Akordiyon Nedir? Akordeon Müzik Aleti Özellikleri – Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Akordiyon (Akordeon) Müzik Aleti nedir, nasıl bir enstrümandır? Akordiyon Müzik Aletinin bulunuşu, tarihçesi ve özellikleri nelerdir, hakkında ilginç gerçekler.

Akordiyon

Akordiyon (Akordeon); metal dilcikleri olan, körüklü ve klavyeli çalgıdır.

akordiyon

Kaynak : pixabay.com

Akordiyonda ses, körüğün açılmasıyla emilen havanın körük kapanırken çalgıdaki metal dilciklere çarpmasıyla oluşur. Çalgının klavyeleri uyumlu seslerin elde edilmesini sağlar. Klavye tuşlarının her biri metal dilciklere bağlıdır. Tuşlara basınca, bunlara bağlı olan metal dilcikler açılır ve hava akımıyla titreşerek ses verirler. Çalgı iki elin birlikte hareketiyle çalınır. Kayışla omuza asılan çalgının çalınması sırasında sol el körüğü açıp kapatırken bas düğmelerine de basar. Sağ el parmaklarıyla ise, sayısı 10 ile 16 arasında değişen bir sıra tuşa basılarak istenilen düzenli sesler elde edilir. Bas sesler melodiye eşlik ederek akort tutar. Çalgının çalışması sırasında her iki elin de uyumlu hareket etmesi gerekir.

Akordiyonun atası Hçekel’in yaptığı hyyshamonika adlı çalgıdır. Bu çalgıyı geliştiren Eschenback ve Christian Dietz, aeoline ve aerophone adlı iki çalgı yaptılar. 1822’de Buschmann’ın handaolin adı verilen el armonikasından sonra, 1827’de C. Buffet çalgıya bugünkü biçimini verdi; 1872’de akordeon adını aldı. Akordiyon Türkiye’de, özellikle Artvin yöresinde çok kullanılan bir çalgıdır. Yöre halkı bu çalgıya fisgarmoni adını vermiştir.

Akordiyon (Akordeon) Hakkında Gerçekler

  • Akordeon pop müzik, halk müziği, cajun müziği, caz, klasik, zydeco ve dans pop’larında kullanılır.
  • Akordeon müziği Meksika, Brezilya, Columbia, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Güney Amerika ve diğer birçok yerde bulunabilir.
  • Akordeonlar birçok farklı konfigürasyonla yapılabilir.
  • Bizonik bir akordeon farklı sahalar üretebilir. Bu, körüklerin hareket yönüne bağlıdır.
  • Unisonorik bir akordeon, körüklerin hareket yönüne bakılmaksızın aynı adımı üretecektir. Boyut da sahada bir faktör oynar.
  • Sağ elle kullanılan akordeonlarda kromatik veya diyatonik bir tuş takımı veya piyanoya benzeyen bir klavye olabilir.
  • Körükler, iki kılavuzun (klavyeler ve düğmeler) arasında bulunan kumaş, karton, deri ve metal bölümüdür. Körükler, vakum ve basınç oluşturan ve ses oluşturmak için kamış odalarından havayı yönlendiren akordiyonist tarafından genişletilir ve büzülür.
  • Akordeon, sesi diğer enstrümanlardan çok daha uzun süre koruyabilir.
  • New York şehrinin ünlü Carnegie Hall’unda akordeon çalan ilk kişi 1939’da Gene von Halberg, Abe Goldman ve Joe Biviano’ydu.
  • İtalya doğumlu bir akordeoncu olan Pietro Deiro, ‘Akordeonun Babası’ olarak biliniyordu. Vaudeville döneminde San Francisco’da kariyeri vardı ve hatta RCA Victor Records’a imza attı.
  • Akordeonlar, makinelerin aksine hala insan eliyle yapılmaktadır. Bazı parçalar makine ile yapılır, ancak en iyisi çoğunlukla el ile yapılır.
  • Akordeon sevgiyle sıkma kutusu olarak da adlandırılmaktadır.
  • 1900’lerden 1960’lara ‘Akordeonun Altın Çağı’ denir.

Kaynak 2

Akordeon, Körüklü bir müzik aletidir. Körüğü açıp kapayarak verilen hava madeni dilciklere çarparak sesin çıkmasını sağlar. Akordeon kayışla omuzlara asılır. Sol el bir yandan körüğü açıp kaparken, bu Akordeon elin parmakları da «bas» adı verilen düğmeciklere basar, sağ elin tuşlara basarak çaldığı melodiye akor tutar.

Körük esası üzerine bir çalgı yapmak fikri üzerinde çok eskiden beri düşünülürdü. Bu arada, birçok hevesliler muhtelif aletler denediler. Bunların ilki Haekel’in «physharmonika» (fizarmonika) adını verdiği alettir. Daha sonra, Alman çalgı yapıcılarından Eschenbach, bunu daha geliştirerek «aerophone» (aerofon) adını verdi. 1827de Buffet’in meydana getirdiği daha değişik biçimle akordeon bugünkü şeklini aldı.

Advertisement

Bizde akordeon halk arasında oldukça yaygındır. Yalnız Artvin civarında halk eskiden beri akordeonu bilir. Oralarda akordeon çok kullanılır, adına da «fisgarmon» denir ki bu kelime yukarıda adı geçen «fizarmonika» nın değişmiş şeklidir.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply