Akdeniz Humması (Bruselloz) Nedir? Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Akdeniz Humması (Bruselloz) nedir? Bruselloz neden meydana gelir, nedenleri, belirtileri, komplikasyonları ve alınacak önlemler nelerdir?

Akdeniz Humması (Bruselloz)

Bruselloz, hayvanlardan insanlara – çoğunlukla pastörize edilmemiş süt, peynir ve diğer süt ürünleri yoluyla yayılan bakteriyel bir enfeksiyondur. Daha nadir olarak, bruselloza neden olan bakteriler hava yoluyla veya enfekte olmuş hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılabilir.

bruselloz

Bruselloz semptomları ateş, eklem ağrısı ve yorgunluğu içerebilir. Enfeksiyon genellikle antibiyotiklerle başarıyla tedavi edilebilir. Tedavi birkaç ay sürer, ancak tekrarlamalar sık ​​görülür.

Hastalık dünya çapında yüz binlerce insanı ve hayvanı etkilemektedir. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçınmak ve hayvanlarla veya laboratuarda çalışırken önlem almak brusellozun önlenmesine yardımcı olabilir.

Belirtiler Nelerdir?

Enfekte olduktan sonra birkaç gün ila birkaç ay arasında bruselloz semptomları ortaya çıkabilir. Belirti ve semptomlar grip hastalığına benzer ve şunları içerir:

Advertisement
  • Ateş
  • Titreme
  • İştah kaybı
  • terlemeler
  • zayıflık
  • yorgunluk
  • Eklem, kas ve sırt ağrısı
  • Baş ağrısı

Bruselloz semptomları haftalar veya aylarca kaybolabilir ve sonra geri dönebilir. Bazı insanlarda, bruselloz kronikleşir, semptomlar tedaviden sonra bile yıllarca devam eder. Uzun süreli belirti ve semptomlar, yorgunluğu, tekrarlayan ateşleri, artriti, kalbin şişmesini (endokardit) ve spondiliti (omurgayı ve bitişik eklemleri etkileyen enflamatuar bir artrit) içerebilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Bruselloz, özellikle erken evrelerde, grip gibi diğer pek çok koşula benzer olduğundan, tanımlanması zor olabilir. Hızla yükselen bir ateş, kas ağrıları veya sıradışı bir zayıflık geliştirirseniz ve hastalık için herhangi bir risk faktörü varsa veya sürekli ateşiniz varsa doktorunuza görünün.

akdeniz humması

Nedenler

Bruselloz birçok vahşi ve evcil hayvanı etkiler. Sığır, keçi, koyun, domuz, köpek, deve, yaban domuzu ve ren geyiği özellikle hastalığa yatkındır. Bakteriler hayvanlardan insanlara üç ana yolla yayılabilir:

Çiğ süt ürünleri Enfekte hayvanların sütündeki brucella bakterileri, pastörize edilmemiş süt, dondurma, tereyağı ve peynirlerden insanlara yayılabilir. Bakteriler ayrıca enfekte hayvanlardan elde edilen çiğ veya az pişmiş etten de bulaşabilir.

Soluma. Brucella bakterileri havada kolayca yayılır. Çiftçiler, laboratuar teknisyenleri ve mezbaha çalışanları bakterileri soluyabilir.

Advertisement

Doğrudan iletişim. Kandaki, enfekte bir hayvanın spermi veya plasentasındaki bakteriler kan dolaşımınıza bir kesik veya başka bir yara yoluyla girebilir. Hayvanlarla normal temas – dokunmak veya oynamak – enfeksiyona neden olmadığından insanlar nadiren evcil hayvanlarından bruselloz alırlar. Buna rağmen, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin hastalığı olduğu bilinen köpeklerden kaçınmaları gerekir.

Bruselloz normalde kişiden kişiye yayılmaz, ancak birkaç vakada kadınlar doğum sırasında veya anne sütü yoluyla hastalığı bebeklere geçirmiştir. Nadiren, bruselloz cinsel aktivite veya kontamine kan veya kemik iliği nakli yoluyla yayılabilir.

