kaybetmesi durumunda hamstera avantaj sağlamak için sürekli büyüyen 16 dişi vardır.
Diğer birçok hayvan türünden farklı olarak, bebek hamsterlar tam bir diş seti ile doğarlar ve yaşamları boyunca aynı dişleri korurlar.
Hamsterlerin, yiyecek aramaya çıktıklarında yiyecek depoladıkları ve daha sonra keselerini boşalttıkları yanak keseleri vardır, böylece depolanan yiyeceklerini yiyebilirler.
Bir hamster, yanaklarında kendi vücut ağırlığını yiyecekle taşıyabilir ve daha sonra hamsterın asla tükenmemesini sağlamak için gizli yiyecek depoları oluşturur.


Leave A Reply