Akran Eğitimi Nedir? Akran Eğitimin Yararları ve Amacı Nedir?

2
Advertisement

Akran Eğitimi Nedir? Nasıl yapılır? Akran eğitiminin amacı, uygulanması ve yararları nelerdir? Akran eğitimi hakkında bilgi.

Akran Eğitimi

Akran eğitimi uygulamalarında, gençlerin akranlarıyla iyi etkileştikleri ve onlarla özdeşleştikleri gerçeğinden hareket edilmektedir. Sosyal etkileşimi olan, birbirleriyle eşit statüde yer alan, benzer dil, tutum ve davranışa sahip olan gruplarda bilgi, davranış ve tutum değiştirmek amacıyla yapılan planlı bir eğitim etkinliğidir. Akran eğitimi modelinde profesyonel olarak öğretmen olmayan kişiler benzer sosyal grupta olan arkadaşlarının öğrenmelerine yardımcı olmakta, öğretirken kendileri de öğrenmektedir. Akran eğitim modelinde, akranların birbirlerine özdeşimi, sosyal etkileşimi ve işbirlikçi öğrenmelerinden ortaya çıkan sosyal öğrenmeden yararlanılır. Örneğin;

• Sosyal becerileri düşük bir öğrenci, sosyal becerileri yüksek bir öğrenci ile eşleştirilerek ondan uygun davranışı öğrenmesi sağlanabilir.(Not: Hasan Bacanlı, öğrencilerin birbirlerinde uygun davranışı öğrendikleri tekniği “akran öğretimi” olarak anmaktadır.)

• Başarılı öğrenciler, kimi konuları anlamakta zorluk çeken aynı sınıf düzeyinde bulunan öğrencileri ders çalıştırmak için görevlendirilebilir.

• Birleştirilmiş sınıflarda, üst sınıftaki öğrenciler, alt sınıftakilerin öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Advertisement
Son yıllarda birçok alanda (örneğin; sağlık alanında) akran eğitimi kullanılmaktadır.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2004-2005 öğretim yılından bu yana II. ve III. sınıfların mesleksel beceri eğitimi ve değerlendirmesine internler de katılmaktadır.

Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği destekli “Cinsel Sağlık Akran Eğitimi Projesi” uygulanmaktadır. AİDS ile Mücadele Derneği, İstanbul, İzmir, Diyarbalır, Artvin ve Rize’deki 100’ün üzerinde okulda “AİDS ve uyuşturucuyla mücadele” konularında “akran eğitimi”nden yararlanılmaktadır. Bu konularda yetişmiş iki öğretmenin danışmanlığında 9 öğrenciye konu hakkında bilgi verilmekte, öğrenciler kurdukları “Uyuşturucu ve AİDS Mücadelesi Kulüpleri” vasıtasıyla tüm okula AİDS ve uyuşturucu konusunda bilgi vermektedir. Bu sayede geniş kitlelere ulaşılabilmektedir.

Üniversitede geç ergenlik dönemindeki kişilerin birbirleriyle özdeşim kurması ve akran etkileşimlerinin olması nedeniyle, akran eğitimi son yıllarda öğrencilerin cinsel konuları tartışma, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bu hastalıklardan korunma, aile planlaması ve yöntemleri, madde bağımlılığından korunma, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi konularını öğrenmelerinde kullanılmaktadır. Akran eğitimi, belirli konularda gönüllü gençlerin eğitilmesi ve sonra kazanılan bilgilerin akranlarla paylaşılmasına dayanır. Akran eğitiminin olabilmesi için iki katılımcı arasında bilgi farkı olmalıdır. Böylelikle bir taraf diğerine eğitici olarak yaklaşabilir. Bilgi düzeyi eşit olursa akran eğitiminden değil akran işbirliğinden söz edilir.

Akran Arabuluculuğu

Akran arabuluculuğu, tarafsız bir üçüncü kişinin yardımıyla, tarafların sorunu çözmek için birlikte çalıştığı bir iletişim süreci olarak tanımlanmaktadır. Okulda öğrenciler arasında yaşanan çatışmaları yine öğrenciler arasından seçilen akranları aracılığıyla çözmeye dayanır. Arabuluculuk gönüllülük ilkesine göre yürütülen bir süreçtir.


2 yorum

Leave A Reply