Risk faktörleri

Dünyada bruselloz enfeksiyonu oranları aşağıdaki bölgelerde daha yüksektir:

  • Akdeniz Çevresi
  • Doğu Avrupa
  • Latin Amerika
  • Asya
  • Afrika
  • Karayip
  • Orta Doğu

Bu bölgelerde yaşayan veya seyahat eden kişilerin, bazen köy peyniri denilen, pastörize edilmemiş keçi peyniri tüketmeleri daha olasıdır.

Yüksek risk altındaki meslekler

Hayvanlarla çalışan veya enfekte olmuş kanla temas eden kişiler bruselloz riski daha yüksektir. Örnekler şunları içerir:

  • Veterinerler
  • Süt çiftçileri
  • Mezbaha işçileri
  • Avcılar
  • Mikrobiyologlar

Komplikasyonlar

Bruselloz, üreme sistemi, karaciğer, kalp ve merkezi sinir sistemi de dahil olmak üzere vücudunuzun hemen hemen her bölümünü etkileyebilir. Kronik bruselloz, sadece bir organda komplikasyonlara neden olabilir. Olası komplikasyonlar şunlardır:

Kalbin iç zarının enfeksiyonu (endokardit). Bu, brusellozun en ciddi komplikasyonlarından biridir. Tedavi edilmeyen endokardit kalp kapakçıklarına zarar verebilir veya tahrip edebilir ve bruselloza bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir.

Artrit. Eklem enfeksiyonu, eklemlerinizde, özellikle dizlerde, kalçalarda, ayak bileklerinde, bileklerde ve omurgada ağrı, sertlik ve şişlik ile kendini gösterir. Spondilit – omurganızın kemikleri (omurları) veya omurganız ile pelvisiniz arasındaki eklemlerin iltihabıdır – tedavisi zor olabilir ve kalıcı hasara neden olabilir.

Testislerin iltihaplanması ve enfeksiyonu (epididimo-orşit). Bruselloza neden olan bakteriler, vas deferens ve testis bağlayan sarmal tüp olan epididimimi etkileyebilir. Oradan enfeksiyon, testisin kendisine yayılarak şiddetli olabilen şişme ve ağrıya neden olabilir.

Dalak ve karaciğer iltihabı ve enfeksiyonu. Bruselloz dalak ve karaciğeri etkileyerek normal boyutlarının ötesinde genişlemelerine neden olabilir.

Santral sinir sistemi enfeksiyonları. Bunlar menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması ve ensefalit, beynin kendi iltihaplanması gibi potansiyel olarak yaşamı tehdit edici hastalıkları içerir.

Advertisement

Önleme

Bruselloz riskini azaltmak için aşağıdaki önlemleri alın:

Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının. Menşei ne olursa olsun, pastörize edilmemiş süt, peynir ve dondurmadan kaçınmak en iyisidir. Başka ülkelere seyahat ediyorsanız, tüm çiğ süt ürünlerinden uzak durun.

Etleri iyice pişirin. Etleri 63 ila 74 C derece iç sıcaklığa ulaşana kadar pişirin. Dışarıda yemek yerken, en az orta pişmiş et sipariş edin. Yurtdışına seyahat ederken, sokak satıcılarından et satın almaktan kaçının ve tüm etlerin iyi pişmesini sipariş edin.

Eldiven kullanın. Veteriner, çiftçi, avcıysanız veya kesimhanede çalışanıysanız, hasta veya ölü hayvanları veya hayvan dokularını tutarken veya doğum yapan bir hayvana yardım ederken lastik eldiven kullanın.

Yüksek riskli iş yerlerinde güvenlik önlemleri alın. Laboratuvar çalışanıysanız, tüm numuneleri uygun biyogüvenlik koşulları altında kullanın. Mezbahalarda işleme alanlarının ayrılması ve koruyucu elbise kullanımı gibi koruyucu önlemleri de takip etmelidir.

Evcil hayvanları aşılayın. Bruselloz aşısı canlı olduğu için insanlarda hastalığa neden olabilir. Bir hayvanı aşılarken yanlışlıkla iğne batması olan herkes tedavi edilmelidir.


Leave A Reply