Akdeniz Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü Nasıldır? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Akdeniz Bölgesi’nin iklimi nasıldır, özellikleri nelerdir? Akdeniz Bölgesi’nin iklimi ve bitki örtüsü hakkında bilgi.

antalya turizm

Kaynak : pixabay.com

Akdeniz Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü

Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde tipik Akdeniz iklimi, yüksek yerlerde ve dağların iç kesimlerinde ise Karasal iklim özellikleri görülür.

Kıyı kesiminde yazlar sıcak ve kurak (yaz sıcaklık ortalaması 28 – 30 °C), kışlar ise ılık (10 -12 °C) ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 18 °C civarındadır. Kıyıdan iç kesimlere doğru gidildikçe Toros Dağlarının Akdeniz İklimini iç kesimlere geçirmemesi nedeniyle karasallık hakim olur. İç kesimlerde kış sıcaklık ortalaması 3 – 5 °C yaz sıcaklık ortalaması 25 – 28 °C arasında olur. Yıllık ortalama sıcaklık 12 °C civarındadır. Kış mevsimi soğuk, zaman zaman da kar yağışlı geçer.

Bölgeye Orta Akdeniz’den gelen hava kütleleri Ekim ayından itibaren cephesel yağışlara neden olur. Bölge, Ekim ayından Mart ayı sonuna kadar bol yağış almaktadır. Yağış miktarı Aralık ve Ocak aylarında en üst seviyeye çıkar. Yaz mevsiminde ise Asor Dinamik Yüksek Basıncı’nın etkisine giren bölge yaz mevsimi boyunca kuraktır. Bölgede hakim rüzgar yönü güneybatıdır. Bu nedenle Torosların güney batıya bakan yamaçları bol yağış alır, Toros Dağlarının iç kesimlerinde ise yağış miktarı kıyıya göre çok azdır. Mut oluğu, Kahramanmaraş, Antakya ve Göller Yöresi az yağış alan yörelerdendir.

Akdeniz Bölgesi‘nin kıyı kesiminde görülen Akdeniz iklimini diğer bölgelerdeki ve bu bölgenin iç kesimlerindeki iklimden ayıran en önemli özelliği don olayı ve kar yağışının nadiren görülmesidir. Don olayı yılda 1 – 2 gün yaşanabilirken kar yağışı ise normalde yoktur. 15 -20 gün ara ile yılda 1 – 2 gün kadar yağabilmektedir.

akdeniz iklimi

Advertisement
Bölgenin kıyı kesiminde kış mevsiminin ılık geçmesine bağlı olarak şu sonuçlar ortaya çıkmıştır:
  • ***Kış mevsiminde de tarım yapılabilmektedir.
  • ***Herhangi bir tarım alanından yılda birden fazla ürün almaya en elverişli bölgedir.
  • ***Tarım ürünlerinin en erken olgunlaştığı ve hasadının en önce yapıldığı bölgedir.
  • ***Seracılık ve turfandacılık için en elverişli bölgedir.
  • ***Turunçgil ve muz gibi kış sıcaklık isteği yüksek tarım ürünlerinin yetişmesine imkan verir.
  • ***Deniz turizminin en önce başladığı ve en son bittiği (en uzun sürdüğü) bölgemizdir.
  • Bölgede yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçmesi ile yaz kuraklığının erken başlaması sonucunda şu özellikler ortaya çıkmıştır:
  • ***Güneşli gün sayısı çoktur. (Güneşli gün sayısı en çok olan bölge Güneydoğu Anadolu’dur. Ancak Güneş enerjisinden en fazla faydalanan bölge Akdeniz’dir.)
  • ***Tarımda sulama yapmak zorunludur.
  • ***Orman yangınlarının en fazla olduğu bölgedir.
  • ***Akarsu akımları ve barajlardaki su seviyesi yazın iyice azalır, yeraltı su seviyesi düşer.
  • ***Deniz turizminin ilk başladığı ve en son bittiği bölgedir.

Akdeniz Bölgesi’nin hakim bitki örtüsü makidir. Kıyıdan itibaren 1200 m’ye kadar ışık ve sıcaklık isteği fazla olan kızılçam ormanları, bunların tahrip olduğu yerlerde ise makiler, makilerin tahrip olduğu yerlerde de garig adındaki çalı formasyonu görülür.

1200 m’den sonra karaçam, sedir, göknar gibi iğne yapraklı ormanlar görülür. 2200 m’den sonra ise orman yetişemez. Akdeniz Bölgesi orman yönünden Karadeniz Bölgesi’nden sonra en zengin bölgedir. Bölgenin iç kesimlerinde step (bozkır) türündeki bitki toplulukları görülür.


Leave A Reply