Akromegali nedir, nasıl bir hastalıktır? Akromegali neden meydana gelir, belirtileri nelerdir? Akromegali tedavisi seçenekleri nelerdir, hakkında bilgi.
Akromegali Nedir? Belirtileri – Nedenleri ve Tedavisi
Akromegali nedir?
Akromegali, kanda çok fazla büyüme hormonunun (GH) neden olduğu nadir fakat ciddi bir durumdur. GH, beynin tabanında bulunan hipofiz bezi tarafından kan dolaşımına salınır. Kan, GH’ı vücudun diğer bölgelerine spesifik etkilerinin olduğu bir yere taşır. Çocuklarda, GH büyümeyi ve gelişmeyi teşvik eder. Yetişkinlerde, GH enerji seviyelerini, kas gücünü, kemik sağlığını ve kişinin iyi olma hissini etkiler. Çocuklarda çok fazla GH gigantizm olarak adlandırılır ve son derece nadirdir. Yetişkinlerde akromegali, çoğunlukla orta yaşlı erkeklerde ve kadınlarda görülür. Akromegali çok nadir görülen bir durumdur. Her yıl, milyonda yaklaşık üç yeni akromegali vakası ortaya çıkmaktadır.
Akromegaliye ne sebep olur?
Akromegali, genellikle hipofiz adenomu adı verilen hipofiz bezindeki kanserli olmayan bir tümörden kaynaklanır. Tümör çok fazla GH üretir ve kandaki GH seviyesini yükseltir. Çok fazla GH ayrıca karaciğerde üretilen ve aynı zamanda büyümeyi destekleyen bir hormon olan insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) seviyesini de yükseltir. Akromegali nadiren, vücudun diğer bölümlerinde hormon üreten tümörlerden kaynaklanır.
Akromegali nasıl teşhis edilir?
Akromegali şüphesi varsa, doktorunuz IGF-1 seviyenizi kontrol etmek için kan testi yapacaktır. Yüksek IGF-1 seviyeleri, GH seviyelerinin de yüksek olduğu anlamına gelebilir.
Akromegali tanısı koymanın bir başka yolu oral glukoz tolerans testidir. Bu testte kandaki GH seviyeleri, şekerli su içtikten sonra ölçülür. Normalde, şekerli su hipofiz bezinin GH üretmesini durdurur ve kan seviyeleri düşer. Bununla birlikte, akromegali hastasında hipofiz tümörü GH yapmayı bırakmayacak, böylece kandaki GH seviyeleri değişmeyecektir.
Akromegali belirtileri ve semptomları nelerdir?
Akromegali hastalarında genellikle iri eller ve ayaklar, kalın dudaklar, kaba yüz özellikleri, çıkıntılı bir alın ve çene ve geniş aralıklı dişler bulunur. Akromegali hastaları genellikle çok terler.
Diğer belirti ve bulgular, altta yatan nedenlere bağlı olarak üç kategoriye ayrılır. Belirtilere yüksek GH seviyeleri, hipopitüitarizm (hipofizde tümörün neden olduğu hipofiz hormonu eksikliği) veya tümör hacmi etkileri (tümör çevresindeki beyin yapılarını sıkıştıracak kadar büyük olduğunda) neden olabilir.
YÜKSEK GH SEVİYELERİNDEN KAYNAKLANAN:
Ellerde veya ayaklarda uyuşma veya yanma
Karpal tünel Sendromu
Yüksek kan şekeri
Kalp yetmezliği veya genişlemiş kalp
Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
Artrit
Guatr (genişlemiş tiroid bezi)
Uyku apnesi (solunum tekrar tekrar durur ve uyku sırasında başlar)
Yorgunluk
HİPOPİTUİTARİZMADAN KAYNAKLANAN:
Adet rahatsızlıkları (düzensiz kanama; periyot yokluğu)
Düşük cinsel istek
Yorgunluk
TÜMÖR HACMİ ARTIŞINDAN KAYNAKLANAN:
Baş ağrısı
Görme sorunları
Akromegali nasıl tedavi edilir?
Akromegali, uzman bakımı gerektirir. Kandaki çok fazla GH ve IGF-1 hem yaşam kalitenizi hem de yaşam sürenizi düşürür. Tedavinin asıl amacı GH ve IGF-1 seviyelerini normale düşürmektir. Tedavi cerrahi, hipofiz ışınlaması (hipofiz bezinde radyasyon tedavisi), ilaç tedavisi veya bu seçeneklerin bir kombinasyonu olabilir.
Akromegali nedeni hipofiz tümörü ise, tümörü çıkarmak için cerrahi ilk tedavidir. Bazı tümörlerin tamamen çıkarılması zordur ve normal GH ve IGF-1 seviyelerine ulaşmak için sıklıkla başka terapi türleri gerekir. GH seviyeniz ameliyat sonrası normal değilse veya ameliyat için aday değilseniz, hipofiz ışınımı ve ilaç tedavisi de seçeneklerdir.
Işınlama GH seviyelerini normale düşürmek için uzun zaman alabilir. Tam olarak etkili olması 10 ila 20 yıl sürebilir. Ancak hedefe ulaşıldığında, ışınlamanın etkileri kalıcıdır.
Akromegaliyi tedavi etmek için ilaçlar da mevcuttur, ancak bir tedavi değildir. Ameliyat veya radyasyon GH seviyenizi düşürmezse, muhtemelen ömrünüz boyunca ilaç almanız gerekecektir. (Nadiren, ilaçlar durdurulduğunda, hastalığın kontrolü devam eder.)