Ak Leylek Nasıl Bir Hayvandır? Ak Leyleğin Özellikleri Beslenme Üremesi

0
Advertisement

Ak leylek nasıl bir hayvandır? Ak leylek hayvanının özellikleri, beslenmesi, yaşam koşulları hakkında bilgi.

Ak Leylek Hayvanı Hakkında Bilgi

Ak Leylek Özellikleri

Ak leylek, gaga ucundan kuyruk ucuna kadar 100 – 115 santimetre (39 – 45 inç) büyüklüğünde ve 2,5 – 4,4 kilogram ağırlığındadır. 195 – 215 santimetre (77 – 85 inç) kanat açıklığına sahiptir.

Ak leyleğin kanatlarının uçları siyahtır. Genellik görünümü beyaz olan kendine özgü büyük bir gölet kuşudur. Siyah renklenme, pigment melanin ve karotenoidlerin diyetlerinden kaynaklanmaktadır.

Yetişkin beyaz leyleklerde uzun sivri kırmızı gagaları, uçlarında kısmen perdeli ayakları olan uzun kırmızı bacaklar ve uzun, ince bir boynu bulunur. Gözlerinin çevresinde siyah tenleri vardır. Erkekler ve dişiler görünüşte aynıdır, ancak erkekler boyutça biraz daha büyüktür. Göğsün üzerindeki tüyler uzundur ve kur yaparken kullanılırlar.

ak leylek

Kaynak: pixabay.com

Ak leyleklerin kanatları uzun ve geniştir ve bu da kuşun kolayca uçmasını sağlar. Leyleğin kanat çırpışları yavaş ama düzenli bir yapıya sahiptir. Çoğu kuşta da olduğu gibi, ak leylekler uçarken, uzun boyunları öne doğru gerilmiş ve uzun bacakları kısa kuyruğunun sonuna kadar geriye doğru gerilmiş haldeyken muhteşem bir manzara oluştururlar. Büyük, geniş kanatlarını enerji tasarrufu için mümkün olduğunca az çırparlar. Günde 100-110 km uçabilirler.

Yerdeyken, ak leylek, başını yukarı doğru uzatır, yavaş ve sabit bir hızla yürür. Dinlenirken başını omuzlarının arasına sokma eğilimindedir. Ak leylekler ana uçuş tüylerini üreme mevsiminde değiştirirler.

Advertisement

Ak Leyleğin Yaşam Ortamı

Ak leyleklerin tercih ettiği yaşam alanları nehir kenarları, bataklıklar ve çayırlardır. Ak leylekler, uzun ağaçlar ve çalıların büyümüş olduğu alanlardan kaçınma eğilimindedir.

Ak Leyleklerin Beslenmesi

Ak leylek gün içinde aktiftir. Tercih edilen beslenme alanları sığ sulak alanlar, çimenli çayırlar ve tarım arazileridir. Ak leylek bir etoburdur ve hem yerden hem de sığ sudan çeşitli hayvanlara beslenir. Avları, amfibiler, kertenkeleler, yılanlar ve kurbağalar, böcekler, balıklar, küçük kuşlar ve memeliler gibi sürüngenleri içerir.

Leylek

Kaynak: pixabay.com

Ak Leyleklerin Davranış Şekilleri

Ak leylekler, uzun mesafeli göç yollarında ve sahra altı Afrika’da kışı geçirirken binlercesi birden akın eden vahşi kuşlardır. Temmuz ayında göl ya da su kıyılarında toplanır ve göç ederler. İlkbaharda yeniden üreme bölgelerine dönerler.

Avrupa ve Afrika arasında göç ederken, Akdeniz Denizi’ni geçmekten kaçınırlar ve bunun yerine doğu Akdeniz ülkeleri veya batıda Cebelitarık Boğazı üzerinden uçar. Bunun nedeni, sıcak hava dalgalarının Akdeniz üzerinde oluşmamasıdır. Göç eden ak leylekler, uzun mesafeli uçuş çabalarını azaltmak ve dolayısıyla daha az yorularak daha uzun uçabilmek için yükselen sıcak hava dalgalarını kullanırlar.

Ak leylek yuvaları çiftler tarafından inşa edilir. Yuvalar çubuklardan yapılmış büyük, sağlam bir şekilde inşa edilmiş platformlardır ve su kaynaklarına yakın gevşek kolonilerdeki ağaçlarda inşa edilmiştir. Her yuva derinliği 1 – 2 metre (3,3 – 6,6 fit), çapı 0,8 – 1,5 metre (2,6 – 4,9 fit) ve 60 – 250 kilogram (130 – 550 pound) ağırlıktadır. Yuvalar birkaç yıl kullanılabilir. Serçeler, kırlangıçlar gibi diğer birçok kuş türleri de Ak Leyleklerin büyük yuvalarına yuva yapar.

ak leylek

Kaynak: pixabay.com

Ak Leylek, uygun çubuklar bulunmadığında büyük çubuk yuvalarını binaların ve diğer yapıların üzerine inşa etmekle ünlüdür.

Advertisement

Ak Leylek, açık mera alanları olan bölgelerde, özellikle de ıslak ya da sık sık su basan otlu alanlar ve ormanlar ve çalılar gibi daha uzun bitki örtüsüne sahip bölgelerde daha az sayıda ürer. Üreme mevsiminde 40 – 50 kişilik gruplar halinde toplanırlar.

Ak Leyleklerde Üreme

Ak Leyleklerin çoğu tek eşlidir. Dişi leylekler, iki günlük aralıklarla 2 – 5 beyaz yumurta bırakır. Yumurtalar 33 – 34 günlük kuluçka döneminden sonra yumurtadan çıkar. Kuluçka süresi her iki ebeveyn arasında paylaşılır.

Yumurtadan çıktıktan sonra, her iki ebeveyn de civcivleri beslemek için sırayla gelir. Ebeveynler tarafından yuvanın kenarına yiyecek yerleştirilir.

Yavrular yumurtadan çıkınca genç ak leyleklerin pembemsi bacakları ve kahverengi ucu olan küçük bir siyah gagası vardır. Uçuş tüyleri, siyah küreklerle birlikte (omuz tüyleri) 3 hafta sonra ortaya çıkar. 3-5 yaşlarında üreme çağına ulaşırlar. Bu zamana gelene kadar, genç leyleklerin tüyleri yetişkinlerinkine benzer.

Beyaz leylekler 30 yıldan fazla yaşayabilir.


Leave A Reply